Un şofer de ocol a demascat mafia lemnului
Dimensiune font:
El îşi acuză şefii că au furat lemn dintr-o pădure privată * prejudiciul cauzat statului este de un milion de lei * ieri au avut loc percheziţii la un consilier şi un şef de ocol silvic * procurorii au pus în aplicare 7 mandate de aducere
Peste 50 de poliţişti şi luptători de la Serviciul de Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie (IPJ) Suceava au făcut ieri dimineaţă 12 percheziţii într-un dosar privind tăierile ilegale de arbori. Prejudiciul estimat de anchetatori este de un milion de lei. Pe lângă locuinţele unor suspecţi, poliţiştii au răscolit şi sediile a două instituţii publice. Este vorba despre Ocolul Silvic Fălticeni şi Primăria Preuteşti. În urma percheziţiilor, şapte persoane au fost conduse la audieri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni. Printre suspecţii ridicaţi de la locul de muncă se află şi Constantin Nistor Barna, şeful Ocolului Silvic Fălticeni.
Lupul pus paznic la oi
Dosarul este extrem de complicat. Pe scurt, înainte de 2005, Ştefan Cihoski, consilier în cadrul Primăriei Preuteşti, a moştenit aproximativ 800 de hectare de pădure, care se întindeau în judeţele Suceava şi Iaşi. Pădurea de la Suceava, o suprafaţă de 170,2 de hectare, era administrată de Ocolul Silvic Fălticeni. Există suspiciuni că şeful Ocolului Silvic, Constantin Barna Nistor, pădurarul Constantin Nicolaevici şi cu Ştefan Cihoski ar fi tăiat şi vândut ilegal sute de metri cubi de lemn. „În 2010 au fost tăiaţi 833 de arbori, în 2011 – 3.000, în 2012 – 1.000, în 2013 şi 2014 – 1.002 arbori”, ne-a declarat Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie. Se pare că şeful Ocolului Silvic ar fi emis autorizaţii de exploatare către nişte societăţi comerciale care nu au exploatat lemnul. Copacii erau marcaţi ilegal şi tăiaţi de funcţionarii ocolului.
Radarul pădurilor a pus hoţii pe fugă
Suveica furtişagurilor
Presupusa infracţiune a fost demascată de şoferul ocolului, Vasile Pâslaru. El recunoaşte că a participat la comiterea ilegalităţilor, însă susţine că nu a fost niciodată de acord cu „golăniile făcute”. El susţine că a depus o plângere la poliţie împotriva şefului său. Şoferul a fost prezent ieri la serviciu, când poliţiştii l-au săltat pe Nistor Barna. Angajatul Direcţiei Silvice ne-a spus că şeful de ocol şi pădurarul marcau în mod ilegal arborii şi îi tăiau. Lemnul era vândut prin firma Denver, care se presupune că-i administrată de Nistor Barna. „Toate golăniile erau făcute prin firma Denver, care aparţine şefului de ocol. Toate operaţiunile le făcea pădurarul, care avea tractor. Vindea masa lemnoasă. Din cauza asta am făcut plângere şi la primul ministru”, ne-a declarat şoferul.
Percheziţiile vin după ce şefii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare anunţaseră că furturile au scăzut foarte mult ca urmare a acţiunilor făcute de Radarul pădurilor. Din păcate, pădurea este o avere care face cu ochiul multora. Administrarea nu este foarte scumpă, iar profitul poate fi total fiindcă de pe urma tăierilor se pot valorifica toate produsele lemnoase – scândură, coajă, rumeguş.
Oana ŞLEMCO, Lidia DIACONU
„Sunt înregistrări cu pădurarul care marca şi care tăia” – şoferul Vasile Pâslaru
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau