Un nou scandal mocneşte la Teatrul „Bacovia”
Dimensiune font:
În timp ce Teatrul Municipal „Bacovia” intră în executare silită după ce Tribunalul Bacău a aprobat procedura iniţiată de Asociaţia „Muze Colorate”, Anca Sigartău negociază cu teatrele din Europa pentru cea de-a doua ediţie a Theaterstock * Festivalul Internaţional de Artele Spectacolului 2016 a obţinut finanţare şi din partea UNITER, după AFCN şi Ministerul Culturii
După o primă ediţie, realizată în timp record a Festivalului Internaţional de Artele Spectacolului „Theaterstock” Bacău 2015, scandaluri ce au culminat cu cedarea Ancăi Sigartău care şi-a depus demisia din funcţia de manager al Teatrului, povestea fascinantă „Theaterstock” continuă. Anca Sigartău se află într-un „turneu” prin Europa pentru promovarea şi negocierile aferente organizării ediţiei a doua a Festivalului Internaţional de Artele Spectacolului. „Am discutat cu cei de la Theater Titanick: Clair Howells şi regizorul Uwe Köhler în biroul lor din Münster- Germania. Sperăm ca la ediţia a doua Theaterstock să aducem în România unul dintre cele mai frumoase (şi poetice) spectacole din Europa. Un spectacol inspirat de arta lui Hieronymus Bosch. În aceeaşi perioadă, o parte dintre actorii companiei vor fi la Montreal cu Firebirds”, a declarat Anca Sigartău.
Festivalul ar putea fi organizat şi în acest an în Bacău. „Este un proiect pe care dacă locuitorii Bacăului îl doresc, îl vor avea. Şi, din fericire, sunt foarte mulţi care şi-au exprimat dorinţa. Ca să nu mai existe niciun dubiu trebuie să fac şi următoarea precizare – în momentul demisiei şi la exprimarea regretului că festivalul nu se va mai organiza (regret exprimat de către reprezentanţii Primăriei Bacău) doamna Sigartău şi-a prezentat munca depusă, şi-a exprimat dorinţa de a continua festivalul, pentru locuitorii oraşului care îl vor şi îl merită şi a spus, cât se poate de clar, că atât timp cât direcţia artistică este cea impusă de dumneaei şi atât timp cât Primăria îşi asumă şi respectă susţinerea evenimentului, acesta se va desfăşura şi va creşte de la an la an”, a precizat Dragoş Pandele, colaboratorul şi partenerul Ancăi Sigartău în acest proiect.
Theaterstock 2016 are deja o parte din finanţare
Senatul UNITER a stabilit ca pe parcursul anului 2016 să fie finanţate parţial din Timbrul Teatral mai multe festivaluri, proiecte teatrale şi publicaţii, printre care se numără şi Theaterstock. „Sunt bucuroasă! După ce am câştigat primul loc la AFCN a venit şi rândul UNITER. Slavă Domnului că sunt oameni care au înţeles ce a însemnat şi ce înseamnă un asemenea festival pentru o comunitate şi cum se poate schimba aceasta imediat”, a precizat Anca Sigartău.
Dragoş Pandele a continuat să explice că nimeni din Primărie sau de la Teatru nu se ocupă de a doua ediţie a festivalului, decât Anca Sigartău. „Nu vreau polemică, vreau să pun o singură întrebare şi anume: cine de la Teatrul Bacovia sau din Primăria Bacău lucrează în acest moment pentru ediţia a doua Theaterstock? S-a implicat cineva activ în realizarea ediţiei a doua? Îmi voi permite să răspund tot eu la această întrebare. Nimeni. Datorită eforturilor doamnei Sigartău, ediţia a doua a festivalului este lucrată în proporţie de 95%”, a declarat Pandele.
Marca Ancăi Sigartău
Acesta a mai susţinut că Theaterstock este un eveniment iniţiat de Anca Sigartau, ea scriind acest proiect cu mult timp înainte de a ajunge la Bacău. Din fericire, el a fost făcut public, fiind prins în lucrarea de doctorat a acesteia publicată în anul 2008. „Theaterstock este un proiect al Ancăi Sigartau, garantat de Anca Sigartău. Ca şi încheiere, pentru a mă delimita total de campania electorală în care am bănuiala că se încearcă tragerea acestui eveniment, vreau să vă spun că atât Romeo Stavarache, cât şi Dragoş Luchian şi Cosmin Necula şi-au exprimat dorinţa de a continua festivalul, fie ca primari sau ca viitori simpli cetăţeni ai Bacăului”, mai susţine Dragoş Pandele.
Teatrul, executat silit
În timp ce se fac pregătiri pentru a doua ediţie a festivalului, Teatrul Municipal „Bacovia” intră în executare silită după ce Tribunalul Bacău a aprobat procedura iniţiată de Asociaţia „Muze Colorate”. Sentinţa nu mai poate fi contestată. Instituţia de cultură a rămas datoare la organizaţie cu suma de 143.000 de euro, după ce fosta directoare Anca Sigartău a acceptat să plătească facturi emise în decembrie pentru servicii ce ar fi fost prestate în luna august 2015 pentru organizarea „Theaterstock”. În suma datorată intră şi onorariul de 10.000 de euro pentru avocatul contractat de Asociaţia „Muze Colorate”. Suma totală pe care Anca Sigartău a acceptat să o achite asociaţiei se apropie de 343.000 de euro.
Citeşte şi: Bani îngropaţi în investiţii inutile
Sonia PAVELESCU
658.000 de euro
Aceasta este suma la care se ridică sumele plătite de la buget pentru organizarea Festivalului Theatherstock anul trecut.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau