Tăietorii ilegali de lemn fentează Radarul Pădurilor
Dimensiune font:
Sistemul Radarul Pădurilor, implementat acum doi ani, dă rateuri la Iași * potrivit Ministerului Afacerilor Interne, pe raza județului Iași, de la data înființării și până în prezent, cu ajutorul Radarului Pădurilor au fost descoperite doar 14 transporturi ilegale * datele se bat cap în cap cu cifrele Ministerului Mediu * un ieșean care a călătorit săptămâna trecută în Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava a povestit în amănunt o scenă care arată nu doar defectele sistemului, dar și modul în care poliția gestionează problema defrișărilor ilegale
Implementat încă din octombrie 2014, Radarul Pădurilor a confirmat doar 14 cazuri de transporturi ilegale de material lemnos pe raza județului Iași. Sistemul informațional integrat de urmărire a materialelor lemnoase, denumit SUMAL a fost implementat pentru creșterea eficienței controlului ca parte a politicilor publice de reducere a infracționalității în domeniul forestier, dar care nu a dat prea multe roade, așa cum o arată cele mai recente cifre. De la data înființării și până la sfârșitul lunii trecute au fost direcționate către Inspectoratul Județean de Poliție Iași un număr de 73 apeluri primite prin 112, referitoare la posibile transporturi ilegale de material lemnos, informează Ministerul Afacerilor Interne. După verificarea acestora, 14 cazuri s-au confirmat ca fiind transporturi ilegale, fiind aplicate 14 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 24.000 lei și a fost confiscată sau reținută, în vederea stabilirii provenienței, o cantitate de 33,83 metri cubi material lemnos. Această cifră a stârnit, recent, nemulțumirea unor parlamentari care cer o cooperare mai strânsă a ministerelor implicate, în condițiile în care Ministerul Mediului a pus la dispoziție date ce se bat cap în cap cu cele oferite de Ministerul Afacerilor Interne. Potrivit Ministerului Mediului, în ceea ce privește Radarul Pădurilor la Iași, în perioada 9 octombrie 2014 – 8 martie 2016 au fost înregistrate 351 apeluri din care 271 s-au dovedit transporturi legale, 61 au fost ilegale iar în 19 cazuri apelantul nu a putut comunica numărul mașinii. „Observăm o diferenta mult prea mare între cele 61 transporturi ilegale constatate prin sistem și cele 14 cazuri confirmate de Poliție. Sperăm ca ministerele să coopereze și să găseasca rapid soluții, așa cum le cere premierul, pentru a reduce cât mai mult tăierile ilegale de păduri”, a precizat ieri deputatul Anton Doboș.
Sistem defect sau blaturi cu poliția?
Un ieșean care a călătorit săptămâna trecută în Suceava povestește cu lux de amănunt prin ce a trecut folosind Radarul Pădurilor și cum polițiștii a oprit un camion suspect doar la insistențele participanților la trafic. Un șofer de tir a mers nestânjenit fără tichet înregistrat pe drum european iar când polițiștii l-au oprit, acesta a apărut în sistem de nicăieri. Toată scena a avut loc pe drumul european E576. „Apare un camion cu lemn rotund SV 38 EUR și remorcă SV 29 EUR. La căutare în sistem, transportul este neînregistrat și nici nu avea istoric de transporturi de lemn în ultima perioadă. Imediat sun la 112, mă prezint și raportez transportul. În cele din urmă camionul este oprit în trafic în localitatea Vama, la aproximativ 20 kilometri din momentul apelului. Printr-o magie ocultă, camionul și remorca apar în sistem. Verific din nou, într-adevar camionul și remorca aveau tichet de înregistrare, mult după apelul meu la 112. Explicația polițistului era că băiatul nu avea acoperire, de-abia când a ieșit la drum cu semnal s-a înregistrat tichetul. Concluziile sunt că nu sunt sigur că ar fi oprit camionul în trafic dacă nu le dădeam, a treia oară, locația lui exactă. Sistemul a permis înregistrarea ulterioară a transportului iar polițiștii nu trebuiau să închidă ochii la așa ceva. Șoferul camionului nu trebuia să intre pe drumul public fără tichet în sistem”, povestește ieșeanul Adrian C. Acesta a mai adăugat că tirul a circulat cel puțin jumătate de oră pe un drum european cu acoperire 3G și că înregistrările obișnuiesc să se facă doar în momentul în care poliția acționează.
Cauți un loc de muncă? Vezi aici anunțurile de angajare!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau