Ţeapă de peste un milion de lei, dată la Botoşani
Dimensiune font:
Trei afacerişti vor da ochii cu judecătorii, după ce au fost acuzaţi că au încercat să fraudeze bani comunitari * totul a pornit de la un proiect cu fonduri europene pentru exploatare forestieră
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Suceava au dispus trimiterea în judecată a lui Ioan Surdoaei, la data faptei administrator al SC Forest Marian SRL, şi a SC Forest Marian SRL, pentru folosire sau prezentarea cu rea-credință de acte ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Pentru complicitate la această infracţiune mai sunt trimişi în judecată şi Cornel Lupaşcu şi Petrică Uliciuc, la data faptelor administratori ai unor firme.
Citește și
Investiţii de 1,8 milioane de euro în turism
De unde a pornit scandalul
Anchetatorii au menţionat că, în 2008, Surdoaei, în calitate de administrator al SC Forest Marian SRL, în cadrul proiectului ,,Achiziție de utilaje pentru exploatarea forestieră în localitatea Cristeşti, judeţul Botoşani”, finanțat din fonduri nerambursabile, a depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) mai multe acte incomplete şi false, fapte având drept consecință obținerea pe nedrept de către acesta a unor fonduri europene nerambursabile în valoare de 1.077.205 lei. „Concret, pentru a maximiza bugetul acelui proiect, inculpatul a ataşat la cererea de finanțare ofertele unor societăți al căror obiect concret de activitate nu avea nimic în comun cu efectuarea de acte de comerț cu utilaje specifice dotării unei exploatații forestiere. Practic, au fost ataşate nişte înscrisuri conținând sumar caracteristicile tehnice de bază ale utilajelor necesare, fără menționarea elementelor concrete care să permită identificarea acestora în plajele de categorii şi prețuri folosite de furnizorii şi distribuitorii autorizați“, au precizat procurorii anticorupţie.
AFIR umblă să recupereze banii
În urma organizării procedurilor de achiziție a bunurilor necesare implementării proiectului, a fost desemnată câştigătoare societatea administrată de Petrică Uliciuc, care a livrat doar scriptic utilajele respective. În realitate, acestea fuseseră achiziționate în mod direct de la furnizor de către beneficiarul SC Forest Marian SRL, mai spun oamenii legii. Pentru mărirea cheltuielilor eligibile şi, implicit, a contribuției din fonduri europene nerambursabile, în circuitul comercial dintre furnizorii inițiali şi beneficiar au fost introduse firmele administrate de Lupaşcu şi Uliciuc, „în scopul strict de a maximiza prețul utilajelor la nivelul menționat în cuprinsul bugetului din conținutul cererii de finanțare“.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) s-a constituit parte civilă în cauză cu 1.077.205 lei, sumă la care vor fi adăugate dobânzi şi penalități calculate până la data plății efective. În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce le aparțin inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Ciprian NEDELCU
1.077.205 LEI
Acesta ar fi prejudiciul calculat în cadrul dosarului instrumentat de DNA.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau