TCE Trei Brazi a ajuns în faliment
Dimensiune font:
Societatea are datorii totale de peste 295 milioane lei * din această sumă, aproape 181 milioane lei reprezintă creanţe către Agenţia Domeniilor Statului
Firma TCE 3 Brazi SRL, controlată de Culiţă Tărâţă, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, decedat în noiembrie 2014, a fost unul dintre cei mai mari producători de cereale din Europa. Societatea a cerut falimentul în 2014, la doi ani după ce a „pierdut” concesiunea terenurilor agricole din Insula Mare a Brăilei.
Povestea unui faliment răsunător
Potrivit tabelului preliminar al creditorilor, firma TCE 3 Brazi SRL Piatra Neamţ are datorii totale de 295.644.214,87 lei, cea mai mare parte, respectiv 210.604.376,01 lei, reprezentând creanţe admise sub condiţie suspensivă, scrie www.antitepari.ro.
În ceea ce priveşte creanţele bugetare, lichidatorul judiciar a admis cereri pentru suma de 4.859 lei, depuse de Primăria Piatra Neamţ, la care se adaugă cele două cereri admise sub condiţie suspensivă, depuse de Agenţia Domeniilor Statului (180.906.969 lei) şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (1.603.144 lei). Cererile acestor două instituţii vor fi admise în tabelul definitiv în funcţie de deciziile instanţelor în dosarele aflate pe rol.
Societatea a fost fondată în anul 1994, având ca principal obiect de activitate cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase. În timp, a devenit una din cele mai importante companii agricole din Europa, în special ca urmare a exploatării a 56.000 de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei. Gestionând în concesiune această suprafaţă, TCE 3 Brazi SRL Piatra Neamţ a fost, până în urmă cu circa doi ani, cel mai mare beneficiar al Agenţiilor Domeniilor Statului. Cele două părţi, însă, au intrat în conflict ca urmare a neachitării unor sume reprezentând resturi de plată la arendă aferente perioadei 2002-2007. Pe acest fond, suprafaţa respectivă a ajuns, în urma unei decizii a instanţei, în concesiunea firmei Agricost SRL, controlată de Constantin Duluţe, un apropiat al lui Culiţă Tărâţă. Agricost SRL a preluat oficial exploatarea terenurilor respective în anul 2012.
Liste de aşteptare la centrele de îngrijire
Lichidatorul justifică falimentul prin pierderea IMB
Conform bilanţului, cel mai bun an financiar din istoria firmei TCE 3 Brazi SRL a fost 2012, când societatea a raportat o cifră de afaceri de 461.181.974 lei, un profit net de 80.757.699 lei, dar şi datorii totale de 279.814.505 lei. În august 2012, ADS a încheiat noul contract de concesiune pentru cele 56.000 de hectare de teren agricol din Insula Mare a Brăilei, cu firma Agricost SRL.
La finalul anului 2013, societatea TCE 3 Brazi SRL mai consemna doar 88.093.401 lei la cifra de afaceri, profitul se redusese la 5.490.181 lei, iar datoriile se ridicau la 129.095.343 lei. În septembrie 2014, Tribunalul Neamţ admitea cererea de deschidere a procedurii falimentului, formulată de debitoarea TCE 3 Brazi SRL, numind în calitate de lichidator judiciar pe LD Expert Grup IPURL.
Acesta, în raportul privind cauzele şi împrejurările care au condus la apariţia stării de faliment, încearcă să justifice această situaţie, fără să ia în calcul faptul că activitatea din Insula Mare a Brăilei a fost mutată pe o altă firmă, a lui Duluţe.
„Dacă pe parcursul diferitelor perioade societatea a făcut eforturi pentru dotarea cu echipamente adecvate, în general preluând utilizarea lor în baza contractelor de leasing, menţinerea şi chiar extinderea suprafeţelor de teren exploatate a fost o problemă permanentă, în cursul anului 2012 conducând la imposibilitatea desfăşurării acestei activităţi datorită faptului că nu s-au mai putut menţine contractele de arendă. În acest context economic s-a accentuat scăderea veniturilor realizate de către SC TCE 3 Brazi SRL, ceea ce a generat o insuficienţă a fondurilor financiare necesare plăţii obligaţiilor scadente”, arată lichidatorul judiciar în raportul menţionat.
www.antitepari.ro
„S-a creat un dezechilibru financiar urmat de creşterea gradului de îndatorare, firma confruntându-se cu o scădere semnificativă a cifrei de afaceri, aflându-se în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile certe, lichide şi exigibile către creditorii săi, fiind în situaţia unei insolvenţe vădite” - raportul lichidatorului judiciar
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau