Un bărbat din Baia este suspect de Ebola
Dimensiune font:
Pacientul este internat la Iaşi * el s-a întors săptămâna trecută din Sierra Leone * la nivel mondial, virusul a ucis până acum aproape 5.000 de persoane
Suspectul se află la Iaşi, după cum a anunţat ieri şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Ludovic Abiţei. „Avem un cetăţean din comuna Baia care acum se găseşte în Iaşi. A venit din Sierra Leone şi a intrat în ţară joia trecută. A fost interceptat, i s-au luat toate declaraţiile necesare. El şi-a manifestat dorinţa să treacă pe la părinţii din Baia, deci s-ar putea să aflăm că vine în judeţul Suceava. El este monitorizat, vom fi informaţi de colegii de la Iaşi dacă vine în judeţ şi vom prelua cazul”, a spus dr Abiţei.
Autorităţile spun că deocamdată suceveanul nu prezintă simptomele bolii, mai exact febră, diaree, cefalee sau vărsături, însă perioada de incubaţie a bolii este de opt zile. „Suspectul va fi interogat din două în două zile şi îl vom întreba dacă a dezvoltat vreun simptom febril. Dacă răspunsul va fi pozitiv, ca şi persoană venită din zonă deja cu probleme, va fi preluat de sistemul de siguranţă şi va fi transportat la centrul pregătit special la Bucureşti”, a mai spus şeful DSP Suceava. În Sierra Leone, virusul a ucis peste 1.500 de persoane.
Simptome
Ebola este o boală infecţioasă virală severă, cu o rată de mortalitate de până la 90% la om (cea mai mare într-o boală infecţioasă, cu excepţia rabiei), care survine în focare epidemice în Africa Centrală şi Africa de Vest și este provocată de virusul Ebola. Se presupune că liliecii frugivori sunt gazdele naturale ale agentului patogen, care este preluat de om după un contact cu sângele, secreţiile, organele sau fluidele biologice ale animalelor infectate (cimpanzei, gorile, lilieci, antilope de pădure şi porci spinoşi). Boala apoi se propagă în comunităţi prin transmitere interumană, ca urmare a contactului direct (piele, sânge, urină, salivă) ale persoanelor infectate sau indirect, prin intermediul mediilor contaminate cu aceste lichide. Perioada de incubaţie este în medie de 8 zile, cu extreme de 2-21 de zile. Debutul bolii este brusc, cu febră mare, frisoane, cefalee, mialgii, anorexie, asociată cu erupţii cutanate. În următoarele 2-3 zile se adaugă greaţă, vome, diaree, faringită şi fenomene hemoragice, iar funcţiile renale şi hepatice sunt afectate. În acest an, epidemia de Ebola a făcut 13.703 de victime, dintre care 4.922 au murit.
Oana Şlemco, Lucia HACMAN
Zilele trecute, un bărbat de 33 de ani din Galaţi, care tocmai s-a întors din Guineea Ecuatorială, a fost transportat de urgenţă la un spital din Bucureşti, după ce a prezentat simptome similare bolnavilor de Ebola
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau