Topul celor mai murdare oraşe din Moldova
Dimensiune font:
Poliţiştii locali reuşesc cu mare greutate să asigure ordine printre cei care fac mizerie pe străzi * ei dau amenzi, dar rezultatele sunt nule * spărgătorii de seminţe îşi fac de cap şi lasă în urmă „covoare“ de gunoi * amenzile nu sunt mari şi nu sperie pe nimeni * sancţiunile cele mai mari au fost aplicate la Piatra Neamţ şi la Suceava
A venit vara, iar sportul la care excelează toţi moldovenii, spartul seminţelor în faţa blocului sau prin parcuri, este în toi. În unele locuri situaţia scapă de sub control, iar amenzile aplicate nu-i sperie nici pe cei care lasă în urma lor mormane de coji, nici pe cei care aruncă gunoaie la întâmplare. Poliţiştii aplică zilnic sancţiuni, dar oraşele rămân în continuare murdare.
Avertismente pentru vasluieni
Poliţiştii locali din Vaslui au sancţionat de la începutul acestui an 42 de persoane care au fost depistate în timp ce aruncau gunoaie pe jos. 26 au primit avertismente şi 16 amenzi în valoare totală de 3.900 de lei. „Poate e mult, poate e puţin, dar ideea este că noi nu ţinem să amendăm oamenii cu orice preţ, ci mai degrabă vrem să conştientizăm populaţia cu privire la faptul că trebuie să menţină oraşul curat şi frumos. Mai întâi aplicăm avertismente, iar dacă abaterile sunt repetate, dăm şi amenzi”, a declarat şeful Poliţiei Locale Vaslui, Sorinel Catană. Majoritatea sancţiunilor sunt date tinerilor, dar sunt şi persoane mai în vârstă certate cu bunul-simţ, care uită să folosească pubelele şi preferă să arunce gunoaiele pe jos. În schimb, poliţiştii din Piatra Neamţ au aplicate 20 de amenzi în valoare totală de 6.800 de lei, în perioada 1-16 iunie. Din totalul amenzilor, opt au fost date pentru aruncarea sau depozitarea pe domeniul public a gunoaielor şi a resturilor menajere, iar două pentru cojile de seminţe scuipate pe stradă. Restul sancţiunilor au pedepsit persoane care au depozitat gunoaiele în europubelele altor asociaţii de proprietari.
Toleranţă la Suceava
Sucevenii care au apucături necivilizate, cum ar fi să arunce gunoiul la voia întâmplării, să scuipe sau să facă scandal în public, pot să se desfăşoare fără griji. Poliţia Locală nu are suficienţi oameni şi nici destule maşini ca să patruleze prin oraş. Nici sistemul de supraveghere video nu funcţionează la parametri optimi şi nici nu acoperă toată localitatea. Aşa se explică mizeria aproape permanentă din din Parcul „Șipote”, faptul că tinerii şi-au permis să incendieze leagănele din parcul Mărăşeşti sau să distrugă băncile din parcul Universităţii. Într-un raport pe primele şase luni se arată că poliţiştii au dat 434 de amenzi în valoare de 77.353, adică mai puţin de trei amenzi/zi. Viorel Horodenciuc, şeful Poliţiei Locale, a spus în mai multe rânduri că instituţia ar trebui să mai angajeze câteva zeci de persoane, ca să asigure patrule de supraveghere şi pază în tot oraşul.
Curăţenie la Botoşani
Municipiul Botoşani este cea mai verde localitate, dar şi cea mai curată. Curăţenia se menţine prin trei direcţii importante. Prima ar fi acţiunea firmei de salubrizare Urban Serv SA, apoi ar fi gradul de civilizaţie al locuitorilor, iar în al treilea rând sunt avertismentele şi amenzile date de Poliţia Locală. În ultima perioadă, au fost aplicate 76 de amenzi şi 70 de avertismente celor cărora le este lene să meargă cu gunoiul din casă până la tomberoane şi îl pun în primul coş stradal sau celor care aruncă gunoiul de la balcon. De asemenea, 12 amenzi, cu o valoare de 50 lei fiecare, şi 120 de avertismente au fost aplicate botoşănenilor care ies la plimbare cu căţeii şi nu au grijă să strângă mizeria făcută de ei.
Citeşte şi: Lupta pentru viaţă a copiilor născuţi prematur
Grupaj realizat de Lucia HACMAN
În unele localităţi din ţară, cei care aruncă coji de seminţe pe jos pot să aleagă între a plăti o amendă de 700 de lei sau să facă ordine.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau