Un cutremur care dezmorţeşte autorităţile
Dimensiune font:
Cutremurul din 24 octombrie i-a făcut pe responsabilii din Primăria Iaşi să anunţe primele măsuri * sub imperiul cutremurului, primarul Mihai Chirica a susţinut că peste câteva zile se va aproba construirea unor blocuri de locuinţe, necesare în cazul evacuărilor masive de chiriaşi din centrul Iaşului * municipiul deţine 60 de clădiri încadrate în grad de risc seismic I * în cazul unui cutremur cu o magnitudine mai mare cu un grad faţă de cea înregistrată în dimineaţa de 24 octombrie, acestea s-ar fi prăbuşit
Ora 2.11, lustrele încep să mişte haotic, mobilele trosnesc, paturile se leagănă împreună cu întreaga casă. Oamenii se trezesc speriaţi şi aleargă sub tocuri de uşi sau se aruncă sub birouri. Uită de cei dragi, de cei mici, se întorc, îi recuperează, se strâng în braţe, încă legănaţi de ceea ce pare a fi unul dintre cele mai terifiante cutremure din ultimii ani. Durează încă vreo 15-20 de minute, până ce oamenii respiră uşuraţi - au scăpat de povara unei replici a zgâlţâielii. Şovăielnici, deschis televizoarele. Niciun Breaking News, asemeni TVR-ului în cazul Colectiv, iar facebook-ul rămâne blocat în sute de voci care îşi strigă frica sau surprinderea “A fost cutremur!”. INFP-ul se mişcă greu şi neprofesionist. Avansează o magnitudine de 5,9 grade pe scara Richter, ca spre dimineaţă să domolească intensitatea printr-o rectificare de 5,3 grade. Oficialităţile din Iaşi încă dorm. Nicio reacţie, cu excepţia unei scurte informări telegrafice a prefectului Marian Grigoraş. “În urma cutremurului, ISU Iaşi a intervenit în câteva situaţii mai deosebite în Municipiul Iaşi (un tânăr a sărit pe geam de la parter, suferind o fractură; o femeie în vârstă s-a accidentat în locuinţă din cauza panicii; a fost securizată zona Palatului Braunstein, din Piaţa Unirii, în urma unor căderi de tencuială). Au fost şi în jur de alte 12 intervenţii ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean, pe fondul unor atacuri de panică ale unor persoane, gestionate fără probleme”.
Evacurări multiple în centrul Iaşului
Palatul Braunstein, clădire emblematică a Iaşului, aflată în stare de abandon de mai bine de 10 ani, şi-a pierdut ornamentele de pe faţadă, iar o parte dintr-un balcon a căzut în stradă. Pe timp de zi ar fi făcut victime sigure. Orele amiezei prind Iaşul fără nicio comunicare oficială din partea Primăriei, sau măcar vreo informare despre zone care trebuiesc ocolite. Când vine vorba de o reacţie la nivel central, edilul Iaşului pare implicat şi pus pe schimbări fundamentale, declarându-se, chiar, profund nemulţumit de programul naţional de reducere a riscului seismic, pe care l-a catalogat ca fiind un eşec..“Avem câteva locuinţe vechi pe centrul istoric al Iaşului, de unde vom evacua unele imobile de chiriaşi, în condiţiile în care mare parte dintre clădirile afectate sunt ale noastre. Pe 29 octombrie, prin hotărâre de Consiliu Local, vom aproba construirea unor blocuri, pentru a duce la bun sfârşit procedura de evacuare a chiriaşilor, şi vom băga aceste clădiri în programul de consolidare. Cu siguranţă, un singur grad mai mult pe scara Richter ar fi produs de sute de ori mai multe consecinţe decât ce s-a înregistrat în dimineaţa de 24 octombrie”, a declarat Mihai Chirica. Revenind la nivel local, declaraţiile edilului sunt mai rezervate, chiar evazive. “La Palatul Braunstein nu a fost nicio pagubă, doar a căzut nişte moloz de pe faţadă. Probleme sunt în majoritatea clădirilor monumente istorice. Au mai înregistrate şi nişte căderi de tencuială de pe nişte clădiri de pe Vasile Lupu, iar parţial s-a mai degradat zugrăveala pe zona centrului istoric, acolo unde sunt tot felul de ornamente exterioare pe clădiri. Avem nişte studii făcute, dar nu mă pot pronunţa acum cam de câte clădiri este vorba în zona centrală, pe care le vom prinde în proiectare pentru consolidări, sau câţi chiriaşi vom evacua de acolo”, a declarat edilul. Practic, în cazul în care afirmaţiile edilului se vor dovedi a fi vorbe goale, administraţia ieşeană ratează încă un moment, poate cel mai prielnic, pentru a trece la conservarea patrimoniului din zona centrală a Iaşului, patrimoniu pe care este aplicată bulina roşie a pericolului şi imaginea ruinată a ignoranţei.
Harta roşie a cataclismului
Potrivit primarului Mihai Chirica, în municipiul Iaşi, din cele 500 de clădiri expertizate seismic, sunt inventariate în acest moment în jur de 60 de clădiri încadrate în grad de risc seismic I, mare majoritate dintre acestea fiind construite înainte de 1960. Harta de risc a Iaşului arată faptul că cele mai vulnerabile zone în care se găsesc imobile cu risc seismic sunt centrul Iaşului, (strada Cuza Vodă nr. 5, 7, 9-11 şi 39, Pasaj Cuza Vodă nr.1, str. 14 Decembrie, strada Vasile Alecsandri, bulevardul Ştefan cel Mare (blocul Gulliver), Cantemir – Podul Roş, Tărăraşi – str. Vasile Lupu şi Stejar, pe Splai Bahlui, Şos. Naţională, b-dul Socola, str. Republicii, b-dul Primăverii, str. Păcurari, str. Nicolina, str. Codrescu, str. Ciurchi, b-dul Tudor Vladmirescu, Aleea Rozelor, str. Decebal şi b-dul Carol. Potrivit listei imobilelor cu risc seismic, la ora actuală, în municipiul Iaşi sunt aproximativ 500 de imobile cu risc seismic, care au fost expertizate în anii 1992, 1993, 1994, 1995-1999, 2000, 2001, 2010, 2013 şi 2015. Din aceste imobile expertizate, nicunul nu a fost prins într-un program de consolidare.
Un seism de 7,2 grade Richter, ca cel din 1977, ar distruge 20.000 de locuinţe la nivelul Iaşului, cu atât mai mult cu cât numărul blocurilor cu bulină este în creştere, conform ultimei inventarieri. Potrivit unei situaţii întocmite de ISU Iaşi, un cutremur cu magnitudine mai mică de 7 grade Richter ar distruge 20.000 de locuinţe, din cele 240.000 de la nivelul judeţului, ceea ce înseamnă jumătate din cele cu grad seismic. Mai mult, acelaşi cutremur ar produce în timpul nopţii 3.400 de victime umane.
Panica generală a mobilizat Ambulanţa
În urma cutremurului din dimineaţa de 24 octombrie, de la ora 2.11, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi a primit 12 apeluri. Solicitările au vizat atacuri de panică, urmate în unele cazuri şi de stare lipotimică. Din cele 12 solicitari, 11 au fost pentru persoane de sex feminin, cu vârste cuprinse între 19 şi 70 de ani, 10 dintre acestea au fost evaluate şi după asistenţa medicală acordată de catre echipajele Ambulanţei au rămas la domiciliu refuzand deplasarea la spital. “O femeie de 70 de ani s-a prezentat la sediul Ambulanţei cu atac de panică şi puseu de hipertensiune. A primit asistenţă medicală, refuzând deplasarea la spital. Un bărbat de 51 de ani a suferit un atac de panică urmat de o stare lipotimică şi după acordarea asistenţei medicale de urgenţă de către echipajul Ambulanţei a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgenţe “Sf.Spiridon”din Iaşi pentru investigaţii de specialitate“, a declarat Nicolai Pralea, purtătorul de cuvânt al SAJ Iaşi. În ce priveşte situaţia înregistrată la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi, după cutremur, au primit îngrijiri medicale încă 10 ieşeni. „Şapte persoane au ajuns în UPU cu atacuri de panică, au fost evaluate şi apoi au mers la domiciliu. În dispecer au fost şi trei apeluri pentru traumatisme prin cădere, dintre care un bărbat de 25 de ani cu fractură deschisă de gleznă stângă, după ce a sărit de la un parter înalt. Pacientul a fost internat în Clinica de Ortopedie a spitalului”, a declarat Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi. Nelu PĂUNESCU
“Pe 29 octombrie, prin hotărâre de Consiliu Local, vom aproba construirea unor blocuri, pentru a duce la bun sfârşit procedura de evacuare a chiriaşilor, şi vom băga aceste clădiri în programul de consolidare”, primarul Mihai Chirica.
“Cu siguranţă, un singur grad mai mult pe scara Richter ar fi produs de sute de ori mai multe consecinţe decât ce s-a înregistrat în dimineaţa de 24 octombrie”, primarul Mihai Chirica.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau