Tragedia din Maxx Space încă face valuri în instanţă
Dimensiune font:
La mai bine de un deceniu de la producerea sa, tragedia din Maxx Space încă are ecouri în justiţie. Pe 23 aprilie 2002, în timpul unei competiţii între colegiile tehnice „D. Leonida” şi „Gh. Asachi”, o demonstraţie de karate s-a terminat cu explozia unei sticle de alcool tehnic, trei tineri fiind grav răniţi – Ciprian Roşca, Gabriela Moraru şi Monalisa Miriuţă. Gabriela Moraru a decedat ulterior la spital.
Foştii elevi Ciprian Agachi şi Ştefan Timofte (fiul primarului din Tomeşti) şi profesorii Luminiţa Ştefania Agachi, Laurenţiu Ipate şi Ortansa Claudia Manciu, de la Colegiul „D. Leonida” au fost acuzaţi de ucidere şi vătămare corporală din culpă. Până la urmă, Ciprian Agachi şi Ştefan Timofte au primit câte un an de închisoare cu suspendare, iar Luminiţa Ştefania Agachi şi Laurenţiu Ipate – câte doi ani cu suspendare. Claudia Ortansa Manciu a fost achitată. Cei condamnaţi au fost obligaţi să plătească, în solidar cu Angela Eremia, mama lui Ciprian, părinţii lui Ştefan Timofte, Colegiul Tehnic „D. Leonida” şi Inspectoratul Şcolar, 51.100 de lei daune morale pentru Monalisa Miriuţă, 4.000 de lei pentru Ciprian Roşca şi 71.500 de lei familiei Moraru. Sumele au mai fost actualizate în anii scurşi de la verdict, la ele adăugându-se şi onorariile de executare.
ISJ a plătit fiindcă avea contract cu directorul
După ce executorul le-a poprit conturile, şefii ISJ au plătit, însă au trecut la contraatac. Într-un proces, ei au cerut de la profesorii şi elevii condamnaţi, dar şi familiile acestora din urmă, cei 84.988 de lei daţi familiei Moraru, iar în altul - 70.940 de lei care au ajuns la Monalisa. „Unitatea noastră, cu toate că nu a avut niciun rol în desfăşurarea concursului, a fost obligată la plată, motivat de faptul că între ISJ şi Laurenţiu Ipate s-a încheiat un contract de management educaţional, contract pe care instanţa l-a apreciat ca fiind de muncă, cu toate că Laurenţiu Ipate avea contract individual de muncă ”, arăta şeful ISJ, Camelia Gavrilă, în acţiunea depusă la Judecătorie.
„Nu mi se pare corect să plătim noi”
Ştefan Timofte, care este primar la Tomeşti, nu este de acord să acopere despăgubirile: „Eu ştiu doar despre procesul pierdut de ISJ. Nu mi se pare corect să plătim noi. Procurorul care a instrumentat cazul, Radu Moisescu, a scos din dosar oamenii grei şi a lăsat nişte profesori şi elevi. Iată că Dumnezeu nu bate cu băţul (cu referire la problemele penale ale lui Radu Moisescu – n.r.)”.
Una caldă, alta rece
ISJ a făcut recurs în primul proces, deschis în 2010, iar dosarul are termen în noiembrie, la Tribunal. Cea de a doua acţiune a ISJ a fost recent admisă parţial de Judecătorie. „Obligă pe Agachi Ciprian şi Erimia Angela să plătească în solidar reclamantei 11.823,39 lei, cu titlu de daune, sumă ce urmează a fi actualizată cu indicele de inflaţie la data plăţii efective. Obligă pe Timofte Ştefan şi pe părinţii acestuia Timofte Ştefan şi Timofte Lenuţa să plătească în solidar reclamantei 11.823,89 lei, sumă ce urmează a fi actualizată cu indicele de inflaţie la data plăţii efective. Obligă pe Agachi Ştefania Luminiţa şi Ipate Laurenţiu să plătească fiecare reclamantei câte 11.823,89 lei, sume ce urmează a fi actualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii efective”, se arată pe portalul instanţelor de judecată.
Totuşi, ISJ n-a trecut la executare, fiindcă decizia nu a fost încă motivată. Apoi, şi aceasta va putea fi atacată cu recurs, aşadar ar mai putea trece câţiva ani până la finalizarea litigiului. Ştefana CZELLER
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau