Un agronom din Neamţ este lider la producţia de porumb
Dimensiune font:
Anul trecut, cea mai mare producţie de porumb din România a fost obţinută de dr. ing. Vasile Pop Silaghi * el a adunat 19,2 tone de pe fiecare hectar fără să fi făcut irigaţii, folosind doar anumite soiuri de hibrizi * agronomul a obţinut un profit de doar 5 bani pentru un kilogram de porumb
Agricultorul, cunoscut în principal pentru cultivarea cartofului, s-a reprofilat recent pe cultura mare, lăsând în plan secund producţia de cartofi. Vasile Pop Silaghi ne-a explicat şi motivul care l-a determinat să facă acest lucru. „În ultimii ani, piaţa cartofului e dezastruoasă la noi. Există presiunea importurilor foarte mari. Fiind piaţa liberă, marfa circulă uşor şi pune presiune pe fermierii români. Noi nu avem restricţii la import ca alte ţări occidentale unde este interzis să scoţi pe piaţă cartofii care depăşesc un anumit calibru. Este vorba de cartofii foarte mari. La noi nu s-au aplicat însă aceste norme europene. Şi atunci, ce cade la sortare la ei, vine la noi, uneori chiar şi fără niciun ban”, a spus fermierul nemţean.
Producţie de peste 19 tone la hectar
Director general al SC Business Agro Consulting Piatra Neamţ, Vasile Pop Silaghi, exploatează aproape 800 de hectare de teren agricol. În ceea ce priveşte porumbul pentru consum, fermierul nemţean cultivă o suprafaţă de 80 de hectare. El deţine recordul naţional la producţia de porumb la hectar în 2014, reuşind în campania din toamnă să recolteze, fără a iriga, peste 19 tone/ha, de aproape cinci ori mai mult decât media producţiei naţionale la porumb. Rezultatul a necesitat însă muncă şi investiţii pe măsură.
Fermierul a dezvăluit secretul succesului său în cultura porumbului. Producţia record a fost obţinută folosind o tehnologie modernă şi respectând recomandările făcute de consultanţii firmelor cu care colaborează. „Anul trecut, am obţinut o producţie fizică de 19,2 tone/ha porumb. Normal că o astfel de producţie nu se poate face cu o tehnologie medie care se aplică în ţară“, a afirmat inginerul, adăugând că a folosit câteva soiuri de hibrizi şi a avut două firme partenere la fertilizare.
Profit de 5 bani pentru un kilogram de porumb
În ciuda producţiei bune, beneficiile financiare nu au fost mari. „Eu am cheltuit pe această tehnologie 6.300 de lei/ha, de trei ori mai mult decât media în România. În toamnă, am vândut porumbul cu 40 bani kilogramul. Vorbim de porumb de consum. Am avut un profit de numai 5 bani la un kilogram, foarte puţin”, a spus Silaghi. El nu este nici dezamăgit şi nici supărat. Lucrează în agricultură de-o viaţă, de dragul pământului, şi nu va renunţa. „Eu îmi asigur un echilibru financiar cu sămânţa de porumb. Cu o sămânţă bună se poate obţine o producţie frumoasă”, a recunoscut fermierul.
Fraude cu fonduri europene la Piatra Neamţ
Condiţii climatice bune pentru porumb
Având în vedere schimbările climatice din ultima perioadă, Vasile Pop Silaghi crede că zona judeţului se pretează mai bine pentru porumb, decât sudul ţării: „Zona noastră a devenit mai caldă, dar nu am pierdut din precipitaţii. În schimb, în sud este prezentă arşiţa din perioada verii, care nici măcar cu irigaţii nu poate fi eliminată”.
În 2015, agricultorul nemţean va folosi tot hibrizi cultivaţi în zonă care fac producţii bune. „În funcţie de contractele pe care le voi încheia pentru producţia de sămânţă, voi vedea ce suprafaţă rămâne pentru porumbul de consum. Eu am un contract multianual, dar nu s-au făcut încă contractele pentru hibrizi seminţe”, a precizat Silaghi. Pentru rezultatele obţinute, inginerul nemţean a fost premiat de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în cadrul Galei „Fermierul Anului“ organizată la Palatul Ghika din Capitală.
Ingrid CIOFOAIA
De origine din comuna Livada, judeţul Satu Mare, Vasile Pop Silaghi s-a născut în 1959. Este inginer agronom şi de aproape 32 de ani lucrează în Neamţ. A muncit cu pasiune, a avut şi greutăţi, dar a reuşit să treacă peste toate şi să facă performanţă. Dr. ing. Vasile Pop Silaghi este secretarul Camerei Agricole Neamţ, preşedinte al Asociaţiei Cultivatorilor de Cartofi „Moldova” şi vicepreşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Cartofi din România.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau