Vânt de grevă la RATP EXCLUSIV
Dimensiune font:
Angajaţii regiei locale de transport public sunt nemulţumiţi de actualele salarii, solicitând majorarea lor. În cazul în care revendicările nu le vor fi satisfăcute, transportatorii iau în calcul încetarea lucrului
La RATP Iaşi, ultima săptămâna a fost marcată de negocierile pe care conducerea regiei le-a purtat cu liderii de sindicat în vederea semnării unui nou contract colectiv de muncă. Potrivit acestora din urmă, vechiul contract expiră pe data de 4 decembrie, dorindu-se semnarea unui alt act care să conţină clauze ce le vor permite angajaţilor să obţină bani în plus la salarii. „În principal, este vorba de introducerea coeficienţilor de ierarhizare. Aceştia au existat la nivel naţional, dar au dispărut prin 2007. Dacă vom reuşi să le introducem în contractul colectiv, vom asista la creşteri salariale pe fiecare categorie de angajat”, spune Vasile Sandu, liderul celui mai reprezentativ sindicat al regiei - Sindicatului Liber al Salariaţilor RATP.
Salarii de minimum 1.700 lei net
Potrivit celor care au participat la negocieri, unde au fost prezenţi şi reprezentanţii Primăriei Iaşi, sindicaliştilor li s-a promis o majorare a salariilor de cel mult cinci procente, cuantum care nu are avut darul de a-i mulţumi pe reprezentanţii salariaţilor. Prin garaje, şoferii vorbesc de declanşarea unei greve, acţiune menită a-i conştientiza pe cei responsabili de necesitatea majorării veniturilor acestora. „Deja se discută despre încetarea lucrului. Şi vatmanii vor adera la această acţiune. Totul ţine de modul cum decurg negocierile”, spune un şofer al regiei. Potrivit acestuia, un salariu de 1.700 – 1.900 net, cu tot cu sporuri, i-ar mulţumi pe cei care asigură zilnic transportul ieşenilor. Deocamdată, sindicaliştii infirmă acţiunile radicale, însă nu le exclud. „Noi vom respecta legea, care presupune, după negocieri, o mediere a părţilor. Sperăm că nu se va ajunge ca angajaţii să ne solicite declanşarea grevei şi că vom ajunge la un consens cu conducerea regiei”, mai spune liderul de sindicat.
Tudor DAMASCHIN
* * *
Ultima dată când reprezentanţii Regiei Autonome de Transport Public (RATP) au ieşit în stradă pentru a-şi revendica drepturile a fost în septembrie 2013. Atunci, aceştia au protestat în faţa Prefecturii, nemulţumiţi de faptul că li se încalcă dreptul constituţional la negocieri colective de muncă. Chiar dacă se promitea rezolvarea situaţiei, a intervenit insolvenţa, prin urmare, oamenii s-au văzut nevoiţi să renunţe la gândul că li se vor mări salariile.
* * *
La RATP Iaşi lucrează aproape 1.300 de angajaţi, media salariului net pe regie fiind de 1.620 lei, cu puţin peste 1.100 lei net
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau