Unul din zece vasluieni are probleme cu inima
Dimensiune font:
Din cauza stilului de viaţă dezorganizat, foarte mulţi tineri suferă de probleme cardiace * stresul, fumatul, consumul de alcool şi alimentaţia neraţională sunt principalele cauze ale bolilor de inimă * lunar, zeci de persoane sunt diagnosticate cu astfel de probleme
În ultimii ani, infarctul miocardic apare din ce în ce mai des la tineri. Fumatul, stresul şi alimentaţia neadecvată sunt unele dintre cauzele infarctului. Medicii cardiologi vasluieni susţin că, lunar, zeci de tineri sunt diagnosticaţi cu afecţiuni ale inimii. Din totalul populaţiei, nu mai puţin de 116.000 de vasluieni (la o populaţie totală de 390.000 de locuitori) suferă de boli cronice.
Tot mai mulţi tineri de 20 sau 30 de ani ajung la spital cu afecţiuni ale inimii şi au fost şi cazuri de infarct miocardic. Principalele cauze, spun medicii, sunt stresul şi fumatul. La acesta se adaugă alimentaţia care este, în multe cazuri, absolut nepotrivită şi, evident, lipsa de somn. Tot stresul este vinovat şi de apariţia unei alte afecţiuni: spasmul coronarian. Acest lucru intervine în momentele de stres, în momentele în care ne enervăm, în care avem valori mari ale tensiunii arteriale şi mulţi dintre pacienţi susţin că prezintă, în acele momente cu valori mari de tensiune, durere în piept. De aceea, dacă aveţi acest spasm coronarian, adică o durere ascuţită în piept, mai mult de 10 minute, trebuie să mergeţi urgent la spital. Poate fi semnul unui infarct, iar în cazurile grave este necesară montarea unui stent cât mai repede, spun cardiologii. „Este adevărat că stresul este mare, că grijile sunt multe, dar astea sunt vremurile pe care le trăim. Au dreptate medicii, dar cum să fii liniştit când nu ai loc de muncă sau dacă îl ai, câştigi ca să trăieşti de pe o zi pe alta”, a spus Irina Plopeanu, învăţător la o şcoală din Vaslui.
Statistici îngrijorătoare
Datele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui arată că, în anul 2014, existau în evidenţele medicilor 66.632 de bolnavi cu afecţiuni ale inimii. Dintre aceştia 33.206 în mediul urban şi 33.426 în rural. Factorii de risc în cazul acestor afecţiuni sunt numeroşi, şi din acest motiv bolile de inimă sunt principala cauză de deces inclusiv la nivel mondial. În România sunt, anual, 250.000 de decese, dintre care 150.000 sunt cauzate de bolile cardiovasculare, arată datele Fundaţiei Române a Inimii. Bărbaţii au un risc cardiac mai crescut în comparaţie cu femeile. La fel şi persoanele cu istoric familial. Hipertensiunea, pe lângă faptul că este cea mai des întâlnită afecţiune a inimii, reprezintă şi un factor de risc pentru diabetul zaharat, dislipidemie (modificare, în exces sau în deficit, a concentraţiei lipidelor sangvine) sau obezitate.
Tot mai mulţi bolnavi în Vaslui
Simona POP
Statisticile arată că aproximativ 150.000 de români mor anual de boli cardiovasculare, adică aproximativ 60% din totalul deceselor înregistrate. România se află pe locul 3, la nivel european, la capitolul deceselor cauzate de boli cardiovasculare, după Bulgaria şi Ucraina. La polul opus se situează Danemarca, Franţa şi Israel, unde mai puţin de 30% dintre decese au cauze cardiovasculare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau