Ultimatum în scandalul gunoiului
Dimensiune font:
La Bacău este în plină desfăşurare un scandal legat de toboganele de gunoi şi taxa de salubrizare * reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au solicitat să fie amendaţi, dar să nu plătească mai mult cei care nu vor să închidă toboganele de gunoi până la 1 martie * cele mai multe tobogane de gunoi din municipiu sunt adevărate focare de infecţie * amenzile sunt în valoare de 300 lei, dacă nu se precolectează deşeurilor în containerele special amenajate şi de la 1.500 lei la 3.000 de lei pentru incendierea deşeurilor în tomberoane
Asociaţiile de proprietari din municipiul Bacău mai au la dispoziţie doar o lună pentru închiderea şi dezafectarea toboganelor de gunoi din blocurile turn. O parte dintre asociaţii au solicitat închiderea toboganelor, care sunt veritabile surse de infecţie şi îmbolnăviri. În plus, gunoiul aruncat pe tobogan nu este şi nu poate fi colectat selectiv, aşa cum cer normele de mediu în vigoare.
1 martie a fost stabilită ca dată limită pentru închiderea toboganelor de gunoi şi comunicarea către Primărie a închiderii acestora. Pentru blocurile în care se vor închide toboganele taxa de salubrizare va fi de 6 lei /lună/ persoană, iar pentru cele în care funcţionează toboganele de gunoi taxa de salubrizare este de 24 de lei/ lună/ locuinţă. Această taxă i-a nemulţumit pe reprezentanţii unor asociaţii de proprietari care au venit în Consiliul Local (CL) Bacău pentru a-şi susţine punctul de vedere.
Vrem amenzi, dar nu taxe mai mari
Unii preşedinţi de asociaţii au şocat prin solicitările pe care le-au făcut în plenul forului local. Mai precis, aceştia au cerut să fie amendaţi proprietarii, dar să nu li se mărească taxa de salubrizare. La un prim calcul, practic s-a solicitat majorarea „tarifului” de la 24 de lei/lună cât este taxa de salubrizare la 1.500 de lei pe lună cât este cuantumul amenzii. „După mine, hotărârea aia are iz de ghenă de gunoi. Nu vă supăraţi, dar parcă pute a ghenă de gunoi. De când hotărâţi dumneavoastră pentru noi şi peste noi? Dacă nu-i curat, amendaţi cu 100 sută de mii de lei, cu 10 milioane. Nu aşa peste capul nostru. În bloc sunt şase locatari cu picioarele amputate. Cine le duce gunoiul la ghenă?”, şi-a susţinut punctual de vedere Constantin Ciortan, preşedinte de asociaţie din zona Gării Bacău. În replică reprezentanţii executivului Primăriei au susţinut că nu amendarea este o problemă, ci menţinerea sănătăţii populaţiei şi a curăţeniei în oraş.
Lenea se plăteşte
Mai grav este că s-a ajuns cu lenea până acolo încât locatarii tineri, din unele blocuri, nici până la tobogan nu-şi duc gunoiul, şi aceasta ar fi un motiv pentru care n-ar trebui să plătească mai mult şi nici nu se pot închide toboganele a explicat aleşilor locali un alt preşedinte de asociaţi. „Şi acum mai sunt oameni care mai pun gunoiul lângă tobogan, dar dacă la blocul nostru se închide toboganul, pe casa scării vor fi numai sacoşe. Sunt 53 de locuinţe închiriate, mulţi tineri care când pleacă lasă gunoiul pe casa scării. La noi, ar fi imposibil de închis acest tobogan. Noi de asta am venit”, a declarat Elena Ciobanu, administratorul Asociaţiei de proprietari C 4 din Bacău.
Toboganele de gunoi vor fi închise
Sonia PAVELESCU
„Cel mai uşor lucru este să dai amenzi, dar trebuie să determinăm cetăţenii să nu mai folosească acele tobogane de gunoi improprii. Aceste tobogane de gunoi nu sunt supravegheate cum ar trebui de asociaţiile de proprietari şi sunt o sursă de hrană pentru câinii de pe străzi. Gunoiul trebuie aruncat selectiv“ - viceprimarul Iulian Stoican
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau