Un proiect prins în iţele unor minciuni periculoase
Dimensiune font:
un acces blocat la Palatul Braunstein riscă scoate pe uşa din dos un proiect valoros pentru patrimoniul Iaşului * instituţiile abilitate în evaluarea şi promovarea spre finanţare a acestui proiect au dovedit că nu pot gestiona onorabil misiunea de salvare a unui edificiu important al oraşului
În urmă cu câteva luni, în urma unei razii a Poliţiei Locale, reporterii „Evenimentul Regional al Moldovei” au descoperit faptul că Palatul Braunstein, imobil inclus într-un proiect de reabilitare şi refuncţionalizare pe fonduri europene, este legat ombilical de un bloc vecin, prin prisma existenţei unei scări de serviciu care deserveşte ambele imobile, situaţie care pune în pericol obţinerea finanţării pentru care era propus proiectul. „Municipiul Iaşi îşi va respecta obligaţia de a conserva, securiza şi de a rezolva orice problemă legata de exploatarea acestui imobil. Direcţia de Dezvoltare şi Proiecte Europene doar va prelua de la DAPPP şi va preda către viitorul constructor clădirea liberă de orice sarcină, după semnarea Contractului de finanţare şi a Contractului de lucrări”, au susţinut responsabilii Primăriei Iaşi, fără niciun fundament în practică, imediat ce le-a fost sesizată această problemă, după care au revenit cu un răspuns mai aplicat.
„În vederea pregătirii clădirii pentru implementarea proiectului şi venind în sprijinul administratorului palatului, respectiv DAPPP, s-a încercat obţinerea unor informaţii privind lucrările de proiectare şi construire ale imobilului alăturat. Având în vedere că la Arhivele Statului nu s-a găsit documentaţia tehnică a clădirii, ca urmare a verificărilor la faţa locului s-a constatat că există posibilitatea ca accesul proiectat să fie blocat de o serie de modificări realizate de către locatari şi de construcţii ilegale alipite imobilului. Poliţia Locală, care are atribuţiile legale de a verifica cele constatate şi de a lua măsurile legale care se impun, face demersurile legale în acest moment pentru rezolvarea situaţiei. Cert este că Poliţia Locală urmează să rezolve situaţia înainte de începerea lucrărilor, astfel încât amplasamentul să fie liber de orice sarcină în momentul predării acestuia către constructor. În funcţie de concluziile verificărilor realizate de către Poliţia Locală, Primăria Iaşi va lua măsuri care să asigure siguranţa şi confortul locatarilor din imobilul alăturat”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi.
S-a găsit vinovatul, dar situaţia nu s-a lămurit
A trecut nu mai puţin de o lună de zile până când Departamentul Disciplina în Construcţii din cadrul Poliţiei Locale Iaşi a catadicsit să ofere un răspuns public cu privire la situaţia rezultată în urma verificărilor. „În urma verificărilor făcute la Palatul Braunstein, clădire situată în strada Cuza Vodă nr. 2, a fost identificată o construcţie anexă din zidărie, între faţada posterioară a palatului şi spaţiul comercial situat în b-dul Ştefan cel Mare nr. 1C. Ţinând cont de faptul că această construcţie nu este aşa din proiectare, după ce vom identifica proprietarul, se vor lua măsurile care se impun, conform Legii 50”, a declarat Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Iaşi. Practic, după o lună de aşteptare a unui răspuns la obiect din partea acestei structuri bugetare, informaţiile servite sunt cele ştiute iniţial. Abia în data de 14 noiembrie, edilul Iaşului a reuşit să spele păcatele subalternilor, printr-un mesaj care s-a vrut a fi lămuritor. „La Palatul Braunstein am rezolvat problema. A fost Poliţia Locală, l-a găsit pe individul care a închis accesul şi acesta va fi redeschis, exact acolo unde a fost uşa veche. Aceasta a fost zidită de un cetăţean de la parter. Am mai luat în calcul şi posibilitatea construcţiei unei scări exterioare, care să separe total cele două clădiri”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Pe de altă parte, Organismul Intermediar POR din cadrul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Est, prin reprezentanţii săi, au dat asigurări că, pe parcursul procesului de evaluare/contractare se vor verifica toate aspectele care ar fi de natură să genereze vreun risc asupra implementării proiectului. Cu toate acestea, în decurs de peste 3 săptămâni de la solicitarea unui punct de vedere, şi a promisiunii urgentării unei verificări, responsabilii din cadrul ADRNE încă nu au putut oferi un răspuns la fel de direct precum cel al primarului Mihai Chirica. „Am demarat o verificare a aspectelor semnalate de dumneavoastră, proces care implică şi obţinerea unor date şi informaţii de la solicitantul finanţării, respectiv UAT Municipiul Iaşi. Ulterior clarificării acestor aspecte, vă vom transmite un punct de vedere”, a declarat Nicolaie Burghelea, directorul Direcţiei OI POR din cadrul ADR Nord-Est.
Nelu PĂUNESCU
În vara acestui an, municipalitatea ieşeană a intrat în ultima etapă de pregătire a primelor proiecte europene pe care le va depune pentru finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, vizând refacerea patrimoniului cultural. În această categorie au intrat proiectele de reabilitare a Palatului Braunstein şi refacerea ansamblului Mănăstirea Frumoasa, cu o valoare declarată de 5 milioane de euro fiecare
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau