Tezaur din vremea dacilor descoperit la Cacica FOTO
Dimensiune font:
Cel mai mare tezaur de monede geto-dacice din ţara noastră a fost descoperit în judeţul Suceava * un bărbat din Cacica a găsit comoara şi a predat-o Direcţiei pentru Cultură * aceasta conţine 309 monede vechi de 2.300 de ani * pe piaţa negră ar avea o valoare de cel puţin 150.000 de euro
Cele 309 monede au fost descoperite de Paul Croitoru. Bărbatul are un detector de metale şi se ocupă de prospecţiuni, în timpul liber. „Este un hobby pentru el. În general, persoanele care au detectoare de metale nu caută monede, ci bucăţi de meteorit, care au o valoare cu mult mai mare faţă de cea a monedelor”, ne-a declarat Viorel Blănaru, consilier la Direcţia pentru Cultură Suceava. Cel care a găsit comoara nu a stat pe gânduri şi a predat-o direcţiei. „Predarea s-a făcut şi în prezenţa unui angajat al Primăriei Cacica, aşa cum prevede legea”, ne-a spus Viorel Blănaru.
Tezaur din perioada dacilor liberi
După o primă analiză s-ar părea că monedele sunt de pe vremea geto-dacilor şi au o vechime de aproximativ 2.300 de ani. „Fiecare monedă este din argint brut, un argint care nu este de o foarte bună calitate. Unele dintre monede au pe o parte chipurile unor personalităţi ale acelor vremuri şi pe cealaltă parte un cal sau diverse alte însemne”, ne-a declarat Blănaru.
Tot el a spus că tezaurul descoperit la Cacica este unicul de acest fel descoperit vreodată la Suceava. Pe teritoriul judeţului, în urma săpăturilor arheologice, s-au mai descoperit şi alte comori, datând din epoci mai puţin îndepărtate. „Atunci când împreună cu Florin Hău făceam săpături la Curtea Domnească am mai găsit un tezaur de 450 de piese datând din prima partea a domniei lui Ştefan cel Mare. Tezaurul era format din monede mici. Aici (tezaurul de la Cacica – n.r.) este vorba despre o cantitate de peste 1,5 kilograme de argint”, ne-a spus Viorel Blănaru.
El a precizat că tezaurul de la Cacica este şi cel mai mare de acest fel descoperit vreodată pe teritoriul României. Au mai fost şi altele de-a lungul timpului, dar cu mai puţine piese. Comoara va ajunge pe mâna restauratorilor şi apoi în patrimoniul muzeului. Toate acestea mulţumită unui om corect care a predat monedele imediat după ce le-a găsit. Fapta lui Paul Croitoru este cu atât mai lăudabilă cu cât pe site-ul okazii.ro o monedă de pe vremea geto-dacilor se vinde cu 500 de euro.
Oana ȘLEMCO
„Monedele dacice sunt imitaţii după cele macedonene. Sunt copii după monedele emise de regii Filip al II-lea şi Alexandru cel Mare. Au în jur de patru grame sau puţin peste 4 grame fiecare. După ce un specialist numismat va studia tezaurul şi va publica rezultatele cercetării sale, atunci se vor putea formula diverse ipoteze. Un aspect este cert: până acum, în Bucovina, nu s-a mai descoperit tezaure de monede dacice” -- Victoria Batariuc, doctor în istorie medievală şi fost arheolog al Muzeului Bucovinei
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau