Ultimul trend în Iaşi: mersul pe tricicletă
Dimensiune font:
Pe străzile din Iaşi pot fi zăriţi din ce în ce mai mulţi cetăţeni care circulă cu tricicletele electrice. Ideea acestei afaceri aparţine unui ieşean de numai 23 de ani. Tânărul a pus bazele afacerii de familie după ce a fost în vizită la Alba Iulia.
La Iaşi, de aproximativ o lună a apărut o nouă modă: mersul pe tricicleta electrică. Afacerea a fost pusă pe picioare de Robert Popa, un tânăr ieşean de 23 ani. Asta după ce a fost într-o vizită la cetatea din Alba Iulia unde a văzut astfel de „ghiduşii”. Întors pe meleagurile natale, Robert nu a stat prea mult pe gânduri şi a pus pe picioare o afacere de familie. A achiziţionat zece astfel de tricicluri electrice şi două scutere electrice, ulterior mărindu-şi parcul cu încă patru vehicule, două triciclete şi încă două scutere.
Costul unui triciclu electric se ridică la 3.500 lei
Un astfel de vehicul poate fi condus de copiii cu vârsta minimă de 14 ani şi atinge o viteză maximă de 25 kilometri pe oră. Preţul de închiriere a unei triciclete sau a unui scuter electric este de 20 lei pentru o jumătate de oră. „Cei care vin şi închiriază triciclurile sunt în principal cetăţeni străini. Avem două cupluri care le închiriază pentru câte două ore şi au ajuns cu ele în Dacia, Gară şi chiar Dancu. Autonomia acumulatorului este de 30 de kilometri, în funcţie de relief, sau 3 ore şi se încarcă în maxim 8 ore. Ele sunt dotate cu GPS”, a declarat Robert Popa.
Deşi iniţial îl speria gândul că pe factura de electricitate va avea de plătit sume colosale, acest lucru nu s-a întâmplat. Costul lunar pentru încărcarea acumulatorului unei triciclete se ridică la maxim 15 lei. Asemenea tricicluri mai pot fi văzute în Alba Iulia, Cluj, Băile Felix, Oradea şi Piatra Neamţ. Ieşeanul speră ca începând cu data de 1 iunie să-şi mai deschidă un punct de închiriere în interiorul complexului Palas. El a mai depus spre autorizare la Primăria Iaşi o altă solicitare a unui alt punct de lucru în Copou, însă până acum nu a primit răspuns. „Iniţial am dorit ca punctul de închiriere să fie pe pietonalul Ştefan cel Mare, dar solicitarea depusă la primărie ne-a fost refuzată pe motiv că se deteriorează piatra cubică. Menţionez că un triciclu cântăreşte 32 kilograme”, a adăugat Robert Popa.
Pericol sau nu?
Într-o singură lună, la Iaşi s-au produs două accidente rutiere în care au fost implicate tricicletele. Primul accident soldat cu două victime s-a produs în Copou. Protagonistele au fost două tinere de 21 ani, una din Maroc, alta din Iaşi. Marocanca se afla pe tricicletă şi cobora Copoul spre Fundaţie, iar ieşeanca, Cristina R., urca Copoul. La un moment dat, cele două s-au ciocnit şi s-au rănit. Cel de-al doilea accident s-a produs pe stradela Sf. Andrei. „Astfel de vehicule au acelaşi regim de circulaţie ca şi bicicletele. Pentru a conduce un astfel de triciclu, vârsta minimă pe care trebuie să o aibă cel ce circulă cu el este de 16 ani”, a precizat Gheorghiţă Ciobanu, şeful Biroului Rutier Iaşi. A. HURBEA
***
25 km pe oră, viteza maximă atinsă
***
20 lei pentru 30 minute
***
“Astfel de vehicule au acelaşi regim de circulaţie ca şi bicicletele” - Gheorghiţă Ciobanu, şeful Biroului Rutier Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau