Vestigii istorice sub viitorul Muzeu Municipal FOTO/VIDEO
Dimensiune font:
În urma lucrărilor de la clădirea din strada Zmeu nr. 3, acolo unde va funcţiona Muzeul Municipal, au fost descoperite zidurile fundaţiei casei căpitanului Vistu, ce datează din secolul XVII - XVIII
În timpul lucrărilor de restaurare şi consolidare la clădirea din strada Zmeu nr. 3, unde va fi înfiinţat Muzeul Municipal Iaşi, au fost descoperite ziduri de secol XVIII-XIX. În urma săpăturilor, a fost descoperit, într-una dintre cele 16 camere ale clădirii, un zid ce a fost evaluat ca fiind de la începutul secolului al XIX-lea. Dată fiind această descoperire, proiectantul Ciprian Stan, din partea Impex Romcatel, a luat decizia de a modifica proiectul prin aplicarea unei podele transparente, cu iluminat arhitectural al acelui zid, pentru ca vizitatorii să poată vedea aceste vestigii. Potrivit primelor cercetări arheologice, noua descoperire pare a fi o ieşire de fugă subterană. „Avem de-a face cu o serie de construcţii din perioada când pe acest loc se afla casa căpitanului Vistu, redată pe un plan la anul 1808. Această casă poate fi datată în secolul al XVIII-lea şi făcea parte, în vechime, din cadrul proprietăţilor Bisericii Sf. Ioan Zlataust, aşadar avem de-a face cu o succesiune de faze, din secolele XVIII, XIX şi XX-lea”, a declarat arheologul Ioan Iaţcu, din cadrul Complexului Muzeal „Moldova” Iaşi.
Practic, clădirea care face obiectul acestor lucrări este aşezată pe fundaţiile casei căpitanului Vistu, peste care a fost construită casa boierului Ilie Burchi, zis Zmeu, care la rândul ei a suportat o extindere ulterioară. „Forma actuală a clădirii datează din perioada interbelică. Dacă până acum cunoşteam doar două secvenţe, acum ştim că au existat chiar trei faze în existenţa acestei construcţii. Toate informaţiile arheologice şi arhivistice le vom prezenta în contextul unei expoziţii pe care vrem să o organizăm în acest an, sub auspiciile Complexului Muzeal Moldova, pentru că avem material care ne pune în valoare aspecte legate de viaţa domestică din acele perioade, de sfârşit de secol XVIII şi perioada de început de secol XIX, de la ceramică, lulele otomane sau cahle de teracotă de la sobele din interior”, a spus Ioan Iaţcu. Dincolo de această descoperire, constructorul a reuşit să salveze şi pivniţa clădirii, în nişele căreia se va amenaja, la finele anului viitor, expoziţia de numismatică. Săpăturile în afara perimetrului clădirii nu s-a finalizat încă, aşa că nu este exclus să mai fie scoase la lumină şi alte rămăşiţe ale secolelor trecute.
Încă un an de lucrări la clădirea Muzeului Municipal
Această descoperire din subsolul clădirii din apropierea vechii vetre a Iaşului nu va necesita costuri suplimentare pentru conservarea şi punere ei în valoare. „Această lucrare suplimentară nu va necesita alocarea altor sume de bani, deoarece, conform noilor proceduri de achiziţii, contractul prevede ca suma cu diverse şi neprevăzute să fie cuprinsă în valoarea totală a contractului”, a declarat Mihai Pricop, manager al proiectului. În ce priveşte stadiul lucrărilor la acest obiectiv, managerul de proiect susţine că există un uşor avans.
„Avem un uşor avans faţă de graficul de lucrări. Suntem în faza de consolidare a acoperişului. De asemenea, lucrările de la adâncimea de fundare până la temelia clădirii au fost finalizate, grinzile au fost turnate, urmând ca zilele acestea să se finalizeze şi lucrările de cămăşuire a zidăriei de la parterul clădirii. Decoraţiuni florale de exterior vor fi refăcute după mulaje care au fost deja preluate de către constructor şi date în lucru. În momentul decapării zidului a fost extrasă stucatura cu acele decoraţiuni, s-a făcut mulajul de pe aceasta şi s-a dat în lucru unor specialişti”, a declarat Mihai Pricop.
Lucrările sunt în valoare de 7 milioane de lei, faţă de estimarea iniţială de 12 milioane de lei din proiect. În ce priveşte investiţia, aceasta va fi gata la sfârşitul lunii octombrie 2015, atunci când se doreşte începerea procesului de recepţie a lucrărilor. „Conceptul de amenajare interioară nu este încă finalizat. Sperăm ca anul viitor să începem procesul de acreditare a muzeului, un proces nu tocmai simplu, pentru că trebuie să avem deja nişte colecţii în patrimoniu, pe care sperăm ca, undeva la nivelul anului 2014, să le putem deţine. Clădirea va fi dată parţial în folosinţă, aşa cum ne obligă şi contractul de finanţare cu Guvernul României, dar nu există nici o problemă deoarece poate funcţiona cu acreditare temporară”, a mai precizat Mihai Pricop. Nelu PĂUNESCU
Istoricul clădirii din strada Zmeu
Potrivit înscrisurilor Direcţiei Judeţene de Cultură, instituie în curtea căreia se află clasată ca şi monument istoric clădirea din strada Zmeu nr. 3, imobilul a fost construit la începutul secolului XIX pe amplasamentul unei construcţii din veacul XVII. Nicolae Stoicescu menţionează un interval destul de îngăduitor în ceea ce priveşte ridicarea imobilului, 1800-1832. Un alt istoric şi evocator al Iaşului vechi, N.A. Bogdan, susţine că imobilul a ars la incendiul din 1827, necesitând lucrări capitale, pârjol ce a izbucnit chiar în casele Burchi, distrugând o treime din oraş, Curtea Domnească cu toată arhiva Visteriei şi Divanului. N.A. Bogdan a preluat informaţia din colecţia de documente intitulată Uricariul, editată în a doua jumătate a veacului XIX. Într-o notiţă istorică, aflăm că totul a pornit „de la focul ce s-a aprins de la Ilie Burchi Zmău, unde se pregătea vutce şi şerbeturi pentru a doua zi, fiind Sf. Ilie” (Uricariul: 1862, p. 177). La sfârşitul secolului XIX, imobilul era proprietatea familiei Burchi. La 1920 era în proprietatea Jandarmeriei, iar două decenii mai târziu, în clădire funcţiona Institutul de Surdo-Muţi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau