Un brad secular a distrus maşinile salvamontiştilor
Dimensiune font:
În Ocolul Silvic Bisericesc din Durău mocneşte un adevărat scandal * vina aparţine angajaţilor, care nu au curăţat pădurea de uscături * un brad secular smuls de o furtună puternică a făcut praf maşinile salvamontiştilor, în weekend * valoarea pagubelor depăşeşte 200.000 de lei
Managerul Serviciului Salvamont Neamţ, Raul Papalicef, a depus ieri plângere penală, pentru distrugere, împotriva Ocolului Silvic Bisericesc Durău. Din cauza unor neglijenţe, administratorii structurii nu au curăţat pădurea de copacii bolnavi, iar unul dintre brazi a distrus toate maşinile de intervenţie ale salvamontiştilor după ce a căzut peste ele.
Citește și Puterea plantelor magice
„N-am fi scăpat niciunul“
Potrivit salvamontiştilor, Ocolul Silvic are obligaţia de a extrage mai întâi copacii bolnavi din fondul forestier pe care-l administrează şi abia după aceea pe cei sănătoşi. Dar situaţia de urgenţă nu s-a terminat odată cu prăbuşirea unuia dintre brazi peste maşinile de intervenţie ale Salvamont. Alţi doi copaci au fost şupreziţi de furtună şi riscă să cadă, unul peste sediul Salvamont şi celălalt peste clădirea Telekom. Un brad este deja înclinat şi mai are foarte puţin până să se rupă. Un consilier local din Ceahlău a luat legătura cu cineva de la Ocolul Silvic Bisericesc, în ideea de a anunţa pericolul, dar nu au fost luate măsuri. Salvamontiştii au sunat la 112 şi au cerut sprijinul ISU Neamţ, de unde li s-a răspuns că, teoretic, copacii trebuie marcaţi, chiar dacă este vorba despre o situaţie de urgenţă.
„Am fost informat despre problema de la Durău şi căutăm soluţii. Unul din copaci este doar înclinat, nu rupt, nu căzut şi să vedem cine îl marchează şi cum se poate proceda ca să-l tăiem şi să-l extragem din zonă”, a declarat colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ.
Incidentul a avut loc duminică seară, când o furtună puternică a rupt un brad secular aflat la sediul bazei din Durău. Copacul, „gros de abia îl pot cuprinde doi oameni”, după cum a spus Raul Papalicef, s-a rupt de la jumătate. Dacă ar fi fost smuls din rădăcină şi cădea peste clădire, ar fi distrus-o. „Am avut noroc că nu eram în maşini. N-am fi scăpat niciunul. Maşinile aveau dotări tehnice de ultimă generaţie, trolii, comunicaţii, echipamente medicale de urgenţă, erau ranforsate şi pregătite să facă faţă terenului greu accesibil din zona montană”, a spus şeful Salvamont, adăugând că valoarea estimată a pagubelor depăşeşte 200.000 lei şi că toate cele trei autospeciale sunt distruse. „Nu avem cu ce interveni. Chiar dacă ne-ar da Consiliul Judeţean Neamţ o maşină acum, tot ar dura să o pregătim pentru intervenţie”, a mai spus Papalicef.
Serviciul Salvamont funcţionează în aceeaşi clădire cu Administraţia Parcului Naţional Ceahlău şi este înconjurat de brazi seculari, care, după cum se vede, pot fi oricând un pericol. Reprezentanţii Ocolului Silvic nu au oferit nicio lămurire în acest caz.
Alina FERENŢ
200.000 de lei
Aceasta este valoarea estimată a pagubelor pricinuite Serviciului Salvamont.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau