Termopanul bate alarma pentru dezastre VIDEO

default

Dimensiune font:

| 20-04-2017 05:00

Autorităţile au activat ieri sistemul de alarmare în caz de dezastre, pentru a testa reacţia ieşenilor * exerciţiul are loc în aceste zile la nivel naţional, pentru ca, în cazul unui dezastru, populaţia să poată fi înştiinţată repede * dacă pentru ieşenii care s-au aflat pe stradă mesajul a fost auzit în mod clar, pentru cei aflaţi în case, acesta a fost aproape imperceptibil  

Sirenele care anunţă situaţiile de urgenţă au fost testate ieri, între orele 10.00 şi 15.00, în municipiul Bucureşti şi în 13 judeţe, printre care Iaşi, Braşov, Neamţ, Buzău, Prahova şi Suceava. Exerciţiul de alarmare a populaţiei privind posibile situaţii de mare risc a început la nivel naţional marţi, când sirenele au sunat în judeţele Brăila, Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa, Tulcea şi Vrancea, şi se va încheia mâine.
La Iaşi, sirenele au sunat la scurt timp după ora 10.00, cu mesajul pentru dezastre, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauze de zece secunde între ele.
Anunţul de testare a sirenelor a fost făcut de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pe pagina de Facebook, cu îndemnul „#SHARE ca să nu fim luaţi prin surprindere”.

Se aude doar cu geamul deschis
Mulţi dintre ieşeni sunt de părere că aceste sisteme de alarmare nu sunt atât de eficiente pe cât se aştepta. Deşi unii se aşteptau ca sunetul emis să fie suficient de puternic şi sesizabil în toate zonele municipiului, acest lucru nu s-a întâmplat. „Eu, care stau în Copou, la cămin, a trebuit să deschid geamul ca să pot auzi. În cazul unui dezastru ar trebui să aştept să mă anunţe cineva de afară?!”, a declarat un student ieşean. O altă problemă ridicată de ieşeni este aceea că oamenii ar trebui informaţi mult mai bine de către autorităţi. „E foarte bine că se fac aceste exerciţii pentru verificare şi prevenire, dar acest lucru ar trebui mult mai bine prezentat oamenilor. Eu sunt bătrân şi ştiu ce trebuie să fac în caz de viituri, dar tinerii nu au de unde şti! Astăzi au pornit sirenele, dar câţi ştiu ce trebuie să facă când le aud?!”, a declarat un pensionar ieşean.
Ieşenii care se aflau în case la ora exerciţiului de alarmare susţin că sirenele abia s-au auzit, mai ales din locuinţele dotate cu geamuri termopan. „Citisem în presă că astăzi (n.r. - ieri) va suna alarma şi chiar aşteptam ca acest lucru să se întâmple. Însă, atunci când s-a întâmplat, a fost puţin diferit de cum mă aşteptam. Am auzit alarma, însă a fost un sunet care se integra uşor în zgomotul de fundal şi care putea fi ignorat uşor. Am auzit doar pentru că aveam gemul deschis, după ce am închis geamul şi am pornit televizorul, alarma nu s-a mai auzit deloc. Îmi aduc aminte că, în trecut, când pornea alarma, era un sunet foarte puternic, care acoperea orice alt zgomot”, a declarat, intrigată, o ieşeancă.
La fel au susţinut şi alţi locuitori ai Iaşului. „Prima oară am crezut că este un claxon de maşină. Din spatele termopanelor, sunetul abia se aude. Când am deschis geamul am desluşit mai bine sunetul prelung şi am dedus că ar fi vorba despre o sirenă de alarmare. Dacă nu auzeam la ştiri despre asta, probabil că o ignoram total”, ne-a spus Dan C., locuitor din zona Alexandru cel Bun. „Exerciţiul acesta îmi aduce aminte de perioada comunismului, când elevii erau instruiţi în şcoli şi noi - în fabrici - despre ceea ce trebuie să facem în cazul unui atac. Pe atunci, însă, ne erau indicate şi buncărele în care puteam să ne ascunde, acum sirena urlă şi noi murim... că habar n-ai încotro să te duci pentru a te ascunde”, a spus Maria M., pensionară surprinsă de sirene la cumpărături.

Alarme avem, ne mai trebuie adăposturi
În ciuda celor relatate de ieşeni, autorităţile locale spun că sistemele de alarmare sunt amplasate în mai multe puncte ale Iaşului, tocmai pentru a fi auzite de toată lumea. „În Iaşi sunt 17 sirene toate funcţionale, amplasate în diferite zone din oraş, astfel încât să fie auzite de cât mai mulţi cetăţeni”, a precizat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi. În ceea ce priveşte adăposturile, oficialii Primăriei au precizat că şi doar o parte dintre acestea respectă normele ISU. „Sunt 125 de adăposturi şi peste o treime respectă normele ISU în ceea ce priveşte adăpostirea populaţiei în caz de urgenţă. Inclusiv anul trecut am avut fonduri prinse în buget pentru modernizare şi dotări”, a mai menţionat Sebastian Buraga.
„Este un exerciţiu prin care testăm sistemul”
Exerciţiul PROCIV 2017 va continua astăzi şi mâine, în judeţele din vestul şi din sudul ţării. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a explicat că exerciţiul este organizat pentru că populaţia trebuie să ştie ce înseamnă fiecare sunet al sirenei, în cazul unor situaţii de mare risc. „E un exerciţiu prin care testăm sirenele şi obişnuim populaţia ce înseamnă fiecare sunet, ce înseamnă când sună aşa sau când sună altfel. Este un exerciţiu care s-a făcut şi în alte ţări, Germania a avut aşa ceva recent la nivel naţional, prin verificarea sistemelor de înştiinţare publică, a sirenelor în mod deosebit”, a precizat şeful DSU.
El a mai afirmat că IGSU va verifica, în urma acestui exerciţiu, şi dacă toată lumea a sesizat că sirenele sunt pornite. „Sirenele sunt cele care există în acest moment şi vom analiza dacă s-a auzit peste tot, dacă toată lumea a sesizat că sirenele sunt pornite, pentru că sunt unii care şi-au izolat geamurile şi s-ar putea să nu audă nimic. Atunci sunt sisteme alternative de alertare, la care începem să ne gândim, pe lângă sirene, să mai fie şi altele”, a precizat secretarul de stat. Întrebat de ce sistemul este testat acum, Arafat a spus că este ceva normal, pentru că de mulţi ani nu a fost testat.

Tipuri de dezastre şi măsuri de protecţie
Reprezentanţii IGSU au precizat că există mai multe tipuri de dezastre, respectiv cutremurele de pământ, alunecările de teren, inundaţiile, înzăpezirile, incendiile, accidentele nucleare, accidentele chimice sau cele la lucrări hidrotehnice, precum şi accidentele feroviare. În cazul fiecărui astfel de dezastru există măsuri ce pot fi aplicate de populaţie. De exemplu, la cutremure este indicat să stăm în locuri în care suntem protejaţi (grindă, tocul uşii, sub un birou rezistent etc.). De asemenea, trebuie să asigurăm instalaţiile de alimentare cu gaz, apă şi electricitate. Mai mult, trebuie să avem la îndemână provizii de alimente, apă şi medicamente. Pe de altă parte, în cazul unui accident nuclear, trebuie să stăm în locuinţă, să asigurăm rezerve de apă şi alimente, să avem mijloace (chiar şi improvizate) de protecţie pentru aparatul respirator, să etanşăm bine uşile şi ferestrele etc. „Cele mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia prin intermediul sirenelor au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor. De asemenea, sistemul de înştiinţare-alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate”, a menţionat Silvia Bolohan, purtătorul de cuvânt al ISUJ Iaşi. Aceasta a precizat că înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea au loc „pentru dispunerea măsurilor de protecţie şi pentru limitarea efectelor dezastrelor”. „Responsabilitatea menţinerii în stare de operativitate a sistemului de înştiinţare-alarmare revine autorităţilor publice locale, iar reprezentanţii ISU derulează periodic acţiuni de verificare pe teren”, a completat purtătorul de cuvânt al ISUJ Iaşi. Ciprian NEDELCU, Sabina GHERASIM

17

Este numărul sirenelor de alarmare existente în municipiul Iaşi

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:30

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei