Ţăranii din Moldova îşi pierd minţile
Dimensiune font:
De la an de an, numărul bolnavilor cu afecţiuni psihice este tot mai mare * predomină depresiile care, de multe ori, conduc la suicid * problema este cu atât mai gravă cu cât şi numărul medicilor psihiatri este foarte redus * mai bine de jumătate dintre bolnavi provin din mediul rural
În ultimii ani s-a constat că tulburările de care suferă cel mai des românii sunt depresia, anxietatea şi cele de natură psihosomatică. Foarte mulţi nu cer ajutor din timp fie din neglijenţă, fie că nu oricine îşi permite o şedinţă la specialist, tarifele fiind ridicate. Pacienţii ajung şi mai greu la psihiatru atât din teama de a fi etichetat drept nebun, cât şi pentru că sunt prea puţini astfel de specialişti în spitale.
Creşte numărul depresiilor
La Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean (SJU) Bacău se prezintă din ce în ce mai multi pacienţi cu depresie. Numărul cazurilor noi a crescut îngrijorător, spun medicii. Nu toţi bolnavii se află în evidenţă, ci doar aproximativ 4.500 în întreg judeţul. Secţia are 60 de paturi pentru spitalizare continuă, 4 paturi pentru cea de zi şi doar 4 medici. Din păcate, bolnavii nu pot fi ţinuţi permanent în spital şi, lăsaţi liber, pot pune oamenii în pericol. În urmă cu două zile, un băcăuan cu probleme psihice a aruncat cu pietre de pe un bloc din centrul Bacăului. Poliţiştii urmează să stabilească dacă autorul este bolnavul care şi anul trecut a „atacat” pietonii din zonă .
Un medic la aproape 600 de bolnavi
Echipa din cadrul SJU Piatra Neamţ s-a îmbogăţit la începutul lunii cu un medic psihiatru. Cu toate acestea, echipa de specialişti din cadrul Secţiei de Psihiatrie rămâne deficitară, având în vedere numărul redus de medici care activează în secţie şi în regim ambulatoriu în raport cu afluenţa zilnică de pacienţi. Pavilionul Psihiatrie are o capacitate de 75 de paturi, iar pacienţii beneficiază de tratamente sub supravegherea a 9 medici care activează în prezent. Cum se apropie perioada concediilor se vor descurca foarte greu pentru că efectivul se înjumătăţeşte. În celelalte spitale din judeţ sunt şi mai puţini medici de specialitate. De exemplu, la Roman sunt 3 medici la Spitalul de Urgenţă şi alţi 3 la cel Psihiatrie. Faptul este îngrijorător având în vedere miile de bolnavi de care medicii trebuie să aibă grijă, prin consultaţii periodice şi tratamente specifice. La finele anului trecut, în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ se aflau 7.987 de bolnavi psihic (din care 340 periculoşi), mai mult de jumătate fiind din mediul rural. Din total, 225 sunt cazuri înregistrate anul trecut, iar 11 dintre cei nou intraţi în evidenţe sunt consideraţi periculoşi.
Mulţi bolnavi în mediul rural
Ceva mai bine se prezintă situaţia la Vaslui, unde conducerea SJU spune că are suficienţi medici psihiatri. „Avem doi medici la centrul de sănătate mintală şi cinci în secţii”, a spus Ana Rinder, manager SJU. În evidenţele medicilor sunt 9.254 de bolnavi psihic, peste 300 de cazuri fiind diagnosticate doar anul trecut. „Cei mai mulţi bolnavi sunt în mediul rural, respectiv 5.205 cazuri din total”, a declarat Mihaela Topliceanu, purtător de cuvânt al DSP. Cei mai mulţi sunt îngrijiţi de familie, dar uneori rudele sunt depăşite de situaţie. Mulţi dintre bolnavi se plimbă însă liberi pe străzi şi nimeni nu ştie dacă respectă tratamentele prescrise de medici.
Grupaj realizat de Lucia HACMAN
De la 1 aprilie ar putea fi intra la finanţare un program naţional de sănătate mintală şi profilaxie în patologia psihiatrică. Obiectivele acestuia sunt prevenirea depresiei şi a suicidului, promovarea sănătăţii mintale la locurile de muncă, asigurarea accesului la programe de sănătate mintală pentru copii şi adolescenţi, creşterea sistemului de a aborda problematica consumului de alcool.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau