Tradiţii de Ignat
Dimensiune font:
Puţine sunt sărbătorile românilor fără să aibă ataşate o serie de credinţe şi ritualuri * majoritatea hramurilor sunt însoţite şi de petreceri, una dintre cele mai frumoase fiind Ignatul (20 decembrie) * potrivit tradiţiei, de Ignat se taie porcii de Crăciun, un motiv de mare bucurie pentru gospodari
Se spune că în Ajunul Ignatului porcii visează că vor fi tăiaţi aşa că nu mai mănâncă şi nu se mai îngraşă. Ritualul cere ca persoanele cu inima slabă să nu ia parte la tăierea porcului, deoarece animalul îşi va da sufletul mai greu. Carnea va fierbe mult mai greu, iar bucatele nu vor fi gustoase. După ce a fost tăiat, pârlit şi spălat, pe porc se pune o pătură, pe care se aşază un copil pentru ca anul ce vine să aducă sănătate şi prosperitate.
Citeşte şi Karakul de Botoşani, un brand al Moldovei
Unul dintre momentele unice în cadrul ritualului este scoaterea splinei, la care este bine ca martorii să tacă preţ de un minut. Splina are şi un rol de predicţie când vine vorba despre starea vremii – se spune că dacă la partea dinspre capăt este groasă, iarna va fi una grea, cu multă zăpadă, în timp ce vara va oferi o recoltă bogată.
Dacă splina este subţire iarna nu va aduce foarte mult omăt, ci va fi mai degrabă geroasă, iar primăvara va sosi mai repede. În schimb, anul nu va fi la fel de îmbelşugat.
Nicio zi de Ignat nu este completă fără Pomana Porcului – după ce godacul este tranşat, gospodarul va alege cele mai fragede bucăţi de carne şi i le da nevestei la bucătărie, care va găti pentru toţi. În vremurile vechi, Ignatul era un motiv în plus de bucurie pentru copii, care îşi confecţionau din beşica de porc un instrument cu care mergeau la urat. Pe atunci, cei mici mergeau zile întregi la colindat şi reveneau acasă doar când aveau traista plină.
În unele regiuni, untura de porc negru era folosită la vrăji, iar cei care erau bănuiţi că vor deveni strigoi erau unşi cu acest preparat. Tradiţia mai spune că, în Ajunul Ignatului, vrăjitoarele umblă să fure belşugul caselor, iar gospodinele împrăştie miei şi grâu în faţa casei pentru a le ţine la distanţă.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau