Vasluienii sunt preocupaţi de agricultura Bio
Dimensiune font:
Zeci de fermieri vasluieni îşi încearcă norocul cu agricultura ecologică * există pieţe de desfacere pentru astfel de produse, dar producţile obţinute sunt în general mult mai mici * pentru a ieşi în câştig, preţurile obţinute la desfacere trebuie să fie mai mari
De la an la an, numărul fermierilor care se îndreaptă spre agricultura ecologică este în creştere. În anul 2014, la Direcţia pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Vaslui erau înregistraţi 47 operatori în agricultura ecologică. Din totalul operatorilor înregistraţi, 38 sunt producători, 5 sunt procesatori, 3 sunt comercianţi, iar unul, exportator. Este vorba despre procesatori de cereale, legume, fructe, comercianţi şi exportatori de miere de albine şi producători în sectorul zootehnic, vegetal, pomicol etc.
Apicultorii sunt cei mai interesaţi
Gigel Crudu, director executiv DAJ, a spus că apicultorii sunt cei care se îndreaptă cu predilecţie spre producţii Bio. „În ultimii ani s-au înregistrat mai mulţi fermieri care obţin producţii ecologice. Nu sunt creşteri spectaculoase, dar e un lucru pozitiv. Crescătorii de albine sunt cei mai interesaţi de acest domeniu. E o afacere rentabilă pentru că există pieţe de desfacere, vedeţi că tot mai mulţi oamenii sunt atenţi la ce consumă, dar există riscurile legate de costurile obţinute la vânzări. Producţiile obţinute sunt mult mai mici decât acolo unde se folosesc îngrăşăminte chimice. Aşa că, trebuie să vinzi cu un preţ mai ridicat, iar la noi când e vorba de bani lucrurile se schimbă“, a spus directorul.
Sătenii din Pungeşti vor despăgubiri de la Chevron
Sistem Informatic Integrat în Agricultura Ecologică
Operatorii înregistraţi în sistem de agricultură ecologică în anul 2014 au fost introduşi într-o bază de date electronică – Sistem Informatic Integrat în Agricultura Ecologică.
Potrivit legislaţiei privind agricultura ecologică, în etapa de producţie la fermă, se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri şi derivatele acestora), a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor. De asemenea, în etapa de procesare a alimentelor se restricţionează folosirea aditivilor, a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice de sinteză folosite la prepararea alimentelor ecologice.
Simona POP
„Vom vedea ce se va întâmpla în acest an, câţi doritori vor mai fi. Mai trebuie spus că şi subvenţiile pentru aceste culturi sunt mai mari” - Gigel Crudu, director executiv DAJ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau