Topul minciunilor înghiţite de moldoveni
Dimensiune font:
Oamenii spun că sunt păcăliţi zi de zi, nu doar de 1 aprilie, de promisiunile politicienilor * ca să câştige alegerile, candidaţii spun tot felul de lucruri – anunţă câştiguri imposibile, investiţii de domeniul SF sau o dezvoltare fără nicio susţinere în prezent
Păcălelile de 1 aprilie reprezintă un obicei vechi de câteva secole, care este încă apreciat şi „reeditat” anual, fiind un prilej ca oamenii să le facă surprize mai plăcute sau mai puţin plăcute prietenilor. Cei puşi pe glume se gândesc de fiecare dată la noi modalităţi de a-i păcăli într-un mod original pe cei din jur fără ca ei să-şi dea seama. Pentru o păcăleală reuşită trebuie găsit un echilibru între amuzament şi nesimţire, iar persoana vizată trebuie să aibă simţul umorului.
Investiţii de sute de milioane euro la Botoşani
Majoritatea promisiunilor electorale făcute de politicieni s-au dovedit a fi minciuni de 1 aprilie. Primarul Ovidiu Portariuc promitea că în patru ani va crea 1.000 de locuinţe sociale, că va aduce investiţii private de 100 milioane euro şi că va construi un parc tehnologic. Imediat după ce a câştigat alegerile a spus că planul nu este pe patru ani, ci pe opt. Cea mai ciudată promisiune a fost făcută, după alegeri, când a spus că va construi un tren de mare viteză între Botoşani şi Suceava. Florin Ţurcanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, promitea construirea a cinci parcuri industriale, o piaţă en-gross pentru fermieri şi asfaltarea a sute de kilometri de drum judeţean. Mandatul lui s-a finalizat înainte de termen, iar promisiunile au rămas suspendate. Şi senatorul Corneliu Popescu promitea bugetarilor din Botoşani şi toată ţara că se va bate ca în patru ani salariul minim al acestora să fie de 600 de euro. Acestea sunt doar câteva dintre minciunile aruncate de politicienii botoşăneni cu gura slobodă.
Citeşte şi Agitaţie pe piaţa laptelui
„Cea mai mare păcăleală a fost cea cu să trăiţi bine”
Adulţii nu prea mai au chef nici să păcălească, nici să fie păcăliţi. Se consideră destul de păcăliţi de oamenii politici. „Domnule, nu mai am chef de nimic. Când văd zi de zi la televizor cât au furat unii în timp ce noi stăteam cu burta goală mă ia cu ameţeală. Cât ne-au putut păcăli în toţi aceşti ani că e criză, că trebuie să strângem cureaua în timp ce ei se îmbuibau. Ce altă păcăleală mai bună?”, a spus vasluianul Dragoş Miron. De acord este şi Gelu Voicu Bichineţ, directorul Bibliotecii Judeţene „Nicolae Milescu Spătaru” Vaslui: „Cred că am trecut de vârsta păcălelilor, dar dacă fac o analiză, probabil ca mulţi alţi români, cea mai mare păcăleală a fost cea cu să trăiţi bine. Şi tot aşteptăm de ceva vreme să se întâmple miracolul ăsta”. În opinia scriitorului pietrean Adrian Alui Gheorghe, cea mai gogonată minciună este democraţia propusă de Ion Iliescu în 1990, iar Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun din judeţul Neamţ a dat dovadă de o sinceritate dezarmantă: „Noi, politicienii, minţim oarecum de la vot şi până la ieşirea din politică”.
Doar adolescenţii continuă poate cel mai bine seria păcălelilor de 1 aprilie. „Noi facem tot felul de poante în clasă -- că te cheamă profa la cancelarie, că te-au văzut părinţii la o cafea, chestii de astea. Că prietena ta a ieşit cu altul. Oricum, ne amuzăm”, ne-a spus Matei din Vaslui.
Povestea păcălelilor de 1 aprilie
Obiceiul de a face păcăleli de 1 aprilie este unul vechi de câteva secole. Precursori ai April Fools’ Day – Ziua Păcălelilor în variantă autohtonă – ar putea fi Festivalul Hilaria (un festival roman), care se desfăşura pe 25 martie, şi Medieval Feast of Fools, care se desfăşura pe 28 decembrie, o zi care încă este marcată în unele ţări de limbă spaniolă.
Grupaj realizat de Lucia HACMAN
Cea mai veche referire la Ziua Păcălelilor pare a fi, potrivit Museum of Hoaxes, un fragment dintr-un poem flamand din 1539, în care un bărbat şi-ar fi păcălit servitorul chiar într-o zi de 1 aprilie. Totodată, o altă explicaţie ar fi că, în urmă cu câteva sute de ani, oamenii sărbătoreau Anul Nou de 1 aprilie. Înlocuirea vechiului calendar cu cel nou a creat confuzii, iniţial unii oameni neputând să se adapteze schimbării: ei sărbătoreau Anul Nou pe data de 1 aprilie în loc de 1 ianuarie şi, din acest motiv, au fost numiţi „April Fools”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau