Tot mai mulţi bolnavi în Vaslui
Dimensiune font:
De la an la an, în statistici la Vaslui sunt tot mai mulţi bolnavi * bolile de inimă, diabetul şi tumorile maligne fac ravagii * în judeţ sunt înregistraţi aproape 50.000 de bolnavi cronici, în afara celor peste 66.000 de bolnavi suferinzi de afecţiuni cardio vasculare
Specialiştii spun că lipsa unor programe de prevenţie de lungă durată şi tendinţa oamenilor de a merge la medic doar atunci când simt durerea conduc la apariţia unor astfel de situaţii. Peste 7.000 de vasluieni suferă de cancer şi aproape 20.000 de diabet. În acelaşi timp aproape 10.000 de persoane sunt diagnosticate cu afecţiuni psihice. Peste 12.000 de vasluieni suferă de hepatită cronică alcoolică, hepatită cronică persistentă, ciroză hepatică, infecţii cu virus C şi B şi alte tipuri de hepatite active.
Peste 66.000 de vasluieni cu inima în piuneze!
Cei mai mulţi dintre vasluienii diagnosticaţi cu boli cronice suferă de boli cardio vasculare, astfel că secţiile de profil ale spitalelor din judeţ sunt mai mereu pline. Datele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) arată că, în anul 2014, existau în evidenţele medicilor 66.632 de bolnavi cu astfel de afecţiuni. Dintre aceştia 33.206 în mediul urban şi 33.426 în rural. Factorii de risc în cazul acestor afecţiuni sunt numeroşi, şi din acest motiv bolile de inimă sunt principala cauză de deces inclusiv la nivel mondial. În România sunt, anual, 250.000 de decese, dintre care 150.000 sunt cauzate de bolile cardiovasculare, arată datele Fundaţiei Române a Inimii. Bărbaţii au un risc cardiac mai crescut în comparaţie cu femeile. La fel şi persoanele cu istoric familial. Hipertensiunea, pe lângă faptul că este cea mai des întâlnită afecţiune a inimii, reprezintă şi un factor de risc pentru diabetul zaharat, dislipidemie (modificare, în exces sau în deficit, a concentraţiei lipidelor sangvine) sau obezitate.
Glicemii peste limită!
La nivelul judeţului Vaslui de diabet zaharat suferă 18.473 de persoane. De asemenea, şi numărul persoanelor obeze este în creştere. Anul trecut, în statisticile medicilor de familie au apărut 799 de cazuri noi, care s-au alăturat celor 8.639 deja existente. Cele mai multe sunt în mediul urban. Specialiştii DSP spun că obezitatea este de cele mai multe ori legată de stilul de viaţă. Este vorba în special de obiceiurile alimentare deficitare şi sedentarism. Mâncărurile tip fast-food se numără şi ele printre cauzele luării în greutate, iar faptul că mulţi minori sunt lăsaţi mai mult în faţa calculatorului fără să practice niciun sport nu îi ajută absolut deloc. Din păcate, şi sărăcia e uneori vinovată. Familiile necăjite nu îşi permit pentru copii o alimentaţie diversificată. De la an la an, creşte numărul vasluienilor care suferă de diabet. şefii sănătăţii afirmă că este o strânsă legătură între nivelul de trai şi starea de sănătate a populaţiei. „Avem un număr foarte mare de diabetici la nivelul judeţului. Motivele sunt legate de alimentaţie şi de stres. Sunt foarte mulţi oameni fără venituri şi locuri de muncă. Stresul, combinat cu lipsa veniturilor, duce la îmbolnăvire, mai ales la diabet. Toate statisticile arată clar că foarte multe cazuri de diabet sunt pe fond nervos”, a declarat Simona Polak, preşedinte Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS). La această dată, în evidenţele DSP sunt înregistraţi aproximativ 2.600 de bolnavi insulino-dependenţi. Singurul avantaj pentru toţi aceşti bolnavi e faptul că beneficiază de tratamente gratuite prin programele naţionale de sănătate. Cei mai mulţi bolnavi de diabet, aproximativ 10.000, sunt în mediul urban.
Peste 7.000 de vasluieni suferă de cancer
Tumorile maligne reprezintă a treia boală cel mai des întâlnită de care suferă vasluienii. La această dată, în statistici sunt înregistraţi în total 7.269 de vasluieni bolnavi de cancer, dintre care 975 cu cancer la sân, 884 cu cancer de col, 822 cu cancer de piele. Anual, în judeţ mor cam 350 de locuitori seceraţi de diverse forme de cancer. Incidenţa cea mai mare o are cancerul bronşic, cu 114 cazuri noi, urmat de cancerul colorectal – 79, cancerul hepatic – 68 şi cancerul gastric – 57.
Mii de bolnavi psihic
Bolile psihice sunt o altă boală de care suferă vasluienii. În total, în evidenţele medicilor sunt 9.254de bolnavi psihici, peste 300 de cazuri fiind diagnosticate doar anul trecut. Oamenii fac faţă cu greu problemelor cotidiene şi ajung să aibă nevoie frecvent de ajutor specializat. Mulţi dintre ei se plimbă liberi pe străzi şi nimeni nu ştie dacă respectă tratamentele prescrise de medici. Bolnavii de schizofrenie, de exemplu, dacă nu îşi mai iau tratamentul, devin foarte periculoşi. Cei mai mulţi sunt îngrijiţi de familie, dar în multe cazuri rudele sunt depăşite de situaţie. Specialiştii susţin că, dintre cei 9.254 de vasluieni (peste 100 fiind copii) care suferă de diverse afecţiuni psihice, câteva sute se opun vehement medicamentelor. „Anul trecut au intrat în evidenţele medicilor specialişti peste 300 de cazuri noi. Ponderea se înregistrează în mediul rural, respectiv 5.205 cazuri din totalul de 9.254”, a declarat Mihaela Topliceanu, purtător de cuvânt al DSP.
Hepatita nu iartă nici ea
În evidenţele DSP sunt înregistraţi şi 12.427 de pacienţi care suferă de hepatită cronică alcoolică, hepatită cronică persistentă, ciroză hepatică, infecţii cu virus C şi B şi alte tipuri de hepatite active. „În judeţul Vaslui, avem 139 de paturi în secţiile de boli infecţioase ale spitalelor, în care sunt trataţi pacienţii cu astfel de afecţiuni. Din 2010, au fost luate în evidenţă 12 cazuri noi de hepatită C şi mai puţine de tip B, însă este necesar un program pentru depistarea acestor cazuri”, a declarat Mihaela Vlada, directoarea DSP.
Chevron şterge „urmele” de la Pungeşti
Simona POP, Ioana TOMA
Consumul lunar de medicamente depăşeşte lunar 6,5 milioane de lei
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau