Topul subvenţiilor mănăstireşti
Dimensiune font:
Locaşele de cult din Moldova se ocupă şi de munci agricole * mănăstirile au încasat subvenţii de milioane * trei instituţii de cult nemţene au ajuns în fruntea clasamentului
Printre rugăciunile zilnice, slujitorii locaşelor de cult au timp să se ocupe şi de suprafeţele de teren pe care le deţin, dar şi de fermele de animale, care le asigură hrana. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a făcut un clasament central al mănăstirilor care deţin cele mai mari suprafeţe agricole, pentru care se acordă subvenţii. Pe primele locuri sunt 15 biserici şi mănăstiri care au încasat, în anul 2013, peste 1,77 milioane de lei în contul subvenţiilor alocate pe unitatea de pe suprafaţă. În acest clasament au luat subvenţii de aproape 2 milioane de euro şi trei mănăstiri din Neamţ.
Cele mai bogate mănăstiri
Mănăstirea Neamţ a primit în 2013 subvenţii pe suprafaţă în valoare de peste 304.404 de lei şi ocupă primul loc în acest top. Pe locul secund se află Mănăstirea Văratec, care a încasat subvenţii în sumă de 221.363 de lei, urmată de Mănăstirea Agapia, care a beneficiat în 2013 de subvenţii pe suprafaţă în valoare de peste 207.101 de lei. Pe locul al cincilea se poziţionează Mănăstirea Secu, din judeţul Neamţ, cu subvenţii APIA pe suprafaţă în cuantum de 139.808 de lei.
Bucovina - raiul subvenţiilor pentru lăcaşele de cult
De asemenea, mai mult de o treime din banii plătiţi ca subvenţii agricole de APIA mănăstirilor şi parohiilor din ţară, s-au concentrat în judeţul Suceava. Banii au fost alocaţi pentru terenurile agricole deţinute, este vorba în majoritate de păşuni. Astfel, dacă Mănăstirea Putna deţine primul loc în topul subvenţiilor pentru terenul agricol exploatat, cu peste 150.000 de euro obţinuţi în 2013, Mănăstirea Voroneţ a primit 10.799 de euro. Parohia Şaru Dornei, de exemplu, a primit aproape 33.000 de euro. Cea de la Frumosu a încasat 26.000 de euro, parohia din Ciocăneşti a primit 23.000 de euro, la fel şi Parohia Adormirea Maicii Domnului din Câmpulung Moldovenesc. Eugen Mogoş, directorul APIA Suceava, a explicat că este vorba, în principal, nu de terenuri cultivate ci mai ales despre păşuni. „Banii au fost alocaţi pentru anul 2013, reprezentând subvenţia de 160 de euro pe hectar pentru terenurile deţinute şi exploatate în producţia vegetală sau pentru păşuni. De asemenea, cifrele conţin şi subvenţiile pentru animale, de la 6,5 euro pe cap de ovină sau caprină, până la 500 de lei pentru o vacă producătoare de lapte”, a declarat Eugen Mogoş, directorul APIA Suceava.
Cereri
Şi anul trecut, la APIA Neamţ s-au depus 118 cereri pentru 2.573 hectare de „terenuri sfinte”. În schimb, la Botoşani, pe parcursul anului trecut, cinci locaşe de cult au solicitat subvenţii de la APIA. Trei mănăstiri au depus cereri pentru a primi ajutorul de stat pentru suprafeţele de teren lucrat în timp ce alte două locaşe de cult au solicitat sprijin de la stat pentru sectorul zootehnic.
Cucuteni, cultura care atrage turiştii la Neamţ
Lucia HACMAN
La nivel naţional, APIA a plătit în 2013 subvenţii pe suprafaţă în valoare de peste 19,36 milioane de lei către un număr de 3.698 de beneficiari, pentru o suprafaţă de 35.561,83 de hectare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau