Tramvaiele şi autobuzele RATP vor putea fi urmărite pe mobil EXCLUSIV
Dimensiune font:
Reprezentanţii regiei intenţionează să pună la dispoziţia călătorilor o aplicaţie cu ajutorul căreia ar putea vedea pe telefonul mobil timpii rămaşi până la sosirea în staţie a unui mijloc de transport
Cel puţin la nivel declarativ, şefii RATP încearcă să facă transportul public ieşean mult mai atractiv pentru ieşeni. Dacă până la achiziţia unor mijloace de transport noi ieşenii mai au de aşteptat, acest lucru urmând a se petrece exclusiv prin accesarea de fonduri europene, cel puţin în zona timpilor de aşteptare în staţii, lucrurile s-ar putea schimba în bine, chiar din acest an. „Există în intenţia noastră dezvoltarea unei aplicaţii care să permită călătorilor să vizualizeze prin intermediul telefoanelor mobile timpul rămas până la sosirea în staţie a mijlocului de transport dorit”, spune Cristian Stoica, directorul RATP. Investiţia n-ar fi una extrem de costisitoare. „Cu softul nu ar fi probleme, el există deja, ar trebui adăugate funcţiuni orientate către public. Problematică ar fi echiparea integrală a mijloacelor de transport cu GPS-uri. Practic, ne-ar mai trebui în acest moment 200 de GPS-uri pentru ca întreg parcul auto şi de tramvaie al regiei să aibă instalat acest echipament”, mai spune oficialul regiei. Acesta a mai precizat că investiţia nu ar depăşi suma de 300.000 de euro.
Echipament util şi pentru şoferi sau vatmani
Intenţiile şefilor regiei ieşene merg mai departe de informarea corectă şi utilă pasagerilor. „Ideal ar fi să dotăm cabinele şoferilor, ale vatmanilor, cu display-uri care să le uşureze activitatea, prezentându-le informaţii despre trafic, blocaje, depărtarea de un alt mijloc de transport. De asemenea, prin mesaje trimise de la dispecerat, angajaţii RATP ar putea fi informaţi, spre exemplu, că s-au abătut de la graficul de transport cu câteva minute sau este necesară, la un moment dat, devierea de la traseu din cauza unui accident. Sunt lucruri pe care noi ni le-am dori cât mai rapid realizabile, cu toate că, în acest caz, vorbim de investiţii de anvergură, de peste 800.000 de euro. Însă, mai devreme sau mai târziu, se va ajunge la astfel de facilităţi”, mai spune oficialul regiei.
Ce facilităţi există în acest moment
În prezent, există în oraş 10 staţii unde, prin intermediul ecranelor, sunt prezentate informaţii despre minutele rămase până la sosirea unui mijloc de transport. Pe de altă parte, unii ieşeni susţin că există discrepanţe între informaţia de pe ecran şi realitatea din teren. În acest caz, explicaţia este simplă: sistemul oferă date doar despre autobuzele (tramvaiele) echipate cu GPS. Practic, dacă pe ecran apare informaţia că mai sunt 20 de minute până la sosirea unui autobuz pe traseul 28 de exemplu, există toate şansele ca înainte de acest interval să apară o altă maşină, evident, fiind vorba despre una care nu dispune de GPS. Tudor DAMASCHIN
* * *
Dincolo de aceste intenţii, nu trebuie minimalizate realizările din acest an, chiar dacă, la urma-urmei, vorbim de lucruri absolut normale pentru transportul public. Astfel, dotarea staţiilor din CUG cu panouri informative luminoase poate constitui o dovadă că lucrurile se mişcă şi în hulitul transport public ieşean.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau