Topul celor mai sărace comune din Bucovina
Dimensiune font:
Odată cu dublarea alocaţiilor pentru copii, în luna august săracii Sucevei vor primi mai mulţi bani de la stat * luna trecută, Ministerul Muncii a schimbat formula de calcul a ajutorului social şi nu mai ia în considerare decât jumătate din cuantumul alocaţiei pentru copii, adică 42 din 84 de lei * potrivit Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale (AJPS), în judeţ sunt peste 7.000 de asistaţi care trăiesc din ajutoarele de la stat * cei mai mulţi sunt la Dolhasca, iar cei mai puţini la Gălăneşti
Conducerea Agenţiei Judeţene de Prestaţii Sociale (AJPS) a realizat şi un clasament al localităţilor, ţinând cont de numărul dosarelor sociale înregistrate. De departe, pe primul loc în topul sărăciei se situează oraşul Dolhasca, unde sunt 517 asistaţi social. Numărul lor a crescut faţă de anii anteriori. „Am avut 400, iar acum sunt peste 500. Noi avem cea mai mare comunitate de romi din judeţ, dar să ştiţi că-n ultima perioadă şi românii îşi fac dosare, ca să dobândească, în primul rând, calitatea de asigurat medical, să nu plătească spitalizarea. Din păcate, cei mai mulţi dintre asistaţi sunt tineri, au vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani. Nu avem locuri de muncă. Oraşul are o brutărie şi o balastieră”, a oferit o explicaţie primarul Maria Cojocaru. Ea a mai spus că săracii de la Dolhasca şi-ar dori să muncească, dar nu au unde. Oraşul este ocolit de investitori, localnicii nu au bani să deschidă afaceri şi nici firmele de recrutare nu ajung în zonă, cu referire la recenta întâmplare din comuna vasluiană Iana, unde asistaţii social invitaţi să se angajeze au refuzat locurile de muncă (deşi salariile erau de 1.500 de lei/lună). „Dacă ar veni să-i angajeze, ai noştri s-ar duce, pentru că vor să muncească. Nu ar refuza locurile de muncă, aşa cum s-a întâmplat la Iana. La noi, asistaţii chiar prestează orele în folosul comunităţii. Toată curăţenia din oraş o fac cu ajutorul lor”, a mai spus Maria Cojocaru.
Citeşte şi Orgolii politice în cursa pentru Capitală Culturală Europeană
Doar două familii sărace la Gălăneşti
Din statistica celor de la AJPS reiese că localitatea cu cei mai puţini săraci este Gălăneşti, unde există doar două familii care beneficiază de ajutor social. Liviu Mironescu, primarul comunei, ne-a declarat că administraţia locală nu a făcut mare lucru ca să atingă această performanţă. Localnicii sunt pur şi simplu oameni gospodari, care nu stau cu mâna întinsă pentru banii de la stat. „Nu avem rromi. Oamenii sunt foarte gospodari, muncesc mult. Nu sunt nici bogaţi, dar nici săraci. Acum recunosc că pe lângă cele două dosare mai avem trei familii care ar avea nevoie de ajutor social, dar nu putem să facem nimic, pentru că au câte de 20 de ari de teren intravilan, iar legea nu ne permite să le facem dosare”, a declarat Mironescu.
Cei mai puţini asistaţi social sunt la Gălăneşti (doi), Breaza şi Coşna (câte 4), Fântâna Mare (5), Cajvana, Cacica, Fântânele, Iaslovăţ şi Siminicea (6).
Oana ŞLEMCO
Topul sărăciei
Dolhasca – 517 asistaţi social
Fundu Moldovei – 404 asistaţi social
Pătrăuţi – 342 asistaţi social
Baia – 279 asistaţi social
Vereşti – 205 asistaţi social
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau