Turnători la Securitate, pe scaune de conducere
Dimensiune font:
Înainte de 1989, şi-au turnat la Securitate colegii de serviciu sau de şcoală, prietenii sau cunoscuţii, iar astăzi ocupă funcţii de conducere în ierarhia bisericească sau în administraţia locală * pe lista celor mai cunoscuţi turnători din judeţul Suceava sunt nume de primari sau de preoţi
Capul de afiş este nimeni altul decât IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis încă din 2012, definitiv şi irevocabil, că şeful Bisericii Ortodoxe din Bucovina a colaborat cu fosta Securitate. În decizia CNSAS nr. 3370 din 9 octombrie 2007, se arată că IPS Pimen, cu numele de mirean Vasile Zainea, „este titularul dosarelor SIE 40160 şi I 993 şi a fost utilizat ca informator de IJ Suceava sub numele conspirativ Sidorovici, în perioada 1975 - 1977 ”. Potrivit datelor de pe site-ul CNSAS, IPS Pimen a fost racolat de Securitate pe vremea când era călugăr la Mănăstirea Putna. Securiştii i-au cerut să culeagă informaţii „despre unele elemente străine ce vizitau sau erau cazate la mănăstire”. „După venirea sa la Suceava a fost atras şi mai mult la colaborare, iar informaţiile ce le obţinea le furnizează în scris, deşi nu este înregistrat la noi ca sursă”, se arată în dosarul nr. 40160.
Se pare că IPS Pimen a fost inclus în numeroase delegaţii din România care plecau în străinătate. Aşa se face că în dosarele de la CNSAS apar note informative din Israel şi Germania. Din Israel, Pimen s-a întors repede, pentru că nu s-a obişnuit cu clima. Interesant este un alt aspect. Întors din SUA, Pimen şi-a pârât colegii că nu făceau bani din jocuri de noroc, văzută ca o oportunitate de a scăpa de „sărăcia lucie” în care se zbăteau. Nota este semnată cu numele conspirativ Petru.
Preotul Vrăjitoru zis Ion Frunză
IPS Pimen nu este singurul turnător din rândul Bisericii. Preotul Vrăjitorul de la Liteni este acuzat de un român stabilit în Canada că este turnător la Securitate. Mihai Stăuceanu a reuşit să fugă peste ocean cu mult înainte de 1989. Când lucrurile s-au mai aşezat, Stăuceanu a venit acasă, în oraşul Liteni, ca să-şi viziteze familia. În timpul vizitelor era turnat la vechea Securitate.
Mihai Stăuceanu susţine că lista turnătorilor s-ar afla şi duhovnicul familiei sale, care scria note sub numele conspirativ de Frunză Ion. „Ştiu cu certitudine cine este Ion Frunză. Este preotul Vrăjitoru din Liteni”, a spus bărbatul, care intenţionează să-i dea în judecată pe toţi cei care i-au hărţuit familia în perioada comunistă. „Am depus actele de chemare în Canada a fratelui meu. A durat cinci ani până când i s-a dat voie să plece. În tot acest timp a fost hărţuit de Securitate. I-au dat voie să plece abia după ce am făcut eu 10 zile de greva foamei în Otawa”, ne-a povestit Mihai Stăuceanu, care îl acuză şi pe Vasile Prisăcariu, viceprimar al oraşului Liteni, că ar fi fost turnător la vechea Securitate.
Primarul de la Gura Humorului, turnător cu acte în regulă
Turnări sunt şi din rândul primarilor în exerciţiu. Cel mai cunoscut este primarul PNL de la Gura Humorului, Marius Ursaciuc. În cazul colaborării alesului cu vechea Securitate s-a pronunţat definitiv şi irevocabil Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Numele conspirativ al primarului era „Alin”. În documentele CNSAS se arată că primarul a avut chiar şi iniţiative personale de a oferi informaţii despre colegii din studenţie sau de serviciu.
Oana ŞLEMCO
„Fratele meu a ajuns în Canada în 1989. Datorită stresului provocat de fosta Securitate, de timpul petrecut după gratii, şi-a pus capăt zilelor” – Mihai Stăuceanu, victimă a fostei Securităţi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau