VIDEO: Unde se vor desfăşura procesele
Dimensiune font:
De pe 15 septembrie, Curtea de Apel şi Tribunalul se mută în noul palat de justiţie * din această cauză, vineri, 12 septembrie, nu vor funcţiona arhivele, registraturile şi birourile de relaţii cu publicul
Reamintim că demersurile pentru un alt sediu au demarat încă din 2002, fiind concesionat de la municipalitate un teren în Târgu Cucu. Acestea se realizează printr-un proiect cu finanţare de la Banca Mondială, derulat împreună cu Ministerul Justiţiei. Lucrările au demarat în octombrie 2011 şi diversele probleme au dus la amânări succesive ale termenului de finalizare.
În fine, justiţia ieşeană ştie când se va muta în casă nouă. În noul sediu se vor muta, în câteva zile, Curtea de Apel şi Tribunalul. „De pe 15 septembrie, Curtea de Apel şi Tribunalul îşi vor desfăşura activitatea în noul sediu, iar şedinţele Judecătoriei vor avea loc în palatul vechi. Totuşi, în perioada 15-22 septembrie, birourile Judecătoriei care lucrează cu publicul, inclusiv arhiva şi registratura, îşi vor derula activitatea în sediile din prezent (cele de la fosta Scala şi de lângă Teatrul Luceafărul – n.r.) La Tribunal şi Curtea de Apel, din cauza procesului de mutare, vineri nu vor funcţiona arhivele, registraturile şi birourile de relaţii cu publicul. În cazul judecătorului sindic, se va lucra în noua locaţie de la 1 octombrie”, a precizat Diana Micu Cheptene, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel.
Recepţie cu obiecţiuni
Noul palat a fost recepţionat la finele lui august, când însă judecătorii au mai descoperit unele deficienţe. Printre acestea s-au numărat zăvoare stricate, tocuri de uşă zgâriate, denivelări la tavan sau inexistenţa sistemului de securitate video şi a unei uşi antifoc la subsol.
Clădirea este mult mai spaţioasă decât vechiul palat, cuprinzând 201 birouri pentru judecători şi grefieri, 14 săli mari de şedinţă şi 8 săli de consiliu. Judecătorii vor sta câte doi în birou doar dacă doresc acest lucru, altfel având parte de singurătate. În plan au fost prevăzute şi spaţiu pentru un restaurant, vânzarea de produse de papetărie, dar şi... sere, precum şi 80 de locuri de parcare la subsol şi în curtea interioară. „Acestea sunt doar pentru personalul instanţei. Pentru public, este în curs de amenajare o parcare pe terenul Primăriei, în laterala palatului spre sinagogă”, a adăugat Diana Micu Cheptene. Accesul publicului va fi strict restricţionat în anumite zone ale palatului, unde vor exista uşi cu cartele electronice. Şi pentru deţinuţi, s-a prevăzut un sistem de acces securizat la maximum. Ştefana CZELLER
Noul palat, în cifre
Noul palat are o suprafaţă utilă de 10.500 mp, una desfăşurată de 15.800 mp, 5 etaje şi încă două niveluri subterane. La recepţia proiectului, valoarea ajunsese la circa 10 milioane de euro.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau