Supradoză de praf pentru ieşeni EXCLUSIV
Dimensiune font:
Staţiile de monitorizare a calităţii aerului înregistrează constant depăşiri ale valorii maxime de particule în suspensie PM10, adică praf * până luna trecută, mai multe staţii au fost defecte, aceasta şi din cauză că reacţia firmelor contractate de Ministerul Mediului pentru mentenanţă este scăzută * în schimb, preţurile pentru această mentenanţă, potrivit ultimelor valori făcute publice, sunt destul de piperate * autorităţile caută soluţii pentru degajarea traficului greu pe zonele aglomerate, dar nu au alternative
Lunar, cele şase staţii de monitorizare a calităţii aerului înregistrează depăşiri ale valorii maxime de particulele în suspensie PM10. Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi spun că soluţiile stau la Primăria Iaşi şi au sugerat măsurile pe care municipalitatea să le poată lua pentru reducerea cantităţii de praf din municipiu. Ce-i drept, conducerea APM Iaşi recunoaşte că nici nu prea sunt alternative pentru devierea traficului greu de pe Bulevardul N. Iorga, acolo unde se înregistrează printre cele mai multe depăşiri ale indicelui de particule în suspensie PM10. „Întreaga responsabilitate legată de acest aspect este a departamentelor din Primăria Iaşi, care trebuie să facă acest lucru. Sigur, noi putem spune că principalul aspect care provoacă depăşirile este traficul. O soluţie poate fi schimbarea parcului auto, prin programul Rabla. Acelaşi lucru şi la mijloacele de transport. Pentru reducerea traficului, trebuie să existe şi alternative. E oarecum funcţională şoseaua de centură, dar nu e foarte comod să circului pe acolo, drumul e mai îngust, se trece prin localităţi”, explică Bogdan Davideanu, directorul APM Iaşi. Şefii instituţiei mai spun că o altă posibilitate de reducere a poluării în oraş este înlocuirea tirurilor de marfă cu maşini mai mici şi mai moderne. În judeţul Iaşi există, în acest moment, şase staţii de monitorizare a calităţii aerului: Podul de Piatră, Decebal-Cantemir, Oancea – Tătăraşi, Aroneanu, Tomeşti şi Bosia-Ungheni, însă nu toate sunt mereu funcţionale.
Staţiile stau închise cu lunile
În primele două luni ale acestui an, staţia din Podul de Piatră a înregistrat patru depăşiri la indicele de praf şi cinci la Tomeşti, cauzate de traficul rutier, arderile de combustibili în instalaţii pentru încălzirea populaţiei şi dispersia poluanţilor din şantiere. În tot acest timp, staţiile din Cantemir, Tătăraşi, Ungheni şi Aroneanu au fost defecte ori funcţionează pe prea puţini indici din care să rezulte valori notabile. Unele staţii stau închise cu lunile, din cauza defecţiunilor la senzori. „Noi nu ne ocupăm cu reparaţia staţiilor, doar cu monitorizarea lor. Există o firmă – Orion Europe – care are contract cu Ministerul Mediului pentru asta şi avem un reprezentant al lor în Iaşi. În prezent, toate staţiile funcţionează”, a mai adăugat Bogdan Davideanu. Cu toate că site-ul Orion Europe nu este funcţional, preţurile publicate cel mai recent pentru schimbarea unui simplu filtru la o staţie de măsurare a calităţii aerului ajunge la peste 2.000 de lei, iar schimbul softului costă cel puţin 500 lei.
Salubris SA, pe lista factorilor de poluare
În prezent, Consiliul Judeţean Iaşi caută soluţii pentru reducerea factorului de poluare prin licitarea unui studiu de calitate a aerului şi asistenţă tehnică pentru planul de menţinere a calităţii aerului in judeţ. Anul trecut, în staţia Podul de Piatră s-a înregistrat un număr de 38 de depăşiri ale valorii limită zilnice pentru protecţia sănătăţii umane la indicatorul particule in suspensie PM10, peste numărul de 35 stabilit conform Legii nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător. În schimb, indicii au scăzut anul acesta datorită mutării biroului vamal la Tehnopolis. La Tomeşti, în 2015 au fost 23 de depăşiri, iar la Ungheni, doar trei. Într-un raport pe anul trecut, reprezentanţii APM Iaşi spun că unul dintre factorii de poluare este chiar operatorul de salubritate SC Salubris SA, care nu a respectat în totalitate prevederile autorizaţiei integrate de mediu emise de APM Iaşi referitoare la dotarea cu mijloace tehnice adecvate pentru extinderea măturatului mecanizat şi luarea măsurilor tehnice ce se impun în activitatea de curăţenie pe străzi.
Vezi si Lacăt pe două parcuri de 3 milioane lei EXCLUSIV
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau