Trei mandate pentru finalizarea unui proiect de 70 de milioane de euro
Dimensiune font:
Lucrările la sistemul de management integrat al deșeurilor vor fi gata luna viitoare, dau asigurări șefii județului, urmând licitațiile de operare * proiectul în valoare de 70 milioane euro trebuia terminat acum un an, însă a fost blocat de contestații și proceduri birocratice * stația de sortare de la Țuțora este cea mai modernă din țară cu tehnologii aproape complet automatizate * pe harta deșeurilor, județul va fi împărțit în patru zone * din 2013, când a început proiectul și până acum, trei președinți s-au perindat la vârful Consiliului Județean Iași
După ani de licitații interminabile, contestații, termene prelungite și inspecții în teren, proiectul de management integrat al deșeurilor în județul Iași se apropie de final. Din momentul începerii investiției, acum trei ani de zile, tot atâția șefi s-au perindat la vârful Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, Victorel Lupu și Maricel Popa. Cea mai mare provocare a proiectului au fost contestațiile la licitații și închiderea stațiilor neconforme însă rezultatul final se va transpune în una din cele mai moderne infrastructuri de preluare și reciclare a deșeurilor din România. „Mai avem de terminat lucrări la Bălțați și Ruginoasa, unde se construiesc stațiile de transfer și dorim ca pe 15 septembrie să avem recepția finală. Au fost finalizate documentațiile de atribuire aferente operării delegării serviciilor de salubritate și au fost transmise documentațiile necesare pentru decontarea cheltuielilor efectuate în acest an. În momentul în care am terminat această etapă, putem începe licitațiile de operare”, a declarat președintele CJ Iași, Maricel Popa.
Odată finalizată această etapă, Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor va fi complet operațional, termenul final fiind în luna decembrie a acestui an. Început în luna mai 2013, proiectul de management al deșeurilor trebuia finalizat la data de 31 decembrie 2015 însă contestațiile și procedurile de achiziții au decalat termenul lucrărilor. La sfârșitul anului 2014, CJ Iași anunța achiziționarea unui număr de 31.917 unități de compostare individuală de 280 litri, distribuite populației din mediul rural din județul Iași, în perioada iulie – noiembrie 2014. În iunie 2015, erau anunțate primele recepții pentru lucrările de închidere a depozitelor de deșeuri neconforme de la Târgu Frumos, Pașcani, Hîrlău și Tomești. Proiectul de management al deșeurilor va împarte județul în patru zone: zona 1 va cuprinde Ruginoasa și Târgu Frumos, zona 2 Bălțați, zona 3 va fi compusă din Voinești, Popricani și Iași, iar zona 4, Hîrlău. În primul an de activitate, proiectul își propune o deviere a cantității de deșeuri biodegradabile deviată la depozit de 134.000 tone și reducerea depozitării deșeurilor provenite din ambalaje. Pentru materialele utile din deșeuri de ambalașe se urmărește recuperareaa minim 60% pentru hârtie și carton, 22,5% pentru mase plastice, 60% pentru sticlă, 50% pentru metale și 15% pentru lemn.
Țuțora, cea mai modernă stație din țară
Cele mai mari investiții au avut loc la Țuțora, începute în aprile 2014 și finalizate anul acesta, în luna mai, urmând o serie de teste la terminarea lucrărilor. La Țuțora nu doar s-a extins capacitatea stației de sortare dar s-a construit o stație de tratare mecano-biologică, cu o capacitate de 140.000 tone pe an, cea mai modernă din țară. De exemplu, tehnologia de lucru în staţia de compost este complet automatizată iar în stația de sortare, instalația are un grad mediu de mecanizare: fracțiile de hârtie/carton și plastic vor fi selectate manual, metalele cu ajutorul magneților, iar sticla va fi stocată direct în containere și nu va fi procesată pe linia de sortare. Potrivit documentației, depozitul va fi funcțional timp de 30 de ani. Stația de transfer din Bălțați va avea o capacitate de 17.000 tone pe ani iar cea cin Ruginoasa, de 44.000 tone pe an. Construcția celor două a fost începută în aprilie 2015, fiind aproape de final. La Ruginoasa, tehnologia de transfer este automată, iar pentru funcționarea stației va fi nevoie de 12 angajați iar la Bălțați, de doar 8 angajați. „Scopul proiectului este completarea infrastructurii și a echipamentelor existente prin investiţii care să conducă la asigurarea unui sistem de management integrat al deşeurilor la nivel de județ, pentru conformarea cu cerinţele legislative ale Uniunii Europene din sectorul de mediu şi respectarea angajamentelor asumate de România prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană”, au precizat reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iași. Valoarea totală a proiectului este de 69.350.207 de euro, fără TVA.
Angajați bătuți și terorizați de pacienți
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau