Un nou scandal zguduie Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi
Dimensiune font:
Doina Azoicăi a fost pusă sub control judiciar, alături de un marocan şi un palestinian. Ea e acuzată de DNA că a primit... o tavă şi un ceainic!
Un nou scandal loveşte drept în inima Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa”. Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină, este acuzată de procurorii DNA de luare de mită. Medicul epidemiolog a fost pus sub control judiciar. Anchetatorii au dispus aceeaşi măsură pentru marocanul Haizoun El Houssine, acuzat de dare de mită, şi palestinianul Romeen Agha, în sarcina căruia s-a reţinut complicitatea la cea din urmă infracţiune.
Potrivit procurorilor, Doina Azoicăi şi-a pătat numele pentru o şpagă de-a dreptul derizorie. „Pe 22 noiembrie, prin intermediul lui Agha Romeen şi al altor persoane, Azoicăi Doina a primit de la Haizaoun El Houssine o tavă placată cu argint şi un ceainic posibil tot din argint, drept răsplată pentru faptul că, anterior, acceptase înscrierea, în cadrul acestei instituţii, a fiului inculpatului Haizoun El Houssine”, au precizat anchetatorii.
Mită ajunsă prin curier
Se pare că presupusa mită a ajuns în biroul decanului Facultăţii de Medicină prin curier, alături de un buchet de flori, încă de vineri 21 noiembrie, când Doina Azoicăi nu se afla în UMF. Coletul a fost lăsat sub formă de cadou oferit de un prieten din Maroc doamnei Azoicăi.
Se scaldă în bani
Dr. Azoicăi predă asistenţa primară a stării de sănătate şi epidemiologie, având sute de lucrări ştiinţifice publicate. În luna mai, ea şi-a dat demisia din funcţia de medic la Spitalul de Pneumologie, invocând... lipsa de timp. Potrivit ultimei declaraţii, averea familiei cuprinde un teren la Câmpulung Moldovenesc, o casă în Iaşi şi două maşini. Într-un an, numai ca decan la Medicină, Doina Azoicăi a câştigat 213.778 de lei, fiind unul dintre cei mai bine plătiţi bugetari din Iaşi! Ea mai are o societate comercială şi prestează servicii pentru alte două firme.
Nevoită să renunţe la funcţie
Deşi nu ajung în celulă, dr. Azoicăi şi cei doi arabi s-au ales cu o serie de restricţii. Ei trebuie să informeze oamenii legii cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte periodic la Poliţie, conform unui program de supraveghere şi să ofere informaţii privind mijloacele de existenţă. În plus, n-au voie să iasă din Iaşi, să discute între ei, să deţină, să folosească şi să poarte arme, iar medicului i s-a interzis şi să exercite funcţia de decan. Ieri, Consiliul de Administraţie al UMF s-a întrunit ca să discute situaţia. „Este hotărârea rectorului, eu sunt preşedinte de Senat, nu intră în atribuţiile mele, dar sunt convins că domnul rector va delega atribuţiile unei alte persoane până când lucrurile se lămuresc. Şi sunt convins că se vor lămuri. Dacă vă uitaţi în declaraţiile de avere ale fiecăruia – este o sumă de la care trebuie să declarăm un cadou pe care îl primim. Deci, orice persoană dintre noi are voie să primească un cadou de la un coleg”, a spus Mihai Gabriel Dimofte, preşedintele Senatului. În urma întrunirii Consiliului de Administraţiei al UMF atribuţiile pentru funcţia de decan al Facultăţii de Medicină au fost preluate de prof. dr. Lăcrămioara Şerban, prodecan şi profesor la catedra de Fiziologie. De asemenea, membrii Consiliului de Administraţie au subliniat că „este ridicol ca un gest simbolic al unui coleg din spaţiul arab – tava şi ceainicul sunt simboluri ale zonei islamice – să fie privit ca o luare de mită”.
Jocuri electorale?
Preşedintele Senatului crede că totul e o exagerare a procurorilor sau chiar o manevră legată de alegerile de la UMF. „Faptul că o persoană primeşte un cadou de la un coleg care costă câteva sute de lei, după părerea mea, nu se poate interpreta ca fiind corupţie. Din punctul meu de vedere, este un atac direct la doamna decan, care se află într-un început de campanie electorală – dânsa candidează pentru funcţia de rector. Cred că cineva din zona în care nu şi-o doreşte ca să fie candidat i-a înscenat o situaţie absolut ridicolă. Doamna decan este cunoscută ca fiind un om foarte onest, cinstit, care a pus pe picioare o facultate. Iar această înscenare este, după părerea mea, ridicolă şi face de râs sau încearcă să denigreze universitatea”, a adăugat Mihai Dimofte.
Doina Azoicăi n-a putut fi contactată.
Ştefana CZELLER, Andreea Ignea, Cristina Mihăilă
Scandal după scandal la UMF
Acesta nu este primul scandal de la UMF. Însuşi rectorul Vasile Astărăstoae este judecat în două dosare penale, pentru conflict de interese şi din cauza unui proiect cu fonduri europene derulat la UMF. În cel din urmă caz, Astărăstoae e coleg în boxa acuzaţilor cu prorectorul Dragoş Pieptu, directorul de comunicaţii al UMF, Adrian Ciureanu, şi cel administrativ Daniela Druguş. Anchetatorii au spus că proiectul privind platforma de e-learning de la UMF ar fi primit ilegal fonduri de 5,2 milioane de lei. Astărăstoae, Druguş şi Ciureanu au fost acuzaţi că ar fi atribuit tot ilegal un contract de lucrări către SC Maguay Impex.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
ion
Nov 25, 2014
adica cum a pus pe picioare o facultate ???? ridicol,de ce ? cum a inscris un arab la facultate ? a fost corect ,avea acest drept sau nu ,sau fiind facultatea dumisale inscrie pe cine vrea cand vrea ???credeam ca facultatea de medicina generala statea pe propriile picioare neavand nevoie de sprijinul acestei madame!!!o clica de hoti care se apara unul pe altul ....rusine!!!!
Adauga comentariul tau