Sume record pentru deszăpezirea drumurilor Moldovei
Dimensiune font:
Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi a semnat acordul cadru pentru deszăpezirea drumurilor naţionale, pe o perioadă de patru ani * la nivelul judeţului, câştigătoarea este Eky Sam SRL Târgu Frumos, aceeaşi firmă care s-a ocupat de deszăpezire la Iaşi în ultimii patru ani * de data aceasta, valoarea contractului este mult mai mare * şeful DRDP Iaşi s-a arătat mulţumit de rezultatul licitaţiei, dar spune că nu a încercat niciodată să facă lobby pentru această firmă * probleme sunt însă la Vaslui, unde procedura a fost contestată dar şi la Botoşani, unde prefectul a cerut semnarea contractelor subsecvente * săptămâna aceasta, directorul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere va organiza o videoconferinţă cu toţi şefii direcţiilor din teritoriu
Pot uriaş pentru deszăpezirea drumurilor naţionale aflate pe raza judeţului Iaşi. Eky Sam SRL Târgu Frumos a câştigat din nou licitaţia pentru acordul cadru de întreţinere curentă pe timp de iarnă a drumurilor naţionale, contractul încheiat cu Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi având o valoare minimă de 24 milioane lei şi maximă de 28 milioane lei. Înţelegerea a fost făcută pe o perioadă de patru ani, fiind vorba de 347,793 kilometri administraţi. Directorul DRDP Iaşi spune că este mulţumit de rezultatul licitaţiei pentru drumurile naţionale de pe raza judeţului Iaşi. „Eu sunt foarte mulţumit de cum am colaborat cu Eky Sam în ultimii ani, dar asta nu înseamnă că le fac lobby. Există o comisie care se ocupă de licitaţie”, a declarat Mugurel Laicu, şeful DRDP Iaşi.
Suma este una uriaşă, cu aproape zece milioane lei în plus faţă de cea câştigată de Eky Sam SRL în urmă cu patru ani. În prezent, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este în plină procedură de licitaţie pentru achiziţia de sare. „Le-am cerut tuturor să fie pregătiţi, să se conformeze programului operativ stabilit. La această dată, cu toate că mai avem pe stoc 100.000 de tone de sare, am reluat procedura de achiziţie publică şi cred că vom avea mai mulţi ofertanţi, astfel încât să putem încheia contractul şi la iarnă să nu avem probleme. Direcţiile regionale au ca misiune verificarea stării utilajelor de deszăpezire, pentru ca acolo unde nu sunt încă semnate acorduri-cadru, şi situaţia o impune, să se poată interveni cu promptitudine” a declarat Cătălin Homor, directorul general CNAIR, care îşi propune să organizeze o videoconferinţă cu toţi directorii din teritoriu. Potrivit DJDP Iaşi, ieri a avut loc semnarea contractelor subsecvente pentru închirierea de utilaje specifice sezonului de iarnă.
Lipsa parazăpezilor, o problemă a judeţului
DRDP Iaşi dispune la nivelul judeţului Iaşi de 20 de utilaje proprii şi alte 55 de utilaje puse la dispoziţie de operatori privaţi pentru activitatea de deszăpezire de pe drumurile naţionale. În depozite există în jur de 2.000 de tone de sare, 3.500 tone de nisip, 70 tone de clorură de calciu şi aproape 12 kilometri de parazăpezi, care urmează să fie instalate după finalizarea activităţilor agricole. „Aştept un material de la DRDP Iaşi cu necesarul de parazăpezi. Ei au la dispoziţie aproape 12 kilometri de parazăpezi, dar mai avem sectoare de drum pe care ar trebui să se monteze astfel de panouri. După ce vom primi materialul vom încerca să obţinem finanţare pentru suplimentarea acestor echipamente. Cei de la Poliţie mi-au transmis că este nevoie şi de indicatoare rutiere,, care să semnalizeze drumurile închise. Vom vedea dacă putem să găsim soluţii de finanţare, pentru a putea disponibiliza maşinile de poliţie folosite acum în astfel de cazuri”, a precizat prefectul Marian Grigoraş.
Pregătiri în municipiu şi pe drumurile judeţene
În această perioadă, la nivelul Instituţiei Prefectului, se lucrează la realizarea unei situaţii detaliate cu modul în care se va face deszăpezirea la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Iaşi. În ceea ce priveşte municipiul Iaşi, autorităţile locale au transmis că societatea Citadin dispune de 34 de utilaje proprii pentru activitatea de deszăpezire, alte 69 de utilaje urmând să fie închiriate în funcţie de necesităţi. Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor Iaşi (DJADP) au transmis că intervenţiile pe sectoarele de drum judeţean vor fi realizate pe baza unui contract valabil până la sfârşitul acestui an, urmând ca pentru lunile de iarnă din 2017 să se semneze un nou contract. Procedura de achiziţie pentru serviciile de anul viitor se derulează în această perioadă. Pentru intervenţiile pe drumurile judeţene sunt pregătite 41 de utilaje aflate în trei baze permanente şi trei baze de sprijin, în depozite existând peste 1.700 tone de material antiderapant.
Semnal de alarmă la Botoşani
Dacă la Iaşi autorităţile promit că zăpada nu va pune stăpânire pe drumurile naţionale, există nemulţumiri în celelalte judeţe ale regiunii de Nord-Est. Prefectul judeţului Botoşani a declarat, în cadrul Comisiei de Dialog Social, că fără semnarea contractelor subsecvente, autorităţile se bazează doar pe utilaje proprii. „Asta înseamnă că dacă mâine ninge, trebuie să ne descurcăm cu utilajele în regim propriu. Vă rog să soluţionaţi acest lucru cât se poate de repede şi să mă informaţi”, le-a transmis prefectul Dan Nechifor conducerilor Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) şi Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri (DJDP) din judeţul Botoşani. În replică, şeful DRDP Iaşi spune că afirmaţiile prefectului de Botoşani nu sunt întemeiate. „Cei care fac astfel de afirmaţii nu cunosc procedurile. Contractele-cadru intră în vigoare de la 15 noiembrie, nu acum. Asta ar însemna să plătesc firmele fără să facă mai nimic. Dacă la Iaşi sunt mulţumit de rezultatul licitaţiei, în alte judeţe am întâmpinat probleme. Sunt firme care vin cu oferte mici şi cu intenţia de a cumpăra utilaje abia după câştigarea licitaţiei, or, noi cerem firme care au deja toate dotările. Existe cerinţe în legislaţia licitaţiilor care trebuie respectate, pentru că nu putem mereu să mergem după oferta cea mai mică. Vorbim totuşi de drumuri naţionale, iar cu iarna nu ne putem juca”, a completat Mugurel Laicu. Acordul-cadru pentru judeţul Botoşani a fost semnat cu SC Transporturi Auto SA, cu o valoare între 16,4 milioane – 21 milioane lei, pe o suprafaţă de 382,304 kilometri de drum naţional.
Vasluiul încă nu are un acord-cadru
Din regiunea de Nord-Est, singurul judeţ care nu a finalizat procedurile de licitaţie este Vasluiul. Aici, oferta cea mai bună a aparţinut unei firme din Oneşti, însă cea de pe locul al doilea a contestat licitaţia, prelungind astfel suspansul autorităţilor. DRDP aşteaptă în prezent un răspuns de la Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor. „În cazul unei situaţii de urgenţă, noi avem pregătit un plan de rezervă. Pentru prima dată, în contractele multianuale încheiate de celelalte judeţe este prevăzută posibilitatea deplasării utilajelor de deszăpezire dintr-un judeţ în altul. Astfel, dacă va veni ninsoarea şi vom avea nevoie la Vaslui de utilaje de deszăpezire, le putem aduce din Bacău, Botoşani sau alte judeţe de la nivelul regionalei. Avem un plan de procedură de urgenţă şi asigur vasluienii că nu vor avea probleme cu zăpada pe drumurile naţionale”, a ţinut să precizeze Mugurel Laicu. În cazul în care licitaţia va fi reluată, DRDP Iaşi va face o alta pentru o perioadă mai scurtă, între două şi şase luni. În paralel cu aceasta, direcţia va reface licitaţia pentru acordul cadru de patru ani, pe o suprafaţă de 395,939 kilometri drum naţional.
* * *
175 MILIOANE LEI
Este valoarea totală maximă a acordurilor cadru la nivelul DRDP Iaşi, cu proceduri contestate la Vaslui şi Galaţi
* * *
Câştigătorii licitaţiilor din regiunea Moldovei:
SDN (Secţia Drumuri Naţionale) Bacău – 30,2 milioane lei, asociarea SC Rad-Trans SRL, SC Florconstruct SRL, SC Trans Carpat SRL
SDN Botoşani – 21 milioane lei, SC Transporturi Auto SA
SDN Câmpulung Moldovenesc – 22,4 milioane lei, asocierea SC Florconstruct SRL, SC Calcarul SA
SDN Focşani – 27,5 milioane lei, SC Florconstruct SRL
SDN Iaşi – 28,4 milioane lei, SC Eky Sam SRL
SDN Piatra Neamţ – 27,3 milioane lei, asocierea SC Florconstruct, SC Rad Trans SRL
SDN Suceava – 20,7 milioane lei, SC Transporturi Auto SA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau