Tunuri financiare date dintr-un uscător de bloc EXCLUSIV
Dimensiune font:
Zeci de locatari de pe strada Decebal au reclamat la Prefectura Iaşi că sunt furaţi şi agresaţi de preşedintele unei noi asociaţii de proprietari * oamenii îl acuză pe acesta că, în încercarea de a înfiinţa o nouă asociaţie prin desprinderea de cea veche, a reuşit să scape de o datorie de aproape zece mii de lei * după doi ani de umilinţe, proprietarii au depus plângeri la poliţie din cauza agresiunilor şi ameninţărilor * cazul a ajuns şi în atenţia Serviciului Asociaţii de Proprietari din Primăria Iaşi, după ce administratorul a refuzat să semneze procesul de predare – primire şi documentaţia contabilă * la acest moment, locatarii figurează ca plătitori la două asociaţii * în tot acest timp, documentele asociaţiei au fost ţinute la domiciliu de către preşedintele asociaţiei, iar programul de lucru cu publicul este de doar o oră pe săptămână, într-un uscător de bloc
O asociaţie de proprietari înfiinţată în 2014 este condusă ca o afacere personală de către preşedintele cesteia, Lucian Munteanu. De doi ani de zile, acesta îi sfidează şi îi ameninţă pe locatari cu debranşarea de la apă rece, dacă nu se supun cerinţelor lui. Sătui de umilinţe, mai mulţi locatari de pe strada Decebal, bloc D1, au mers la Prefectură, aducând aceste abuzuri în atenţia autorităţilor. Oamenii spun că, de mai bine de doi ani, trăiesc un coşmar. Totul a început când Lucian Munteanu i-a convins pe locatarii din blocul D1, scările A şi B, să se desprindă de vechea asociaţie şi să înfiinţeze, sub conducerea lui, una nouă. Zis şi făcut. Apoi, oamenii şi-au dat seama că acesta, prin înfiinţarea şi înscrierea într-o nouă asociaţie, urma să-şi şteargă o datorie de aproape zece mii de lei. Cazul a ajuns şi în atenţia Serviciului Asociaţii de Proprietari din Primăria Iaşi, după ce Lucian Munteanu ar fi refuzat să semneze documentaţia de predare-primire şi cea contabilă, situaţie care a creat un scenariu incredibil: locatarii figurau ca platnici la ambele asociaţii. „De doi ani de zile ne luptăm să-l schimbăm pe acest administrator. Am făcut sesizări la primărie, la poliţie, peste tot ni se spune că trebuie să mergem în instanţă. Nu este normal aşa ceva, cum să mergem un bloc întreg în instanţă? Prin înfiinţarea noii asociaţii, acesta şi-a şters o datorie de zece mii de lei pe care o avea la fosta asociaţie. Datoria s-a şters după ce s-a înscris în noua asociaţie, pe care o conduce ca pe propriul SRL. Nu este niciodată de găsit la sediul asociaţiei şi mereu a ţinut documentele acasă. Vara trecută am stat două luni fără apă şi fără gaz, din cauză că a refuzat să semneze cu furnizorii de utilităţi. De la înfiinţare, niciun cenzor nu a verificat ce bani merg pe salariile angajaţilor de la această asociaţie. Ne agresează verbal şi ne ameninţă mai tot timpul, noi suntem majoritatea oameni vârstnici şi nu ne putem apăra”, au povestit câţiva locatari, care s-au plâns ieri la Instituţia Prefectului. Oamenii spun că nu au habar ce se întâmplă cu banii, mai ales cu fondurile pentru salubritate, şi arată către mizeria din scară şi din împrejurimi. Redactorii cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei au mers la sediul asociaţiei care, aşa cum era de aşteptat, avea lacătul pe uşă. Potrivit unui anunţ semnat de Lucian Munteanu, acestea are program cu publicul doar o oră pe săptămână, miercurea, însă locatarii spun că nu poate fi găsit decât la şedinţele generale.
Zeci de amenzi date în zadar
Şeful Serviciului Asociaţilor de Proprietari (SAP) din Primăria Iaşi, Ionică Ciobanu, spune că ştie despre această situaţie, iar administratorul reclamat a primit nenumărate amenzi. Cu toate astea, lucrurile nu s-au rezolvat nici pe departe. „Au existat controale şi s-au dat amenzi la această asociaţie, însă noi nu suntem în măsură să schimbăm administratori. Aceştia sunt aleşi, prin vot, de către locatari. Comitetul executiv angajează sau demite personalul, încheie sau realizează contracte în ceea ce priveşte activitatea de administrare şi întreţinere”, a precizat Ionică Ciobanu. Situaţia de pe strada Decebal nu este una singulară. În urma unor controale efectuate anul trecut, mai mulţi preşedinţi de asociaţii au fost găsiţi cu datorii uriaşe. Reprezentanţii Serviciului Asociaţiilor de Proprietari din Iaşi recunosc că nu pot face faţă reclamaţiilor, cu doar câţiva angajaţi la dispoziţie. Aşa se face că, în primul trimestru al acestui an au avut loc doar 20 de controale inopinate, dintr-un număr total de 1.930 de asociaţii de proprietari. Nici cu privire la participările în şedinţele generale ale proprietarilor nu stau mai bine. „Participarea la adunările generale se face pe baza unei invitaţii primite la registratura primăriei, în baza unui ordin de serviciu. Pe primul trimestru al anului 2016 au fost 23 de solicitări pentru a participa, SAP participând la un număr de 20”, a mai precizat Ionică Ciobanu. Cele mai multe petiţii trimise la SAP privesc numărul de împuterniciri ale unui proprietar, pe care legea nu îl limitează în nici un fel. Preşedintele Grupului Asociaţiilor de Proprietari şi Locatari, Dumitru Bucur, aduce acuzaţii grave la adresa preşedinţilor de asociaţii. Acesta spune că firmele care administrează asociaţiile de proprietari funcţionează în afara legii. „Sunt patru firme în Iaşi care administrează asociaţiile de proprietari şi care funcţionează ilegal, una dintre ele fiind în insolvenţă. Acestea încasează banii în contul lor, îşi însuşesc penalităţile şi le folosesc după bunul plac”, a declarat Dumitru Bucur. Conducerea SAP a precizat că va efectua un nou control la asociaţia de pe strada Decebal, având în vedere abuzurile reclamate de cetăţeni.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau