Un sfert din bugetul Iaşului merge la asistaţii sociali
Dimensiune font:
Aproape 190 milioane lei din bugetul judeţului vor merge anul acesta către serviciile de asistenţă socială din judeţul Iaşi * suma reprezintă 26% din totalul cheltuielilor prevăzute de Consiliul Judeţean Iaşi
Judeţul Iaşi va cheltui în acest an mai bine de un sfert din buget pentru asistenţă socială, fiind pe primele locuri în ţară la acest capitol. Aproape 190 milioane lei din bugetul prevăzut pentru cheltuieli ale Iaşului vor fi împărţite direcţiilor de asistenţă socială subordonate Consiliului Judeţean Iaşi, ţinând cont că bugetul pentru cheltuieli pentru 2015 este de 727 milioane lei. În această categorie intră persoanele în vârstă. persoanele cu boli şi invalidităţi şi însoţitorii lor, asistenţii sociali pentru familii şi copii şi angajaţii unităţilor de asistenţă medico-socială.
Potrivit ultimului raport al Direcţiei Sociale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, în judeţ există un număr de 27.000 de persoane cu handicap neinstituţionalizate, din care 9.100 sunt cu grad de handicap sever. Pe lângă acestea, 1.300 sunt copii aflaţi în centrele de plasament, din care o parte sunt din alt judeţ. „Mai bine de un sfert din bugetul pentru cheltuieli merge către serviciile de asistenţă socială. Chiar dacă unii beneficiari sunt veniţi din alte judeţe, atât timp cât ei se află sub supraveghere pe raza judeţului primesc sprijin financiar din bugetul nostru”, a spus Marius Pârciu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Iaşi. În plus, 3.500 copii din judeţ sunt daţi în prezent în grija asistenţilor maternali, iar 506 sunt persoane adulte cu handicap, în creştere faţă de anul trecut. În prezent, DGASPC Iaşi are 2.245 angajaţi pe raza judeţului, iar anul trecut au fost cheltuite 170 milioane lei, din care 90% în secţiile de funcţionare.
Infrastructura centrelor de plasament cere finanţare
Cei mai mulţi copii aflaţi în sistem rezidenţial se află în centrele din Iaşi, Târgu Frumos şi Paşcani, iar 40% sunt cu vârste între 14-18 ani. Anul trecut, la Centrului de Plasament „Sfântul Spiridon” din Târgu Frumos a fost iniţiat un proiect de reabilitare de peste zece milioane lei, care a crescut standardul educaţional şi de trai al copiilor instituţionalizaţi aici. Proiectul semnat la mijlocul anului trecut are şi o a doua etapă de reabilitare, programată pentru anul acesta. „Este un lucru extraordinar ce s-a realizat la centrul de la Târgul Frumos, copiii având la dispoziţie acum o gamă largă de obiecte educaţionale. Anul acesta vrem să continuăm acest proiect cu o a doua etapă, dar întâi trebuie să vedem ce linii de finanţare vor fi deschise”, a spus Marius Pârciu.
Citeşte şi Iaşul, fruntaş pe ţară la numărul pensionarilor cu pensii mici
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau