Teii plantaţi anul trecut arată ca după Cernobîl
Dimensiune font:
Operaţiunile de întreţinere a puieţilor plantaţi anul trecut se face corect pe hârtie, dar cu rezultate care stârnesc indignarea ieşenilor * angajaţii SC Servicii Publice SA Iaşi se laudă cu echipament şi oameni pregătiţi, însă realitatea din unele cartiere îi contrazic * specialiştii reclamă însă calitatea materialelor folosite, începând de la pământul ieftin, de import, dar şi insistenţa prin care unele plantări se fac în zone lipsite de fertilitate
În mai multe zone din municipiul Iaşi, îngrijirea puieţilor se face doar pe hârtie, în realitate arborii fiind uitaţi de autorităţile responsabile cu întreţinerea lor. Asta se întâmplă în zone din Păcurari şi pe aliniamentul bulevardului N. Iorga, unde atât cetăţenii, cât şi specialiştii în silvicultură au sesizat nereguli în toaletarea teilor. „Sunt zone în oraş, şi pot să dau exemplu în Păcurari, unde coroanele puieţilor plantaţi anul trecut sunt lăsate în neştire. În lunile iulie şi august nu s-a dat cu un strop de apă, iar acum stau să se usuce. Nu există interes pentru a se planta şi întreţine corect. Dacă s-ar proceda astfel, atunci cei care fac plantările nu ar mai avea ce lucra la anul”, a declarat un inspector silvic, pentru „Evenimentul Regional al Moldovei”. Nici materialele folosite la plantarea puieţilor nu ar fi de calitate, spun experţii silvici. „Din cauza lipsurilor financiare, la plantarea puieţilor se foloseşte un pământ negru, ieftin, din import, nici vorbă de materiale care să respecte norme europene”, a adăugat inspectorul silvic.
La rândul lor, cetăţenii din zonele Păcurari sau Cantemir se declară nemulţumiţi de calitatea plantărilor. Aceştia ne-au sesizat că puieţii se usucă, iar teii adulţi sunt „măcelăriţi”, din cauza firelor electrice. „Pe Nicolae Iorga se tot plantează în fiecare an fără control şi nu se prinde nimic. Muncă în zadar, fără responsabilitate. Cine verifică?”, se arată într-o sesizare trimisă redacţiei de Dumitru V., locatar pe B-dul Nicolae Iorga.
Citeşte şi FOTO VIDEO Atracţiile turistice ale Iaşului, asediate de noroaie
Cum se plantează puieţii din birouri
Angajaţii de la Servicii Publice SA au însă propria lor variantă, care arată bine în teorie, dar nu şi pe străzile Iaşului. În urma unui articol anterior publicat în paginile cotidianului nostru au apărut reacţii din partea angajaţilor Servicii Publice SA, care ţin să contrazică experţii cu vechime în silvicultură. „Instituţia noastră a început activitatea de plantare a puieţilor de tei în municipiul Iaşi. Personalul care desfăşoară activitatea menţionată este specializat, operaţiunile fiind supervizate de către un inginer silvic şi un horticultor. Materialul săditor este produs în pepinieră proprie. Operaţiunile se desfăşoară tehnologic, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, au transmis angajaţii din Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Iaşi. În plus, aceştia spun că toaletarea coroanei puieţilor se face prin lucrări de tăieri de formare, urmate de tratarea rănilor cu produse speciale. „Groapa este pregătită prin adăugare de pământ îmbunătăţit, îngrăşăminte. Udarea puieţilor se face ori de câte ori este necesar, funcţie de tipul se sol, precipitaţii, temperatură, iar în perioada estivală, udarea se face pe timp de noapte”, au adăugat reprezentanţii Primăriei Iaşi.
Reamintim că, în urma defrişărilor pentru amenajarea bazei de agrement de la Ciric, municipalitatea ieşeană, prin SC Servicii Publice SA, a promis că va planta alţi zece mii de puieţi în perioada următoare, primele zone fiind Parcul Expoziţiei, pasaj Păcurari, zona Tătăraşi Sud, Parc zona Flux, versant Veneţia, Str. Palat, Calea Chişinăului, Splai Bahlui-mal stâng, taluz stradela Cetăţuia şi Str. Dimineţii.
Citeşte şi De ce la Iaşi se construieşte puţin şi prost?
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau