Tradiţii de Buna Vestire
Dimensiune font:
În fiecare an, pe 25 martie creştinii ortodocşi şi cei catolici sărbătoresc Buna Vestire * sărbătoarea aminteşte de ziua în care Arhanghelul Gabriel i-a vestit Fecioarei Maria că a fost aleasă să devină mama Mântuitorului * în calendarul popular, sărbătoarea este cunoscută sub denumirea de Blagoveştenia sau Ziua Cucului, deoarece pasărea îşi reia cântecul în această zi
Buna Vestire este prăznuită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte indiferent în ce zi a săptămânii ar cădea. În unele biserici, în această zi se ajunează până la ora 17.00, când are loc Sfânta Liturghie. Apoi, creştinii, care nu au mâncat şi s-au spovedit, se împărtăşesc, după care mănâncă peşte, împreună cu toată comunitatea bisericii.
Ziua Cucului
De Buna Vestire se crede că sosesc rândunelele, iar cucul cântă prima oară în an, de aceea sărbătorii i se mai spune şi Ziua Cucului. Primul său cântec trebuie să fie aşteptat de toţi oamenii în haine curate, veseli, sătui şi cu bani în buzunare. Pasărea are şi rol de «vornicel» pentru tinerii care vor să se căsătorească. Potrivit tradiţiei, fetele şi flăcăii care visează la cununie întreabă pasărea când se vor vor căsători. Tăcerea aducea mare bucurie deoarece echivala cu o căsătorie grabnică, în vreme ce cântatul cucului îi aducea la disperare pe tineri, fiecare glas fiind socotit un an de aşteptare. „Se spune despre cuc că ar fi fost o pasăre măiastră cu pene de aur care a fost înşelată de perechea lui cu privighetoarea. De supărare, el a plecat şi i-a spus nevestei să-l caute şi să-i cânte de la Buna Vestire şi până la Sânziene, că poate va da de el. Şi cucul cântă într-adevăr de la echinocţiul de primăvară până la solstiţiul de vară, când se spune că se îneacă şi nu mai cântă”, a povestit Florentina Buzenschi, de la Muzeul de Etnografie din Piatra Neamţ
Tradiţia mai spune că, în această zi, oamenii nu au voie să se certe, pentru că altfel vor avea necazuri tot anul. De Buna Vestire, este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare, ca hrană pentru îngeri. În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se „ameninţau” cu toporul şi se stropeau cu ţuică. În Bucovina, nu se pun ouă la cloşcă de Buna Vestire, pentru că se consideră că ar putea ieşi din ele pui cu două capete şi patru picioare.
„Zestrea” Neamţului se ridică la un miliard de lei
Alina FERENŢ
Fiind dezlegare la peşte, se spune că acela care gustă peşte de Buna Vestire se va simţi tot anul ca peştele în apă. În popor se mai spune că pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că mor peştii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau