Trei primari pentru care integritatea este un lux EXCLUSIV
Dimensiune font:
Niciun an fără alegeri, aşa s-ar putea rezuma situaţia din unele comune ale judeţului Suceava * în 2017, vor fi organizate scrutinuri pentru desemnarea primarilor în cel puţin trei localităţi * este vorba despre Forăşti, Vatra Moldoviţei şi Pojorâta, ai căror edili-şefi şi-au pierdut mandatele din cauza unor probleme semnalate de Agenţia Naţională de Integritate
Primarul comunei Forăşti, Brăduţ Avrămia, a rămas fără funcţie la sfârşitul lunii octombrie, iar atribuţiile sale au fost preluate de viceprimarul Nazarov Nechita. Alesul local, membru PSD, şi-a pierdut mandatul din cauza unui conflict de interese de natură administrativă, constatat de inspectorii de integritate şi confirmat definitiv de instanţă. În 2014, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa că, în exercitarea mandatului de primar, Brăduţ Avrămia a emis, încheiat şi semnat acte administrative şi juridice în baza cărora Primăria Forăşti i-a vândut soţiei sale un teren în suprafaţă de 811 metri pătraţi aflat în proprietatea privată a comunei. Prefectul Constantin Harasim a spus că scrutinul pentru alegerea unui nou primar la Forăşti va fi organizat în februarie sau martie 2017. Brăduţ Avrămia nu a putut fi contactat pentru a oferi detalii.
Citește și Puterea plantelor magice
Primarul de la Vatra Moldoviţei, la un pas de suspendare
Un conflict de interese dovedit de ANI şi confirmat de instanţă este motivul pentru care şi primarul de la Vatra Moldoviţei, Virgil Saghin (PNL), şi-a pierdut mandatul. În această situaţie însă demiterea lui Saghin pare misiune imposibilă pentru Prefectură. Se pare că secretarul comunei Vatra Moldoviţei, care trebuie să facă un raport prealabil ordinului de demitere, şi-a luat concediu medical.
Conform Agenţiei Naţionale de Integritate, primarul comunei Vatra Moldoviţei, Virgil Saghin, s-a aflat în conflict de interese de natură administrativă pentru că a semnat un contract de furnizare a masei lemnoase, în valoare totală de aproape 90.000 de lei, cu o societate comercială la care primarul deţine calitatea de asociat. Saghin nu a putut fi contactat pentru a oferi lămuriri în ceea ce priveşte cazul său.
Veşti proaste şi de la Pojorâta
Pe lista primarilor suceveni care au probleme cu ANI se află şi Bogdan Codreanu (PMP), de la Pojorâta. El a fost găsit în conflict de interese administrativ şi penal de Agenţia Naţională de Integritate pentru că, pe durata mandatului 2012-2016, a încheiat un contract de comodat cu Asociaţia Club Sportiv „Bucovina” Pojorâta, al cărei membru fondator era la acel moment. El a încălcat astfel prevederi din Legea privind prevenirea şi sancţionarea corupţiei. Codreanu a acuzat că, tot în calitate de şef al administraţiei locale, a semnat protocolul de colaborare şi contractele de finanţare încheiate între Primărie şi Asociaţia Club Sportiv „Bucovina” Pojorâta. ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, pentru verificarea indiciilor legate de săvârşirea de către Bogdan Codreanu a infracţiunii de conflict de interese. „De ce nu aveţi răbdare să vedem ce spune instanţa de judecată? Eu am răbdare. Îmi voi dovedi nevinovăţia în instanţă”, este convins primarul Bogdan Codreanu. ANI menţionează că „persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului”. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.
Oana ŞLEMCO
3 ani
Aceasta este perioada în care o persoană aflată în incompatibilitate nu mai poate ocupa o funcţie în administraţia locală.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau