Teii, Mişcarea Populară şi musulmanii
Dimensiune font:
Spre deosebire de alte luni, şedinţa de ieri a Consiliului Local Municipal Iaşi s-a derulat fără certuri şi reproşuri. Aleşii locali s-au mulţumit doar cu tradiţionalele interpelări, mai mult sau mai puţin obiective, condimentate pe alocuri cu înţepături şi ironii.
Vremurile în care consilierii locali se certau ca la uşa cortului par a fi apus. Şedinţele plenului CL sunt mult mai normale, semn că mai mulţi dintre participanţi se apleacă pe problemele urbei sau pe legalitatea unor decizii în detrimentul interpelărilor populiste sau cu iz electoral. O oarecare excepţie a făcut liberalul Marius Dangă, spre exemplu, care susţine că replantare teilor pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt încalcă prevederile unei hotărâri anterioare a Consilului Local. „Punctul de vedere al primarului interimar îl ştim: se pot cheltui bani fără aprobarea Consiliului Local. Dar atât timp cât există HCL 203/2014, prin care se respinge explicit replantarea de tei pe B-dul Ştefan cel Mare, nu ar fi trebuit să avem întâi un asfel de proiect în CL? Comisia de Urbanism a ştiut de ceea ce se întâmplă acum pe Ştefan cel Mare şi a dat un aviz? De dragul unor puncte electorale, domnule primar, am senzaţia că încălcăm iarăşi regulile. Îndreptăm o ilegalitate printr-o altă ilegalitate. Din acest motiv, grupul PNL îşi rezervă dreptul de a solicita, pe căile legale, recuperarea sumelor care se vor cheltui acum pe Ştefan cel Mare fără avizul CL de la cei care au dispus lucrările care sunt în curs de efectuare”, a spus acesta. În replică, edilul susţine că teii de pe pietonal reprezintă o problemă falsă. „CL Iaşi nu este o structură în afara cetăţenilor. Dimpotrivă, eu sunt convins că îi reprezentaţi pe cei care v-au votat. Păcat că nu reuşiţi să înţelegeţi acest lucru, acum, pe capăt de mandat. Nu noi am decis readucerea teilor pe Ştefan cel Mare, este o decizie publică, manifestată prin câteva zeci de mii de voturi. Dacă gândul ieşenilor a fost să readucem teii pe Ştefan cel Mare, noi ne supunem acestui gând. Înainte de instituţii, consilii, structuri, oamenii sunt mai importanţi. Nu există nici o interdicţie de a planta tei pe Ştefan cel Mare”, a spus Mihai Chirica.
Ţapi ispăşitori pentru vandalizarea parcurilor de joacă
Toate proiectele aflate pe ordinea de zi au fost votate. Cele mai importante se referă la rectificarea bugetară pe 2015 şi repartizarea excedentului, modernizarea unor străzi, aprobarea calendarului evenimentelor prilejuite de data de 1 Decembrie. Discutarea altor proiecte, cum ar fi de exemplu, modernizarea locuri de joacă pentru copii, i-a dat prilejul primarului interimar să-i ceară şefului Poliţiei Locale desemnarea unei persoane care să răspundă atât în cazul vandalizării acestora, cât şi în ceea ce priveşte păstrarea intactă a mobilierului urban. „Din ceea ce desprind eu, domnule comandant Grumezea, este că va trebui să-mi aduceţi o organigramă modificată, în care fiecare capitol important din viaţa oraşului în ceea ce priveşte mobilarea urbană să poată fi atacat în atribuţii, specifice, clare, precise: cine se ocupă de una sau de alta, pentru că altfel rămânem într-o notă generală în care toţi se ocupă de toate, iar în final nu rămânem cu nimic”, a mai spus Chirica.
Glume pesediste
Nu au lipsit nici ironiile sau glumiţele politice. Referindu-se la proiectul acordării unui spaţiu cu titlu gratuit către Mişcarea Populară, social-democratul Marius Ostaficiuc a spus că „130 mp e cam mult, având în vedere că sunt puţini”. „De asemenea, mă gândesc că perioada de cinci ani o putem scurta, având îndoieli că se pot menţine în activitate atât timp”, crede acesta.
Şi primarul interimar s-a dorit spiritual, comentând, la finalul votului în unanimitate pricind modificarea denumirii scuarului din faţa Sinagocii Mari: „Se pare că nu avem niciun musulman aici”. Tudor DAMASCHIN
* * *
„Nu există nici o interdicţie de a planta tei pe Ştefan cel Mare” - Mihai Chirica, primar interimar
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau