Voluntarii au salvat unicul cinematograf din Piatra Neamţ
Dimensiune font:
Instituţia de spectacole este subiectul unei campanii intitulate „Salvăm Dacia“ * în august, voluntarii au strâns bani din proiecţii şi au făcut reparaţii
Campania „Salvăm Dacia“, iniţiată de câţiva tineri din Piatra Neamţ, continuă. Sâmbătă seara, pietrenii au putut viziona pelicula „Autoportretul unei fete cuminţi“, de Ana Lungu, film interzis tinerilor sub 15 ani. „Au fost prezenţi peste 200 de oameni, care au putut vedea restaurările făcute deja. Încasările din această sâmbătă au mers la RADEF, dar noi dorim ca această campanie să nu dispară din memoria colectivă pentru că ne dorim să reînviem vechiul cinematograf“, a declarat Ionuţ Rusu, unul dintre voluntarii care au iniţiat campania „Salvăm Dacia“.
Frigul, principala problemă a cinematografului în timpul iernii
Evenimentul din week-end a avut ca scop principal prezentarea cinematografului după reparaţiile făcute de voluntari din banii strânşi pe parcursul celor patru zile de proiecţii din luna august, când s-au vândut peste 1.500 de bilete. Iniţiatorii campaniei speră să poată continua organizarea de evenimente care să atragă fonduri, mai ales că urmează perioada rece, când încălzirea cinematografului rămâne marea problemă. „Eu sper să apară cât mai curând filmul «Cinema, mon amour» pentru că atunci sper ca oamenii să înţeleagă cu adevărat cât de important este un cinematograf şi cât de importantă este o cultură cinematografică. Este păcat că vine iarna, în cinematograf este rece, lumea nu mai vine, iar angajaţii stau în frig şi aşteaptă, fără a-şi lua măcar salariile“, a adăugat Ionuţ Rusu.
„Cinema, mon amour“ este un documentar semnat de regizorul Alexandru Belc. Conform informaţiilor de pe site-ul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), pelicula face parte din campania „Salvaţi marele ecran“: „Fiecare cinema ascunde o poveste. O poveste despre un loc, dar şi despre oamenii care i s-au dăruit ani de zile, şi-au petrecut cea mai mare parte din viaţă între zidurile lui, în cabina de proiecţie, în atelierul din spate, în casa de bilete. Parte a campaniei «Salvaţi marele ecran», filmul documentar descrie eforturile extraordinare făcute pentru a menţine deschise cinematografele vechi din România“.
Citeşte şi: Brandurile Moldovei
Alexandra DOBRESCU
„Este păcat că avem un oraş turistic, «Perla Moldovei», după cum ne place să-l numim, dar nu avem un cinematograf. Dacă vine un musafir să viziteze oraşul şi dacă vrea să mai vadă şi-un film îl trimitem la Bacău, adică la o distanţă de 60 de kilometri” – Ionuţ Rusu, voluntar
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau