Tuberculoza face zeci de victime printre vasluieni
Dimensiune font:
Boala sărăcie e greu de eradicat în judeţul Vaslui * lunar, în jur de cinci persoane sunt descoperite cu o astfel de afecţiune, de multe ori în stadii avansate
România continuă să aibă cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză din Uniunea Europeană. Cel mai recent studiu arată că aproape 13.000 dintr-un total de 65.000 de cazuri noi raportate în comunitatea europeană au fost diagnosticate în ţara noastră. Lunar în judeţul Vaslui în medie sunt diagnosticate cu tuberculoză cate 5 persoane, din care una în stare gravă. Bolnavii provin din medii sărace şi ajung la doctor de cele mai multe ori când boala este destul de avansată. Tot lipsa resurselor financiare îi împiedică să-şi ducă tratamentul până la capăt. Medicii specialişti susţin că unui bolnav de TBC degeaba i se asigură un tratament dacă el nu are ce mânca, locuieşte în condiţii de proastă calitate şi în general un trai pauper. În general, această boală necesită atât tratament medicamentos susţinut, cât şi condiţii de viaţă decente.
Mulţi bolnavi în mediul rural
La momentul acutal sute de vasluieni, printre care mulţi copii, figurează în evidenţele medicale cu tuberculoză pulmonară. Condiţiile mizere de trai şi lipsa unui sistem de monitorizare bine pus la punct sunt principalele cauze ale apariţiei şi răspândirii TBC. Conform statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), 225 de adulţi şi şase copii figurează cu TBC, în timp ce alte 39 de persoane au fost înregistrate ca „readmise”, făcând boala a doua sau chiar a treia oară. Din cauza tuberculozei, anul trecut, au decedat 22 de persoane, din care cinci din mediul rural şi 17 din mediul urban. Mai bine de două treimi dintre bolnavi, mai exact 160 de adulţi şi cinci copii, în cazul noilor depistaţi, precum şi 31 dintre „readmişi”, locuiesc în mediul rural şi provin din familii cu o situaţie economică precară. Potrivit medicilor, peste 90% dintre vasluienii diagnosticaţi cu tuberculoză fac parte din categoria celor fără ocupaţie, cu venituri foarte mici. Cazurile de tuberculoză înregistrate la copii de la începutul acestui an provin, în marea lor majoritate, din mediul rural. Problema este că, din ignoranţă sau delăsare, cei mai mulţi părinţi nu se prezintă de la primele simptome cu copiii la control. Dacă ar face acest lucru, şansele de vindecare ar fi de 100%.
Tusea prelungita poate fi un semn al tuberculozei
TBC-ul este unul dintre puţinele domenii medicale în care bolnavii beneficiază de tratament absolut gratuit, dar depistarea bolii se face uneori foarte târziu. Tuberculoza nu doare, dar scăderea bruscă în greutate, cu 10-15 kilograme, lipsa poftei de mâncare, starea permanentă de oboseală, transpiraţia excesivă şi tusea pe o perioadã mai lungă de trei zile sunt semne clare de boală. Orice persoanã cu asemenea simptome ar trebui să facă o radiografie pulmonară. Pentru aceasta, nu este nevoie de trimitere de la medicul de familie sau de la un alt medic specialist. Dacă tratamentul este întrerupt o perioadă mai lungă, atunci, toată medicaţia administrată anterior este inutilă, iar schema de medicaţie trebuie luată de la capăt. Este şi pierdere de timp şi de bani, pentru că tratamentul unui bolnav este extrem de scump.
Scandal la spitalul din Bârlad
Simona POP
Un bolnav de TBC poate îmbolnăvi şi alte persoane din jur. Aflat sub tratament, care se întinde pe o perioadă de şase luni, acesta devine necontagios
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau