Zeci de mii de lei pentru o pârloagă pe care pasc vacile EXCLUSIV
Dimensiune font:
În ultimii patru ani, primăria Bârnova a investit zeci de mii de lei într-o pârloagă lăsată de izbelişte * terenul de fotbal, pentru care, în urmă cu patru ani s-au investit 25.000 de lei, nu a fost dat în uz niciodată, iar materialele folosite la modernizarea lui au fost luate de la fier vechi * şi anul acesta, consiliul local al comunei va aloca încă 15.000 de lei pentru o altă rundă de modernizări pe terenul respectiv * consilierii locali din opoziţie sunt nemulţumiţi şi de sumele acordate de primărie pentru iluminatul stradal, în condiţiile în care tot localnicii sunt cei care cumpără becuri, din propriul buzunar * tot la Bârnova, un autoturism pentru dotarea secţiei de poliţie locale costă 75.000 lei
Peste o investiţie sportivă demarată în comuna Bârnova pasc în linişte animalele sătenilor. În 2012, Consiliul Local a pompat 25.000 de lei în modernizarea unui teren de fotbal în satul Păun. Terenul nu a fost deschis niciodată activităţilor sportive şi arată într-o stare deplorabilă. În plus, se pun mari semne de întrebare asupra calităţii materialelor folosite şi destinaţia fondurilor dispuse de primărie. Mai mult, şi în bugetul pe anul acesta, administraţia comunei a prins suma de 15.000 de lei pentru alte lucrări de modernizare în acest teren. În total, 35.000 de lei băgaţi într-o pârloagă. „Eu locuiesc în satul Păun şi ştiu de proasta calitate a acestui teren. Acolo s-au băgat bani degeaba într-o investiţie care, după cum se vede astăzi, nu valorează mai mult de 10.000 de lei. Pe acest teren pasc vacile sătenilor, iar gardul de împrejmuire, cât a mai rămas din el, a fost luat de la fier vechi înainte de a fi montat. Îl întrebăm pe domnul primar: unde a ajuns restul de bani?”, a declarat consilierul local Mihai Bălan, pentru „Evenimentul Regional al Moldovei”.
Terenul stă pârloagă de patru ani
Primarul comunei, Gheorghe Cazacu, recunoaşte că terenul de fotbal nu a fost folosit niciodată din 2012, dar asta pentru că investiţia nu a fost finalizată. Între timp însă, toate modernizările făcute atunci au fost mâncate de rugină, iar gazonul au fost distrus de animalele oamenilor. „Terenul nu a fost folosit din 2012, când am făcut primele investiţii de modernizare. Încă suma de 25.000 de lei a fost prea mică pentru ce am dorit noi să facem. Din păcate, în următorii ani, ori nu au fost bani ori consilierii nu au căzut la o înţelegere privind gazonul care trebuie semănat, alţii nu au fost de acord cu investiţia. E adevărat că o parte din gard a mai fost ruptă, dusă la fier vechi probabil. Dar în satul Păun se justifică acest teren, tinerii au solicitat acest lucru. Suma e mai mică anul acesta, cea de 15.000 de lei, dar vrem să terminăm lucrarea şi să-l dăm în folosinţă”, a precizat primarul Gheorghe Cazacu.
În prezent, terenul de fotbal în care s-au investit 25.000 de lei arată ca după bombardamente. Cu aceşti bani, împreună cu alocarea de 15.000 de lei din 2016, consilierii locali din opoziţie spun că s-ar fi putut face un teren sintetic, pretabil la activităţi care să aducă fonduri la bugetul local, din închiriere.
Aşa arată un teren modernizat cu aceeaşi sumă în municipiul Alexandria
Scandal pe bugetul comunei
La începutul acestei luni, o parte dintre consilierii locali au solicitat demisia primarului Gheorghe Cazacu şi a viceprimarului Florin Acatrinei, pe motiv că aceştia promit de ani buni investiţii pe care intenţionează să le facă tocmai acum, în an electoral. „Conducerea primăriei a tot amânat începerea acestor lucrări, fără a oferi o explicaţie plauzibilă în acest sens, aşteptând campania electorală pentru a le începe. Am cerut să înceapă lucrările de extindere a reţelei de apă şi a energiei electrice, care nu s-au demarat nici până în prezent. Am dorit ca în satele Păun, Pietrărie, Cercu şi Vişan să se efectueze toate măsurile necesare pentru amenajarea unor spaţii de joacă adecvate pentru copii, deoarece în aceste sate nu se găsesc astfel de parcuri. Totodată, am cerut modernizarea drumurilor prin asfaltare şi unele cu piatră, o parte aprobându-se, iar altele nu”, a mai spus consilierul local Mihai Bălan.
Iluminat cu bani de-acasă
Sătenii susţin că, deşi în bugetul pe anul 2016 al comunei Bârnova a fost prinsă suma de 100.000 lei pentru serviciile de iluminat public, în unele localităţi, tot ei sunt cei care schimbă becurile stradale, din propriul buzunar. „Anul trecut, în satul Pietrărie am cumpărat noi, localnicii, becuri pentru iluminatul public”, spune Gianina Luca, localnic. Achiziţia unui autoturism pentru dotarea poliţiei locale din Bârnova a fost un alt subiect care a încins spiritele în primărie. Pentru această achiziţie s-a dispus, la sfârşitul lunii trecute, suma de 75.000 de lei. „Părerea mea este că se investeşte o sumă prea mare, deoarece, făcând un calcul rapid, uniformele şi echipamentele pentru cinci persoane ar costa circa 15.000 lei, iar un autoturism nou, 30.000 mii lei, adică un total de 45.000 lei, restul de 30.000 lei nefiind justificabili”, a mai declarat consilierul Mihai Bălan. Primarul Cazacu a răspuns însă că, în momentul în care vor apărea hotărâri pentru aceste investiţii, consilierii locali sunt cei care vor decide dacă doresc sau nu continuarea acestor proiecte ori dirijarea banilor către alte investiţii.
* * *
„Suma de 25.000 de lei a fost prea mică pentru ce am dorit noi să facem” – Gheorghe Cazacu, primarul comunei Bârnova, despre investiţiile la terenul de fotbal
Vezi şi Primarii magicieni ai judeţului Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau