Superluna, observaţii în direct la Bacău
Dimensiune font:
În noaptea de 27/28 septembrie va avea loc eclipsa totală de Lună, un eveniment rar * fenomenul poate fi observat la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” * ultima eclipsă totală de Lună a putut fi observată în România în urmă cu 4 ani
Cel mai important eveniment astronomic al anului va avea loc pe 28 septembrie – ultima eclipsă totală de Lună din 2015. Fenomenul va fi vizibil aproape în totalitate de pe teritoriul României şi este foarte important fiindcă se va produce chiar la perigeu (când Luna apare mai mare de pe Pământ – n.r.). Pământul, Soarele şi Luna se vor alinia, lucru care se întâmplă de câteva ori pe an.
În seara de 27 septembrie, Luna va răsări în jurul orei 19.00, la est, iar după miezul nopţii (28 septembrie), la ora 0.56, va trece la meridian. Eclipsa va debuta la ora 3.11, odată cu intrarea Lunii în penumbra terestră şi va continua până la apusul Lunii (ora 7.06- 7.37, în funcţie de loc). Acest fenomen se întâmplă foarte aproape de echinocţiul de toamnă, ceea ce semnifică începutul unui nou anotimp. În mod tradiţional, se mai numeşte şi Luna Culesului, acesta fiind momentul în care sunt adunate roadele.
Băcăuanii pasionaţi de astronomie şi interesaţi de observarea detaliată a fenomenelor astronomice au posibilitatea de a participa la observaţii astronomice în aer liber organizate de Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea”.
Superluna, observată în detaliu
Eclipsa va putea fi observată din Bacău până la ora 7.12, moment în care Luna va apune. „În această perioadă luna se află la perigeu, favorizând observaţiile astronomice, în sensul că în noaptea eclipsei Luna va fi cu 10-14% mai mare decât dimensiunea sa medie. Popular acest fenomen este denumit „superlună”. În condiţiile unui cer senin, eclipsa va putea fi observată prin instrumente astronomice la sediul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Ion Borcea”, a precizat dr. Gabriela Gurău, managerul Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea”. Specialiştii subliniază faptul că pentru a observa această eclipsă nu este nevoie de un instrument astronomic, eclipsa fiind vizibilă şi cu ochiul liber, dar printr-un instrument astronomic se pot observa detaliile fine ale fenomenului.
Citeşte şi: Începe modernizarea Aeroportului Bacău
Sonia PAVELESCU
Ultima eclipsă totală de Lună s-a putut observa din România în urmă cu 4 ani, pe 15 iunie 2011.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau