Ultimatum pentru tribunalele militare
Dimensiune font:
Consiliul Superior al Magistraturii cere opinia Ministerului Apărării Naţionale, pentru a vedea dacă le desfiinţează * la Iaşi este singura instanţă militară din Moldova
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) dă o ultimă şansă judecătorilor militari. Reamintim că un grup de lucru al CSM a întocmit un raport ale cărui concluzii nu sunt deloc îmbucurătoare pentru magistraţii în uniformă. Printre motivele indicare pentru desfiinţarea instanţelor de acest tip este activitatea foarte redusă, care implică resurse bugetare inutile. „Concluzia justă, care nu dă loc la echivocuri, este cea a desfiinţării instanţelor militare ca fiind inadecvate actualului sistem judiciar. Este singura soluţie ce dă satisfacţie atât eficienţei activităţii sistemului de justiţie, cât şi asigurării tuturor garanţiilor de independenţă şi imparţialitate ale instanţelor şi judecătorilor din România”, se arată în raport. Grupul de lucru va propune CSM să sesizeze Ministerul Justiţiei în vederea desfiinţării instanţelor militare şi alocării posturilor de judecători şi personal auxiliar celor civile.
Judecătorii militari au un volum de muncă mult mai mic decât colegii civili. „În anul 2014, încărcătura cu dosare pe un judecător militar a fost de 46, în condiţiile în care 50% din aceste cauze au fost pe legea penală mai favorabilă, situaţie tranzitorie ce nu va mai fi întâlnită în perioada următoare, în timp ce la tribunalele civile încărcătura a fost de 918 dosare pe judecător”, se mai precizează în raportul care le califică pe aceste instanţe drept o moştenire comunistă.
Ce se întâmplă la Iaşi
La Iaşi se află singurul tribunal militar din Moldova, unde vin dosare şi din judeţele Vaslui, Neamţ, Botoşani, Suceava, Bacău, Galaţi şi Vrancea. Cele mai multe privesc infracţiuni rutiere, dar au existat şi plângeri la rezoluţiile procurorilor, dosare de fals sau viol.
La ultima şedinţă, comisiile privind Independenţa şi responsabilizarea justiţiei, eficientizarea activităţii acesteia şi creşterea performanţei judiciare, integritatea şi transparenţa sistemului judiciar şi Eficientizarea activităţii CSM şi a instituţiilor coordonate, au discutat problema din nou. S-a decis solicitarea unui punct de vedere de la Ministerul Apărării Naţionale cu privire la propunerea de desfiinţare a instanţelor militare, urmând ca discuţia să se reia în ianuarie 2016. Menţionăm că, deocamdată, magistraţii în uniformă sunt chiar consideraţi un fel de hibrizi al căror salariu depinde de MapN. Cristina CZELLER
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau