Topul eşecurilor primarului Sucevei
Dimensiune font:
Străzi sparte, trafic aglomerat, şomeri, sistem de termoficare ineficient sunt câteva dintre necazurile care dau bătăi de cap administraţiei locale * „Evenimentul Regional al Moldovei” vă prezintă un clasament al celor mai mari probleme cu care se confruntă sucevenii şi pe care primarul Ion Lungu nu a reuşit să le rezolve în cei aproape 11 ani de mandat
În anul 2012, conducerea Primăriei Suceava a făcut un sondaj de opinie ca să afle care sunt cele mai mari probleme ale sucevenilor. Pe primul loc în topul neajunsurilor a stat, aşa cum era de aşteptat, lipsa locurilor de muncă. Au urmat analize, promisiuni, dar nu s-a rezolvat mai nimic.
5.000 de joburi
În campania electorală de acum trei ani, candidatul la funcţia de primar, Ion Lungu, a promis că va crea 5.000 de locuri de muncă. El a câştigat cel de-al treilea mandat, din care s-au scurs deja aproape trei ani, însă nu şi-a onorat promisiunea făcută în campanie. Edilul-şef are însă o cu totul altă opinie. „Cred că de când sunt primar am făcut mai mult de 5.000 de locuri de muncă”, este replica sa, fără a oferi şi argumente.
Apa caldă şi căldura
Societatea de termoficare Termica SA, al cărei unic acţionar este Consiliul Local Suceava, a intrat în insolvenţă în urmă cu doi ani. Pentru că municipalitatea nu a reuşit să determine populaţia să-şi plătească facturile la întreţinere, societatea a devenit o gaură neagră a bugetului local în care au intrat sunt imense.
Străzi bombardate
O gaură neagră, dar pentru buzunarul şoferilor, a devenit infrastructura rutieră a oraşului. În ultimii ani, municipalitatea a sprijinit lucrările de înlocuire şi extindere a conductelor de apă, canalizare şi termoficare. Din 2007 până în prezent au fost răscolite, pentru execuţia acestor lucrări, peste 200 de străzi. Problema este inspectorii Primăriei nu au monitorizat şantierele, iar după încheierea lucrărilor, în cele mai multe dintre cazuri, constructorii au acoperit gările în bătaie de joc. Fie le-au astupat cu pietriş, aşa cum s-a întâmplat în cartierul Burdujeni, şi după prima ploaie mai serioasă balastul a ajuns în canalizarea oraşului, fie nu au compactat corespunzător materialele de construcţii pe care le-au folosit şi terenul s-a lăsat sub greutatea maşinilor.
Haos urbanistic
Municipiul nu are un Plan Urbanistic General (PUG) actualizat. „Planul Urbanistic General este legea supremă după care se conduce activitatea de urbanism şi arhitectură a unei localităţi. Acest plan stabileşte, ce, unde cum, se construieşte”, ne-a declarat arhitectul Direcţiei pentru Cultură, Viorel Blănaru. El a mai spus că regulile după care se ghidează angajaţii Primăriei, care se ocupă de urbanism, au fost stabilite în perioada 1995 -1996. În anul 2013, Ion Lungu a declarat că noul PUG al Sucevei va fi recepţionat în 2014, lucru care nu s-a întâmplat. Aspectul este îngrijorător pentru că în PUG sunt stabilite inclusiv regulile care ţin de cromatica unui cartier. Cel puţin aşa susţine arhitectul Consiliului Judeţean Suceava, Tudor Andriu. În lipsa unor legi clare, în ultimii zece ani în urbanismul sucevean s-a instalat haosul. Numai cine nu a vrut nu şi-a extins balconul, iar locuitorii blocurilor din cartierele Zamca, George Enescu şi Obcini au pictat faţadele în nuanţe care mai de care mai urâte.
Pieţele mizerabile
Greu de suportat sunt şi pieţele din oraş, care nu au fost modernizate şi arată îngrozitor. Aspectul a fost semnalat şi de membrii Asociaţiei „Suceava Noastră”. În lipsa unui spaţiu comercial civilizat, clienţii aleg să-şi facă toate cumpărăturile din marile magazine, situaţie care aduce mari prejudicii producătorilor locali. „Abia anul acesta va intra în reabilitare Piaţa Centrală”, susţine primarul Ion Lungu.
Lipsa spaţiilor de joacă şi a locurilor de parcare
Administraţia locală a promis, în nenumărate rânduri, că va rezolva problema lipsei locurilor de parcare. În această direcţie s-a mai făcut câte ceva, în sensul că municipalitatea a construit două parcaje subterane în centrul oraşului şi a început lucrările de lărgire a Bulevardului George Enescu în încercarea de a mai amenaja alte 200 de spaţii, în care şoferii să-şi poată lăsa maşinile. Din păcate, paşii făcuţi sunt mărunţi în comparaţie cu nevoile şoferilor. Potrivit statisticilor Primăriei, în Suceava sunt cinci maşini la un singur loc de parcare. Probleme sunt şi în ceea ce priveşte spaţiile de joacă. Reţelele de socializare abundă cu fotografii ale unor locuri de joacă existente în cartierul Burdujeni, care sunt nesigure. O situaţie mai gravă există în Obcini, unde locuitorii se confruntă cu lipsa aproape totală a spaţiilor de distracţie pentru cei mici.
1.000 de câini pe străzi şi un stadion prăpădit
Este frustrant pentru suceveni, dar după 11 ani de mandat, primarul Ion Lungu nu a găsit soluţii pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân. Situaţia nu este la fel de gravă ca acum 11 ani. Pe străzi sunt aproape aproximativ de maidanezi, faţă de aproximativ 3.000 cât estimau autorităţile că erau prin 2004. De la începutul anului până acum, 60 de suceveni au ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean după ce au fost muşcaţi de câini.
Statuia simbol a Sucevei, pericol public
Lipsa neajunsurilor pe care municipalitatea nu le-a soluţionat mai poate continua cu statuia domnitorului Ştefan cel Mare, aflată în parcul Şipote, care stă să se dărâme. Plăcile de travertin au început să se desprindă de pe soclu şi ar putea să facă victime. Mai mult, un altorelief de pe soclu a dispărut, iar celălalt stă să pice. În loc să soluţioneze problema, anul trecut Primăria Suceava a delimitat zona statuii şi a declarat-o pericol public.
Amenzi pentru câinii lăsaţi slobozi
Oana ŞLEMCO
Ori de câte ori vine vorba despre probleme, administraţia locală fie spune că nu sunt bani, fie că vor fi găsite soluţii însă mare lucru nu se întâmplă. Nemulţumirile sunt tot mai multe de la an la an.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau