Topul ideilor rămase pe hârtie
Dimensiune font:
Edilii care au condus Suceava s-au întrecut în idei măreţe pentru dezvoltarea judeţului * din păcate, cele mai multe planuri au rămas doar pe hârtie * cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei” vă prezintă un clasament al proiectelor pe care s-a tot bătut toba în ultimii 20 de ani, dar care nu s-au materializat
Autorităţile care au condus Suceava în ultimii ani au cerut voturi cu planuri pe care le-au dus la îndeplinire după cum le-a fost cheful. Când finalitatea nu a fost cea dorită, ori nu a fost deloc, au dat vina pe lipsa de bani, pe legislaţie ori pe orice în afară de incapacitatea lor.
Citeşte şi Fructe alterate împărţite elevilor EXCLUSIV
Parcul Şipote, pasat între Primărie şi Romsilva
Municipiul Suceava nu are prea multe zone de agrement. Dacă este să ne luăm după legislaţie, am putea spune că oraşul dispune de un singur parc. Cel aflat în zona centrală, care se întinde pe o suprafaţă mai mare e un hectar. Ca să rezolve problema, primarii care au condus oraşul din 1990 încoace le-au tot promis sucevenilor că vor transforma Parcul „Şipote”, de la poalele Cetăţii de Scaun a domnitorului Ştefan cel Mare, într-o adevărată oază de relaxare. Numai că aleşii locali nu s-au ţinut de cuvânt, invocând motive legislative. Pe de o parte, parcul este în proprietatea Romsilva. Pe de altă parte, în documentele proprietarilor amenajarea Şipote figurează ca pădure şi nu parc. Aşadar, nefiind proprietară, Primăria Suceava nu poate să facă investiţii în Şipote, iar Romsilva poate să investească doar în lucrări specifice unei păduri şi nu unui parc. Cât despre transferarea parcului în proprietatea Primăriei Suceava nimeni nu mai spune nimic.
Centura Rădăuţiului, un drumeag uitat
Despre construcţia unei şosele care să scoată traficul greu din municipiului Rădăuţi se vorbeşte de la începutul anilor '2000. Prin 2008, primarul suspendat Aurel Olărean declara că proiectul a devenit realitate. „Din discuţiile purtate cu reprezentaţii Companiei Naţionale de Drumuri şi Poduri – sucursala Iaşi a rezultat că a intrat în contul companiei suma aferentă exproprierilor pentru obiectivul «Centura municipiului Rădăuţi» şi ne-au fost solicitate adresele proprietarilor de terenuri afectate de acest obiectiv. Lucrurile decurg în normalitate, ceea ce înseamnă că persoanele respective vor fi notificate, urmând să se întocmească documentaţia pentru expropriere, şi apoi să se dea startul lucrărilor”, a declarat Olărean în 2008. Cum toate exproprierile au fost finalizate, lucrarea a fost atribuită prin licitaţie, nimeni nu s-a apucat de treabă nici în ziua de astăzi. Motivul? Guvernul a alocat bani cu ţârâita.
Proiectele unor fabrici uitate prin sertare
Lista proiectelor rămase doar pe hârtie nu se încheie aici. În 2012, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cătălin Nechifor, a anunţat că intenţionează să construiască o fabrică de peleţi la Gura Humorului. Era vorba despre peleţi din paiele rezultate în urma culturilor agricole, care urmau să fie folosiţi pentru încălzirea centrelor de plasament, a centrelor de asistenţă socială, dar şi în şcoli, primării sau alte instituţii locale. Tot în 2012, Nechifor a cerut Consiliul Judeţean să facă urgent un studiu de piaţă şi să pregătească partea tehnică şi financiară pentru înfiinţarea acestei companii. El a explicat la vremea respectivă că încălzirea unităţilor din subordinea CJ costă într-o iarnă 8 milioane de lei şi prin realizarea unui sistem de încălzire folosind resurse regenerabile o mare parte din fondurile care sunt folosite pentru încălzire vor putea fi îndreptate spre dezvoltare. Şeful CJ voia să înfiinţeze compania în parteneriat cu mai multe consilii locale, dar proiectul a rămas doar pe hârtie. Tot la capitolul fabrici neconstruite putem adăuga şi unul dintre proiectele anunţate de Gheorghe Flutur în 2009, pe vremea când se afla la conducerea CJ. El a spus că un grup de investitori vrea să construiască o fabrică de asamblare a autovehiculelor multifuncţionale la Gura Humorului. Planul nu a mai devenit realitate.
Safary Park la Păltinoasa
Tot Cătălin Nechifor anunţa în 2012 că ar vrea să construiască un Safary Park la Păltinoasa. Un an mai târziu l-a adus pe fostul ministru al Turismului, Maria Grapini, ca să-i arate proiectul şi să-i ceară susţinere. Ei bine, nici acest proiect nu a depăşit stadiul planşelor de prezentare.
Oana ŞLEMCO
Proiectele arată foarte frumos pe hârtie, dar şi mai bine ar fi să prindă contur fiindcă ar oferi locuri de muncă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau