Termica sufocă bugetul public
Dimensiune font:
Facturile restante către E.ON Gaz şi ACET au fost puse în sarcina bugetului local * în mai puţin de doi ani, Primăria a plătit inclusiv subvenţii de 10 milioane de euro
E.ON Gaz a somat Primăria Suceava să achite 3,9 milioane de lei, sumă datorată de transportatorul de energie termică Termica încă din iarna anului 2012-2013. „Atunci am dat o hotărâre de Consiliu Local prin care Primăria s-a angajat să plătească gazul metan în cazul în care Termica nu-şi poate achita consumul. Din 4,2 milioane de lei facturate, Termica a plătit doar 300.000 de lei, iar Primăria, din păcate, trebuie să plătească diferenţa”, a declarat primarul Ion Lungu. El a adăugat că banii vor fi luaţi din Fondul de rezervă şi că pe rolul instanţei există procese prin care societatea de apă, canalizare şi epurare ACET reclamă debite de 6 milioane de lei în sarcina aceleiaşi Termica şi care, potrivit hotărârii amintite, trebuie suportate tot din bugetul local.
Insolvenţă din 2013
La finele săptămânii trecute, Curtea de Apel Iaşi a respins planul de reorganizare al Unicom Holding, creditor majoritar al Termica, judecătorul sindic urmând a se pronunţa asupra declanşării procedurii falimentului transportatorului, distribuitorului şi furnizorului de agent termic sucevean. „Termica merge pe drumul ei, iar noi rămânem buni de plată cu încă 10 milioane de lei, pentru ceea ce s-a întâmplat cu ani în urmă, când Primăria a gajat pentru societatea de transport agent termic. A fost o societate ineficientă în pusă în braţele Primăriei, iar în 2002, din nefericire, am avut dreptate când am spus că Termica este o piatră de moară de gâtul Consiliului Local”, a evidenţiat primarul. El a adăugat că, de la intrarea Termica în insolvenţă, în iunie 2013, din vistieria locală au fost suportate subvenţii însumând circa 10 milioane de euro.
Se formează Transagent
După ce aleşii locali au respins un proiect de hotărâre în acest sens, administraţia locală consideră că trebuie reluate demersurile pentru înfiinţarea unei societăţi de transport agent termic a municipiului Suceava. Subiectul va fi pus pe ordinea de zi a unei şedinţe extraordinare. Dacă aleşii locali îşi vor da acordul, noua societate pe acţiuni, cu un capital social de 90.000 de lei, urmează a fi înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului sub denumirea de Transagent. Înfiinţarea unei societăţi comerciale cu acţionar unic în Suceava reprezintă, în acest moment, alternativa la constituirea unei direcţii de specialitate în cadrul Primăriei Suceava care să preia, în gestiune directă, activitatea de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic de la actualul prestator, firma în insolvenţă Termica Suceava. La această soluţie s-a ajuns după ce o iniţiativă legislativă care să permită transferarea a 157 de angajaţi de la Termica în subordinea Primăriei a fost respinsă de către autorităţile centrale din Capitală. Pe de altă parte, în 16 aprilie va fi reluată procedura pentru delegarea gestiunii de serviciului public de transport, distribuire şi furnizare a energiei termice, o licitaţie similară fiind derulată şi în anul 2014, dar fără desemnarea unui câştigător.
Lăptarii din Bucovina s-au supărat pe UE
Lidia DIACONU
„Din punctul meu de vedere, nu ar fi motive să se facă debranşări masive în perioada următoare, pentru că încălzirea în Suceava, în iarna 2014-2015, a fost printre cele mai ieftine din ţară. Singura problemă este incertitudinea în funcţionarea sistemului. De aceea, sper să găsim o soluţie, să avem un nou operator şi să facem o strategie comună producător- operator- Primărie, în beneficiul populaţiei”- primarul Ion Lungu
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau