Tradiţii în cea mai lungă zi a anului
Dimensiune font:
Ciclul anual care se naşte din mişcarea Pământului în jurul Soarelui este marcat de cele două echinocţii (primăvară şi toamnă) şi de cele două solstiţii (vară şi iarnă) * astăzi este solstiţiul de vară, ziua cea mai lungă din an, în care Soarele în mişcarea lui aparentă urcă în cel mai înalt punct pe cer * în această zi începe vara astronomică * potrivit tradiţiei populare, acesta este momentul în care începe să se culeagă plantele medicinale, care dobândesc puteri sporite * astrologii spun că este o perioadă bună pentru lansarea unor noi intenţii
Astrologic vorbind, cele patru momente cheie ale ciclului anual se succed într-o anume împletire a influenţelor Soarelui şi Lunii. Solstiţiul de vară reprezintă momentul de maximă influenţa energetică a Soarelui alături de influenţa minima a Lunii. Este ziua în care Soarele intră în semnul Racului. Astrologii spun că este o perioadă de setare şi lansare de intenţii. Acum este momentul să privim în sufletul nostru şi al celor din jur şi să translăm sentimentele noastre pe nivelul următor, simultan cu ridicarea gândirii pe nivelul următor. Învăţăm să iubim omul raportându-ne la sufletul său, ceea ce ne ajută să iertăm şi să ne detaşăm de implicarea emoţională. „În perioada următoare este importantă focalizarea şi menţinerea focalizării. Este o perioadă a exprimării pe care o facem pe căi diferite, în planul fizic, dar şi în cel energetic. Exprimăm ceea ce ştim şi pare potrivit să alegem de ceea ce nu ştim. Adică să stabilim ce considerăm a fi valabil pentru noi acum şi să eliberăm ceea ce considerăm a nu (mai) fi valabil. Eliberarea o facem prin redistribuirea atenţiei. Atunci când eu nu mai acord atenţie unui subiect acesta iese din spaţiul meu energetic”, a explicat astrologul ieşean Anca Tăutu.
Focuri ritualice şi vrăji de dragoste
Solstiţiul a fost mereu un moment important. În vechime, era o vreme a purificării prin apă şi foc, un timp când practicile magice deveneau active, iar spiritele pământului şi cerului veneau printre oameni. Acesta era momentul în care puteau fi găsite comori, semnalate de focuri, iar puterea vrăjitoarelor sporeau. La sate, femeile făceau focuri imense în ideea că astfel vor alunga spiritele rele care le-ar fi putut otrăvi fântânile. Tinerii mergeau cu torţe pe câmpuri ca să îndepărteze bolile din lanuri, iar vitele erau trecute prin foc ca să izgonească vârcolacii ascunşi între coarnele lor. Bărbaţii aprindeau focuri ritualice pe dealuri, la răspântii de drum sau la marginea apelor stătătoare, practică întâlnită şi astăzi în multe locuri din Moldova. „Atât la solstiţiul de iarnă cât şi la cel de vară există o mare concentrare de sărbători, în apropierea solstiţiului de iarnă este Crăciunul urmat de celelalte sărbători ale iernii, iar vara este Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul şi apoi imediat Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, a spus Florentina Buzenschi, muzeograf.
La solstiţiul de vară plantele de leac au puteri magice, iar oamenii de la sate încep să le culeagă. Multe plante sunt folosite în vrăjile de dragoste, în descântece şi pentru prepararea leacurilor.
Citeşte şi: Traseu experimental în Văleni II
Maura ANGHEL, Alina FERENŢ
Energia solstiţiului de vară este considerată a fi o forţă ce stârneşte pasiune, vitalitate, creativitate şi belşug. Încă din antichitate, se credea că magia practicată în timpul solstiţiului de vară are darul de a materializa dorinţe sau aspiraţii aparent imposibile.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau