Tot mai multe infecţii nosocomiale
Dimensiune font:
Zeci de bolnavi internaţi în spitalele vasluiene au venit să îşi trateze o afecţiune şi au plecată acasă cu o infecţie nosocomială
Un număr de 59 de pacienţi internaţi în primele nouă luni ale acestui an în spitalele din judeţul Vaslui au contactat infecţii nosocomiale: doi au făcut septicemie, 43 - infecţii digestive, alţi şapte pacienţi au contactat infecţii respiratorii, trei, infecţii ale plăgilor chirurgicale şi alţi trei, infectii cutanate. Cele mai multe infectii nosocomiale s-au înregistrat în sectiile de pediatrie, nou născuti, ATI şi chirurgie. „Vinovate” pentru contactarea streptococilor din timpul spitalizării sunt, spun epidemiologii, condiţiile igienico-sanitare precare şi sterilizarea necorespunzătoare a instrumentarului. Tot epidemiologii spun că este foarte posibil ca situaţia să fie cu mult mai gravă, dar că medicii preferă să ascundă infecţiile intraspitaliceşti. Oricum, faţă de cele 33 de infecţii raportate în aceeaşi perioadă a anului trecut, anul acesta s-a înregistrat o creştere semnificativă. Conducerea DSP Vaslui a precizat că nu a fost niciun focar de infecţie nosocomială în judeţ, ci doar cazuri izolate şi nu s-a înregistrat niciun deces din această cauză. Costurile pe care le suportă spitalele pentru a nu lăsa bacteriile si streptococii să se dezvolte în voie sunt destul de consistente şi vizează în primul rând achiziţionarea de materiale şi solutii dezinfectante, de sterilizare şi de igienă.
Deşi infecţiile nosocomiale sunt o problemă a tuturor spitalelor din ţară, Ministerul Sănătăţii nu are un program de prevenire şi combatere a acestora. Fiecare unitate în parte trebuie să aloce bani din bugetul propriu,iar acest lucru nu prea se întâmplă pe fondul lipsei acute de bani în visteriile unităţilor sanitare.
Simona POP
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau