Ţeapă cu pomi fructiferi
Dimensiune font:
In pieţele din Suceava au apărut puieţi sălbatici vânduţi drept pomi certificaţi * inspectorii le recomandă cumpărătorilor să apeleze doar la magazine specializate
Odată cu începerea campaniei de primăvară au apărut şi speculanţii de moment, care vând tot felul de vrejuri pe post de material săditor de calitate. Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor (ITCSMS) recomandă cumpărătorilor atenţie mărită la achiziţionarea puieţilor pentru plantare.
Cum se recunosc falsurile
Potrivit directorului executiv al ITCSMS, Gheorghe Savu, este obligatoriu ca puieţii cumpăraţi să aibă minim 100 cm înălţime şi o etichetă de culoare galbenă pentru categoria standard sau albastră pentru categoria certificată şi, de asemenea, este necesar ca aceştia să prezinte eticheta, documentul de calitate şi de conformitate ale furnizorului. „Este bine ca puieţii să fie cumpăraţi din magazine fixe în care să avem posibilitatea să controlăm comercianţii. În caz, contrar, dacă achiziţia se face din locuri neamenajate, există neşansa ca în loc de meri, peri, cireşi sau alte specii de pomi fructiferi să fie cumpăraţi puieţi sălbatici din pădure”, a precizat Gheorghe Savu.
Potrivit unei informări a ITCSMS prezentată ieri în şedinţa Colegiului Prefectural, pentru materialul săditor pomicol s-au eliberat documente de inspecţie pentru 54.973 de bucăţi din specii diferite, iar la materialul săditor dendrologic, ornamental şi floricol, pentru 598.504 de bucăţi. Totodată, s-au redactat şi eliberat 14.691 de etichete oficiale. Pe de altă parte, în urma verificării în câmp a culturilor semincere, inspectorii oficiali au aprobat la certificare o suprafaţa totală de 995 de hectare, cu o cantitate de 4.461 de tone de sămânţă certificată, respinse fiind 205 de hectare. Valoarea biologică a seminţelor, din punct de vedere al identităţii, autenticităţii şi purităţii, este stabilită prin 3-5 controale în fiecare parcelă, activitate desfăşurată de către 4 inspectori oficiali.
Lidia DIACONU
„În stadiul actual, când puieţii nu au frunze, trebuie să fii un bun specialist ca să recunoşti specia doar după culoarea scoarţei” - Gheorghe Savu, directorul executiv al ITCSMS
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau